Οι
Γερακίτες καθώς και όλοι οι συντοπίτες έχουν ιδιαίτερο λόγο να αναμένουνε με
μεγάλο ενδιαφέρον την απελευθέρωση αργότερα φέτος της ταινίας «Ουζερί
Τσιτσάνης». Κι αυτό διότι μια «δικιά» μας, η Μαρία Σταματοπούλου, κόρη του Μαρίνου και
της Χρυσούλας, επιλέχτηκε να συμμετέχει με ένα ορισμένο
ρόλο, ομολογουμένως όχι
πρωταγωνιστικό, στην επερχόμενη ταινία.
Η Μαρία, γέννημα θρέμμα του Γερακίου, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, είναι εντούτοις κατενθουσιασμένη για τη νέα ευχάριστη ευκαιρία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνονται τα γυρίσματα της ταινίας.
Η Μαρία, γέννημα θρέμμα του Γερακίου, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, είναι εντούτοις κατενθουσιασμένη για τη νέα ευχάριστη ευκαιρία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνονται τα γυρίσματα της ταινίας.
Για την ταινία το κινηματογραφικό περιοδικό Parallaxi γράφει:
Το 1942, η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με μία μεγάλη και ανθούσα Εβραϊκή κοινότητα 56.000 ανθρώπων και, όπως σχεδόν όλη η Ευρώπη, υπό Γερμανική κατοχή. Σε αυτά τα ζοφερά χρόνια για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο (1942 -1943), ο Τσιτσάνης ανοίγει ένα μικρό ουζερί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον αριθμό 22 της Παύλου Μελά. Ο Τσιτσάνης είναι τότε 28 χρονών και εκεί γράφει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια, μεταξύ αυτών και τη Συννεφιασμένη Κυριακή, πριν μετακομίσει στην Αθήνα και γίνει διάσημος.
Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, το 2001, εκδίδει το μυθιστόρημα «Ουζερί Τσιτσάνης», με φόντο εκείνη την εποχή στη Θεσσαλονίκη. Κεντρικό θέμα ένας κυνηγημένος έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μια Εβραία.
Φέτος το βιβλίο αλλά και εκείνη η εποχή μεταφέρεται στο σινεμά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μανούσου Μανουσάκη και σενάριο βασισμένο στο ββιλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Τον Βασίλη Τσιτσάνη, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του, θα υποδύεται ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο γοητευτικός πρωταγωνιστής της "Μικράς Αγγλίας" του Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία που ξεκινά γυρίσματα τέλη Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Νοέμβριο του 2015 από τη Feelgood.
Το θέμα της ταινίας είναι τα πιο δημιουργικά χρόνια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη και ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων, του Γιώργου και της Εστρέας, ενός Χριστιανού και μιας Εβραίας. Ο Γιώργος και η Εστρέα θα ξεδιπλώσουν για πρώτη φορά το χρονικό που οδήγησε το 96% μιας από τις πιο σημαντικές Εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης στα στρατόπεδα εξόντωσης στην Πολωνία.
Ο Τσιτσάνης με την μουσική του εξορκίζει το μίσος και την απανθρωπιά της Γερμανικής κατοχής. Η πείνα και η μαυρίλα, που κρέμονται πάνω από την πόλη, εξαφανίζονται πίσω από τις πόρτες του ουζερί.
Ο Γιώργος και η Εστρέα συμμετέχουν στην αντίσταση. Είναι ερωτευμένοι. Μυστικά βαραίνουν την ζωή τους, υποχρεώσεις συγκρούονται, οι δύο θρησκευτικές – κοινωνικές ομάδες, επιμένουν στις προκαταλήψεις τους ακόμη και όταν ο επερχόμενος τρόμος χτυπάει την πόρτα τους.
Η ιστορία μας ξεκινάει τον Ιούνιο του 1942, όταν οι Ναζί αναγκάζουν τους Εβραίους της πόλης να απογραφούν και να σταλούν σε καταναγκαστικά έργα. Τελειώνει τον Μάρτιο του 1943 όταν τα πρώτα τραίνα, φορτωμένα με Εβραίους, φεύγουν για το Άουσβιτς. Η κλιμάκωση της εφαρμογής των φυλετικών νόμων οδηγεί τους ήρωές μας σε τολμηρές πράξεις.
Μια περιπετειώδης ερωτική ιστορία που καταδεικνύει μία αλήθεια: Τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, της μισαλλοδοξίας και του πολέμου. Η ιστορία μας θα μπορούσε να είναι σημερινή όχι μόνο επειδή καταδικάζει την θρησκευτική και κοινωνική προκατάληψη αλλά και επειδή οι ήρωές μας είναι αντισυμβατικοί νέοι άνθρωποι. Τέσσερεις νέοι, 20 έως 28 χρονών, που δίνουν ελπίδα στην επόμενη γενιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου