Ο καιρός στο χωριό μας

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Οι απανταχού Καριτσιώτες στο πλευρό του χωριού

«Καλούμε συγχωριανούς και φίλους να συμβάλουν ως ένδειξη σεβασμού και στήριξης σε αυτούς που παραμένουν εκεί, τους κηδεμόνες του ιδιαίτερα ξεχωριστού μας τόπου στον κόσμο!»

Εκστρατεία στήριξης της Καρίτσας

Είναι πλέον καιρός για την Καρίτσα, το αγαπημένο μας χωριό, να έχει δικό του ιατρείο και κέντρο νεότητας.

Για πάρα πολύ καιρό οι υπηρεσίες υγείας προς τους συγχωριανούς μας παραμένουν φοβερά ανεπαρκής.

Για πάρα πολύ καιρό οι πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ανάγκες των παιδιών και της νεολαίας αγνοούνται.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι επείγουσες ανάγκες o Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Καριτσιωτών κάνει έκκληση συμπαράστασης από τους Καριτσιώτες, απογόνους και φίλους σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο στάδιο της εκστρατείας στήριξης είναι να συγκεντρωθούν 21000 ευρώ.

Μέχρι τώρα ο πολιτιστικός σύλλογος έχει ξεκινήσει με την αποκατάσταση του εγκαταλειμμένου για πάνω από 50 χρόνια κτίσματος που ήταν το πρώτο σχολείο που λειτούργησε στο χωριό. Το οίκημα παραχωρήθηκε από το Δήμο Ευρώτα στο Πολιτιστικό Σύλλογο του χωρίου προκειμένου να το αξιοποιήσει.


Δίνοντας προτεραιότητα στη υγεία, μέρος του οικήματος θα χρησιμοποιηθεί για ιατρείο και το υπόλοιπο ως κέντρο νεότητας, ενώ στα μεσοπρόθεσμα σχέδια του Συλλόγου μας είναι η επέκτασή του για τη δημιουργία μιας αίθουσας συναντήσεων και μικρού ξενώνα για την φιλοξενία συμπατριωτών μας.

Η επέκταση μπορεί να γίνει πάνω από το υπάρχον οίκημα, εκεί μπορούμε και να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο μπαλκόνι με θέα στο κάμπο και τη θάλασσα.

Επειδή, οι οικονομικές δυνατότητες του Συλλόγου είναι μικρές σκεφτήκαμε να στηριχτούμε στον εθελοντισμό και τις δωρεές.

Είδη η αρχιτεκτονική μελέτη είναι προσφορά της Μαντώς Σαμίου - Τσεμπελή, ενώ τεχνίτες συμπατριώτες μας έχουν προσφερθεί να προσφέρουν δωρεάν τις εργασίες τους.

Ο προϋπολογισμός, οι συγκεκριμένες εργασίες και κοστολογήσεις ολόκληρου του έργου, αναγράφονται στο τέλος.

Όποιος θέλει να προσφέρει τις  υπηρεσίες του δωρεάν   ή να  χρηματοδοτήσει  κάποια εργασία  μπορεί να επικοινωνήσει με την πρόεδρο του Συλλόγου Κατερίνα Μαλαβάζου στο τηλέφωνο  6972666448 ή τον ταμία Σπύρο Ροζακλή στο 6978837542 ή να στείλει e-mail: kmalavazou@gmail.com

Τα ονόματα των χορηγών για την πραγμάτωση του έργου θα αναρτηθούν σε ειδικό πίνακα εντός του κτηρίου για παντοτινή ανάμνηση της σημαντικής προσφοράς τους στην γενέτειρα τους. Επιπλέον, πιστοποιητικά αναγνώρισης θα απονεμηθούν σε όλους τους δωρητές και οι προσφορές τους θα αναγνωρίζονται σε συνεχή βάση στα «Καριτσιώτικα Νέα».

Καλούμε όλους τους συγχωριανούς και τους φίλους του χωριού να συμβάλουν με όποιο τρόπο μπορούν προς το έργο αυτό ως ένδειξη σεβασμού και στήριξης σε αυτούς που παραμένουν εκεί, τους κηδεμόνες του ιδιαίτερα ξεχωριστού μας τόπου στον κόσμο.

Campaign in support of Karitsa

It's time for Karitsa, our beloved village, to have its own medical clinic and youth centre.

For far too long health services for the villagers have been dreadfully inadequate.

For far too long the cultural and recreational needs of children and youth have been ignored.

To redress these pressing needs, the Politistikós Sýllogos ton Apantachoú Karitsiotón (cultural association of people the world over born or having roots in the village of Karitsa) is appealing for support from Karitsiotes, their descendants and friends all around the world.

The first stage of the support campaign is to raise 21000 euros.

To this point, the cultural association has begun restoring an old building, left abandoned for over 50 years, which once housed the very first school opened in the village. The building has been made available by the Municipality of Evrotas for use by the cultural association.

Health being the main priority, part of the building will be turned into a medical clinic and the remainder a youth centre. In addition medium-term plans of the association envisage building extensions to incorporate a small meeting room and guest house accommodation for compatriots.

The extension may be made above the existing building, where we can also construct a large balcony overlooking the plains and the sea.

But with limited finances of its own, the association intends to rely on volunteers and donations from Karitsiotes in the village itself as well as descendants and friends the world over.

Already, the architectural plans have being provided by Manto Samiou-Tsempelis, while trades people among fellow villagers  have offered to provide their work free of charge.

The budget for the specific jobs and costings of the entire project is shown at the end.

People intending to offer their services free of charge, or to fund a particular part of the project, please contact the president of the Association Katerina Malavazos by telephone on 6972666448 or the treasurer Spyros Rozaklis on 6978837542 or e-mail: kmalavazou@gmail.com

The names of all donors shall be displayed on a framed list to be featured on the wall inside the building, perpetually commemorating their significant contribution to the ancestral village. In addition acknowledgement certificates will be awarded to donors whose contribution will also be recognised on an ongoing basis in the “Karitsiotika Nea”.

We call on all fellow Karitsiotes and friends of the village to contribute in any way possible towards this project as a mark of respect to those who have remained there, the custodians of our very special place in this world.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΣΥΝΟΛΟ
ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ
1.200
2.200
3.400
ΑΛΟΥΜΙΝΙΑ

3.000
3.000
ΠΛΑΚΑΚΙΑ
700
700
1.400
ΕΙΔΗ ΥΓΕΙΗΝΗΣ
1.000

1.000
ΗΛΕΤΡΟΛΟΓΙΚΑ
800
Δωρεά Θεοδώρου Σταυριανού
800
ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ
400
Δωρεά  Νίκου Τούντα,  Κώστα Αντωνίου
400
ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ
300

300
ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΡΤΕΣ
600

600
ΒΑΨΙΜΟ
500
Δωρεά Σπύρου Κατσάμπη
500
ΕΠΙΠΛΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
2.000

2.000
ΨΥΓΕΙΟ
200

200
AIR CONDITION
800

800
ΜΟΝΩΣΗ
400

400
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
400

400
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (PC)
2.000

2.000
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
4.000

4.000
ΣΥΝΟΛΟ


21.200
















































Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Φωτογραφία του Μήνα Ιουλίου 2012: Σειρά πάνω στο κτιράκι



Η επιλεγμένη φωτογραφία του Ιουλίου 2012 είναι από το καλοκαίρι του 2006, αποτελεί εικονικό στιγμιότυπο από τη ζωή στο χωριό και απεικονίζει οκτώ Καριτσιώτες όλων των ηλικιών πάνω στο κτιράκι στην πλατεία του χωριού. Από αριστερά: Παναγιώτης Ευ. Τσολομίτης, 4 ετών, Ιωάννης Ευ.Τσολομίτης, 15, Γιώργης Χρ. Κατσάμπης, άγνωστος πιτσιρικάς, Παναγιώτης Χρ. Αντώνιου, Βαγγέλης Ιω.Τσολομίτης, 38, Κώστας Χρ. Κατσάμπης, 15, και Νίκος Γεω. Κρητικός.

Τη φωτογραφία παραχώρησε η Κατίνα Ροζακλή η οποία την τράβηξε η ίδια σε ταξίδι στο χωριό.

Η γιορτή του Μετανάστη, στο Γεράκι

(Φωτο: Χρήστος και Παναγιώτα  Μπαλαμπάνου)
Με μεγάλη επιτυχία και πολύ ωραίες εκδηλώσεις διεξήχθη και φέτος η καθιερωμένη «Γιορτή του Μετανάστη» στο γειτονικό Γεράκι.

Η υπέροχη αυτή γιορτή που αγκαλιάζει το σύνολο της σημερινής Δημοτικής Ενότητας Γερονθρών ξεκίνησε και καθιερώθηκε στον πρώην Δήμο Γερονθρών από τον τότε δήμαρχο κ. Φίλιππο Πήλιουρα προς τιμή των μεταναστών από όλα τα χωριά του Δήμου· το Αλεποχώρι, την Καλλιθέα, την Καρίτσα, καθώς, προφανώς, και την έδρα το Γεράκι. Την περίοδο αυτή, κινητήρια δύναμη πίσω από την εντυπωσιακή ανάπτυξη και την επιτυχία της γιορτής ήταν και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών.


Φέτος, τη χρηματοδότηση και την ευθύνη ανέλαβε ο Δήμος Ευρώτα και ιδίως o αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Διαμαντάκος ο οποίος εργάστηκε στενά με την αντιδήμαρχο Γερονθρών κ. Νικολέτα Χρήστου - Μιχαλούτσου καθώς και εκπροσώπους του Τοπικού Συμβουλίου και φορέων του Γερακίου.

Όπως γράφει ο Χρήστος Μπαλαμπάνος, πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου, οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 20 Ιουλίου με τη μεταφορά της εικόνας της Παναγίας από τον κεντρικό ναό στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Νεομάρτυρος, συνοδευόμενη από ιππείς. Στην εκκλησία τελέστηκε μέγας εσπερινός μετά αρτοκλασίας προς τιμήν των ξενιτεμένων.
Μετά το πέρας του εσπερινού, ο αιδεσιμότατος Ιωάννης Χαραμής καθώς και η κ. Χρήστου-Μιχαλούτσου καλωσόρισαν τους μετανάστες και τους ευχήθηκαν «καλή διαμονή». Κατόπιν, προσφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο γλυκά, προσφορά του Δήμου, και χυμοί και αναψυκτικά, προσφορά του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου.

Η βραδιά έκλεισε στην Κεντρική Πλατεία με την χορωδία της «Λιόπετρας» από το Σύλλογο «Νέοι Ορίζοντες» Σκάλας, το χορευτικό συγκρότημα από το Βλαχιώτη και ένα μουσικό σχήμα από το ωδείο του κ. Στάθη Σεργιάδη με αξιόλογες νεανικές φωνές.

Το Σάββατο, 21 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν όταν ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες» με τον χοροδιδάσκαλό τους κ. Γιώργο Πετράκη περπατώντας μέσα στα γραφικά σοκάκια του Γερακίου, τραγουδώντας κρητικά τραγούδια και παίζοντας λύρα, έφτασαν στην Πλατεία της Επάνω Βρύσης όπου οι αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του Τοπικού Γερακίου τους υποδέχθηκαν και τους κέρασαν ρακί και αναψυκτικά.

Μετά το καλωσόρισμα από τον δήμαρχο Ευρώτα, κ. Ιωάννη Γρυπιώτη, και την βράβευση του ιατρού κ. Ηλία Σουρτζή από τον πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως, κ. Γεώργιο Μαριδάκη, για την προσφορά του στον χώρο της ιατρικής τόσο στην Κρήτη όσο και στην Λακωνία, το πρόγραμμα ξεκίνησε με την Γερακίτισσα κ. Ελένη Κόντου να τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια.

Στη συνεχεία οι Κρητικοί μάγεψαν το κοινό με τους χορούς και τα τραγούδια τους. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο τέως δήμαρχος Γερονθρών κ. Λάμπρος Βουρβουριώτης μίλησε για τη σχέση του Κάστρου Γερακίου με τα Σφακιά της Κρήτης. Η βραδιά έκλεισε με πολύ χορό και κέφι από Κρητικούς και Γερακίτες.

Κατά την διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων παρευρέθησαν: ο δ ήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης, οι αντιδήμαρχοι κκ. Νικολέτα Χρήστου-Μιχαλούτσου και Δημήτριος Διαμαντάκος, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Ευρώτειος Πολιτεία» κ. Παναγιώτης Πολολός, ο πρόεδρος του Τοπικού Γερακίου κ. Νικόλαος Σακελλαρίου και τα μέλη αυτού, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου, Μεταξία Μυλωνάκου, Παρασκευή Πετροπούλου, Παναγιώτης Αργυρίου, Παναγιώτης Μαστρογιαννάκος, Χρήστος Τσίπουρας, πρόεδροι τοπικών συλλόγων Γερακίου καθώς και πλήθος κόσμου τόσο από το Γεράκι όσο και από την γύρω περιοχή.

Και τις δύο βραδιές ο Δήμος φιλοξένησε όλους τους καλεσμένους παραχωρώντας τους δείπνο και προσφέροντάς τους δώρα με τοπικά προϊόντα, το βιβλίο της Ιστορίας του Γερακίου, ημερολόγιο και παραδοσιακά γλυκά.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Δήμο Ευρώτα, στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση «Ευρώτειος Πολιτεία», στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο επί των πολιτιστικών κ. Διαμαντάκο και στην αντιδήμαρχο Γερονθρών κ. Χρήστου-Μιχαλούτσου για την άψογη διοργάνωση των παραπάνω εκδηλώσεων.


Με ανανεωμένο τον ενθουσιασμό, καθώς και τη συμμετοχικότητα όλων των τοπικών κοινοτήτων, η αναγνώριση αυτή των ξενιτεμένων της περιοχής σίγουρα υπόσχεται του χρόνου να είναι ακόμα μεγαλύτερη και καλύτερη.
 

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Διατροφή: Τρώτε πολλά ψάρια

Του Νικολάου Μαγκανιώτη
Χειρούργου - Διδάκτωρ Παν. Αθηνών

Τρόπος ζωής που μόνο θετικά αποτελέσματα  στη υγεία μας μπορεί να αποδώσει


Συντακτικό σημείωμα
Ο Νικόλαος Μαγκανιώτης είναι εγγονός του Κωνσταντίνου Ιωάν. Μαλαβάζου (Κωσταντιρουμάνου), γιος της κόρης του Αγγελικής. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε την ειδικότητα του ως Χειρούργος στη Αγγλία στο νοσοκομείο του Κόβεντρυ Gulson Road Hospital. Στη συνέχεια δούλεψε στην Αμερική και αργότερα επέστρεψε στο Αίγιο όπου διατηρούσε για χρόνια κλινική. Τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς στην Αντικαρκινική Εταιρεία Αιγίου. Επιπλέον διατηρεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χωριό, είναι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Καριτσιωτών και πρόθυμος να απαντήσει σε ιατρικές ερωτήσεις των αναγνωστών.
«Καριτσιώτικα Νέα»
           
Επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ των καρδιοπαθειών και της μακροχρόνιας διαιτητικής αγωγής με ψάρια (που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ν-3 μακράς αλύσεως) και ειδικότερα αναφερόμεθα στο εικoπεντανοικό οξύ (EPA) και το ντοκοσοεξαινοικό οξύ (docosohexaenoic acid DOCO), που οδηγούν στα μειωμένα ποσοστά στεφανιαίας νόσου.

Επομένως η κατανάλωση ψαριών ή λήψη λαδιού ψαριών υπό μορφή φαρμακευτική μπορεί να μας προστατεύει από καρδιακά επεισόδια που έχουν σχέση με στεφανιαία νόσο, ειδικότερα αναφερόμεθα στα θανατηφόρα εμφράγματα και τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Δύο μεγάλες έρευνες επίσης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυξημένη κατανάλωση ψαριών ή λάδι από τα ψάρια ελαττώνουν τα περιστατικά αιφνιδίου θανάτου μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το EPA που είναι ο αιθυλικός εστέρας του εικοσιπεντανοικού οξέως και περιέχει ν-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που εμπεριέχονται στο λάδι των ψαριών έχει πάρει άδεια να συνιστάται ως διατροφικό συμπλήρωμα στη Ιαπωνία για τη θεραπεία της υπεχοληστερηναιμίας και των περιφερειακών αγγειακών παθήσεων.

Η βιολογική επίδραση των ακόρεστων λιπαρών οξέων συνίσταται στη ελάττωση της συγγολητικότητας των αιμοπεταλίων, την αγγειοδιαστολή, τη μείωση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων στα σημεία του αθηρώματος με αποτέλεσμα τη δυσκολότερη αποκόλληση της αθηρωματικής πλάκας και την πρόκληση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, τη σταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και την ελάττωση των επιπτώσεων από τα λίπη.

Επομένως, οι προστατευτικές ιδιότητες των ν-3 ακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσεως παρουσιάζουν τεράστιο κλινικό και θεραπευτικό ενδιαφέρον.

Σήμερα η ομάδα φαρμάκων με το γενικό όνομα στατίνες έχουν καθιερωθεί ως η σημαντικότερη θεραπευτική αγωγή για την υπερλιπιδαιμία (αύξηση της χοληστερίνης) και είναι από τα φάρμακα που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή κατανάλωσης παγκοσμίως.

Ο συνδυασμός των στατινών με τα ν-3 ακόρεστα λιπαρά οξέα από τα ψάρια φαίνεται ότι βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ των ατόμων που τα λαμβάνουν, ενώ πολύ μεγάλη ερευνητική εργασία από την Ιαπωνία μας λέει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών οξέων από τα ψάρια έχει θετική επιπρόσθετη επίπτωση στη μείωση βαρέων στεφανιαίων περιστατικών (έμφραγμα και στηθάγχη) στους Ιάπωνες που ήδη παίρνουν στατίνες για την υπέρ-χοληστρεριναιμία τους.

Συνολικά διαπιστώνεται ότι τα άτομα που έπαιρναν ν-3 ακόρεστα λιπαρά οξέα ψαριών για μεγάλα χρονικά διαστήματα παρουσιάζουν κατά 19% λιγότερα καρδιακά επεισόδια από τα άτομα που δεν έτρωγαν ψάρια.

Οι περισσότερες εργασίες που μελετούν τη θετική επίδραση των ψαριών στην υγεία μας στηρίζονται στη κατανάλωση 30-60 γραμμαρίων/ημέρα και μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αυτή η πρακτική φαίνεται να οδηγεί σε μείωση των καρδιακών θανατηφόρων επεισοδίων και του αιφνίδιου θανάτου κατά 30-60%, αλλά δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στα μη θανατηφόρα στεφανιαία περιστατικά.

Δευτερογενής πρόληψη για την στεφανιαία νόσο με την κατανάλωση 200-400 γραμμαρίων/εβδομάδα ή με τα αντίστοιχα συμπληρώματα λαδιού ψαριών ελαττώνουν τη θνησιμότητα από καρδιακά στεφανιαία επεισόδια κατά 20-30% στα άτομα που ήδη έχουν πάθει ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Πειραματικά δεδομένα μας λένε ότι το λάδι των ψαριών μπορεί να προλάβει τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο γιατί ενεργεί ως αντιαρρυθμογόνο.

Οι Ιάπωνες όμως καθιέρωσαν όχι τη μικρή σε περιεκτικότητα ψαριών διατροφή που πιο πάνω αναφέρω, αλλά μία καθημερινή κατανάλωση ψαριών (επτά φορές/εβδομάδα και 180 γραμμάρια/ημερησίως). Αυτού του τύπου η διατροφή σημαντικά ελαττώνει το κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, ειδικότερα και όσον αφορά τα μη θανατηφόρα επεισόδια. Και αυτή η διαπίστωση αφορά και τα δύο γένη (άνδρες και γυναίκες).

Τα συμπεράσματα από τις πιο πάνω αναφερόμενες διαπιστώσεις που αφορούν τα ν-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσεως αποκαλύπτουν ότι:

α) ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου και η θνησιμότητα από τη στεφανιαία νόσο μειώνονται με μικρές σχετικά ποσότητες αυτών των λιπών από τα ψάρια, και

β) υφίσταται συνολική ελάττωση των στεφανιαίων επεισοδίων μετά από καθημερινή και μακροχρόνια κατανάλωση ψαριών.

Συνιστάται από τους Ιάπωνες συνολική καθημερινή κατανάλωση 1800mgr/ημέρα ως θεραπευτική δόση ν-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από τα ψάρια.

Ο τελικός τρόπος δράσης των ν-3 ακόρεστων λιπαρών οξέων φαίνεται να έχει σχέση με την ελάττωση της θρομβογόνου τάσης που αναπτύσσεται στο σημείο της πλάκας και προκαλεί το έμφραγμα, την ελάττωση της φλεγμονής που εμποδίζει την αποκόλληση της πλάκας από την αρτηρία, τις θεραπευτικές ιδιότητες για τις καρδιακές αρρυθμίες και την ελάττωση των τριγλυκεριδίων.

Ας στρέψουμε λοιπόν το καθημερινό μας ενδιαφέρον περισσότερο στα ψάρια. Δόξα τω Θεώ έχουμε άφθονα και θα έλεγα φθηνά ψάρια. Και μη μου πει κάποιος ότι τα καλά ψάρια είναι ακριβά γιατί θα τονίσω ιδιαίτερα ότι τα περισσότερο λιπαρά ψάρια, με περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο γαύρος είναι πάμφθηνα. Γιατί άραγε στις «γιορτές της σαρδέλας» όταν η σαρδέλα δίνεται ψημένη όλοι τρέχουν να πάρουν όσο μπορούν περισσότερες, και δυσκολότερα τις συνηθίζουμε στο καθημερινό μας γεύμα; Είναι πολύ κακό να μη συνηθίζουν τα παιδιά μας να τρώνε τα μικρά ψάρια από τη πολύ μικρή τους ηλικία. Δεν φταίνε τα παιδιά, αλλά οι μανάδες και συχνότερα οι γιαγιάδες. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να τρώνε τη σαρδέλα, το γαύρο και τη γόπα σαν τις γάτες. Να είσαστε σίγουροι ότι τους κάνετε πολύ-πολύ καλό. Η συνήθεια θα τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή. Είναι και αυτό κάτι σαν τον εμβολιασμό που κάνουμε στα πολύ μικρά παιδιά.

Αλλά και τα κατεψυγμένα ψάρια σήμερα είναι θαυμάσια και δεν υπολείπονται των φρέσκων σε θρεπτική δυνατότητα. Οι τιμές των κατεψυγμένων είναι πάντοτε φθηνότερες και περισσότερο προσιτές για το ασθενέστερο βαλάντιο.

Η συνήθεια όμως της διατροφής με πολύ ψάρι, τέσσερις και περισσότερες φορές την εβδομάδα και με τους τόσους τρόπους μαγειρέματος καταντάει στο τέλος ένας τρόπος ζωής που μόνο θετικά αποτελέσματα στη υγεία μας μπορεί να αποδώσει.

Τότε και μόνο τότε θα μπορεί να ωφεληθούμε τα μέγιστα, να γλιτώσουμε ενδεχομένως από τον πρώτο και μεγαλύτερο κίνδυνο υγείας και απώλειας ζωής που σήμερα είναι η στεφανιαία νόσος.


ΠΗΓΗ: Το ιατρικό περιοδικό «TΗΕ LANCET» τεύχος Απριλίου του 2007.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Γεράκι: «Γιορτή του Μετανάστη» και «Κάστρεια»

Τα βράδια της ερχόμενης Παρασκευής 20 και του Σαββάτου 21 Ιουλίου οι δρόμοι από το Αλεποχώρι, την Καλλιθέα, την Καρίτσα και τα γύρω χωριά όλοι οδηγούν στο Γεράκι, το οποίο θα γεμίσει με γιορτινή διάθεση στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Γιορτή του Μετανάστη» και «Κάστρεια», που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «Ευρώτειος Πολιτεία» του Δήμου Ευρώτα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Γιορτή του Μετανάστη

Όπως ανακοινώνεται από το Δήμο Ευρώτα, στην καθιερωμένη γιορτή που είναι αφιερωμένη στο μετανάστη, στην κεντρική πλατεία του Γερακίου και ώρα 9 μμ, θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική βραδιά. Θα παρουσιαστούν χοροί, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλας Νάγιας Πουλυμενάκου και θα ακουστούν μελωδίες από τη Χορωδία της Λιόπετρας «Νέοι Ορίζοντες» και το Ωδείο του Στάθη Σεργιάδη.

Πολύ θετική θεωρείται η κίνηση του νέου δήμου Ευρώτα να συνεχίσει τη γιορτή που όπως αναφέρεται στη σελίδα του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών ξεκίνησε και καθιερώθηκε στον πρώην Δήμο Γερονθρών, επί δημάρχου Φιλίππου Πήλιουρα. Καθοριστικό ρόλο αποδίδεται και στον ίδιο τον πολιτιστικό σύλλογο ο οποίος συμμετείχε με προβολές, παρουσιάσεις τοπικού ιστορικού ενδιαφέροντος, μουσικές παραστάσεις, συναυλίες και παραδοσιακούς χορούς. Στη διοργάνωση συνέβαλλαν και άλλοι τοπικοί φορείς. Πέρσι, οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν εξ΄ ολοκλήρου από τον πολιτιστικό σύλλογο αλλά φέτος ο Δήμος, βαδίζοντας στα χνάρια που έχουν ήδη χαραχθεί, αναλαμβάνει συνολική αρμοδιότητα και χρηματοδότηση του διήμερου.


Κάστρεια


Η μεγάλη συναυλία στο Κάστρο («Κάστρεια») δεν πραγματοποιείται και φέτος, λόγω των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης που γίνονται από την 5η ΕΒΑ.

Στη θέση της, το Σάββατο, στην πλατεία της Επάνω Βρύσης, η Παγκρήτια Ένωση Ελλάδας, με τον Πρόεδρό της Γιώργο Μαριδάκη θα προσφέρουν ένα μουσικοχορευτικό θέαμα με τίτλο «Η Κρήτη και οι Κρητικοί στον Ευρώτα». Οι στενοί δεσμοί της Λακωνίας, ιδιαιτέρως του Δήμου Ευρώτα, με την Κρήτη επισφραγίζονται μ’ αυτήν τη διοργάνωση.

Καλούνται όλοι οι συνδημότες, όλοι οι Λάκωνες να παρευρεθούν στις δύο εκδηλώσεις.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Πάμε βόλτα στο Γεράκι



Ορίστε και μια μαγευτική βόλτα στις ανωφέρειες και κατωφέρειες στο γειτονικό Γεράκι που μας πάει ο Ηλίας Κρούπης, ιστογράφος της σελίδας «Λακωνία», τον οποίον ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική του χειρονομία. Συνεπαίρνουν οι χαρακτηριστικές μεγάλες αυλόπορτες και τα γνωστά εξαιρετικά πέτρινα κτήρια.

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ένα τραγούδι που μας θυμίζει παλιές εποχές: «Στης Μαρουδιώς τ’ αλώνι»

Ένα πανέμορφο παλαιό αλλά πολύ επίκαιρο, γι 'αυτή την εποχή του χρόνου, τραγούδι από τα μέρη μας πρόσφατα ανεβάστηκε σε μορφή αρχειακής ηχογράφησης στο YouTube. Το τραγούδι, με τίτλο «Στης Μαρουδιώς τ’ αλώνι», είναι συρτό από το χωριό Πιστάματα του Ζάρακα και αναφέρεται στο θέρος και το αλώνισμα. Από την Καρίτσα τα Πιστάμτα απέχουν 36 χιλιόμετρα, πορεία 7-8 ώρες με τα πόδια τα χρόνια κείνα ενώ μόλις 45 λεπτά με αυτοκίνητο σήμερα.

Όπως επισημαίνεται σε σημειώσεις που το συνοδεύουν, το τραγούδι είναι ιδιαιτέρως αγαπητό στους Ζαρακίτες και εντοπίζεται σε αρκετές μουσικές παραλλαγές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το τραγουδάει η γερόντισσα Αν. Κόκκορη από το ίδιο χωριό και είναι ένα από 35 παραδοσιακά τραγούδια που μέχρι τώρα έχουν αναρτηθεί από τον εγγονό της, τον φοιτητή Νίκο Μπαριάμη, διαχειριστή στου YouTube το κανάλι kremastilak, πιθανότατα συντομογραφία για Κρεμαστή Λακωνίας, που είναι προσβάσιμο μέσω http://www.youtube.com/user/kremastilak.


Ο Ζάρακας, περιοχή σαφώς επηρεασμένη από την παράδοση της ΝΑ Πελοποννήσου, της Τσακωνιάς, των Κυθήρων, των Κυκλάδων, των Σπετσών, της Ύδρας, των Αρβανιτών της Αργολιδοκορινθίας, παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο μουσικοχορευτικό ιδίωμα. Δεν είναι ούτε μοραΐτικο, ούτε νησιώτικο καθαρά. Αποτελεί ένα συνονθύλευμα αυτών των δυο.


Οι χοροί είναι στεριανοί με αναμφισβήτητη προτίμηση στο συρτό-καλαματιανό, όπου το χόρευαν πολύ περίτεχνα. Το τσάμικο χορευόταν λιγότερο και κυρίως από τους μερακλήδες. Τις Απόκριες, στα βόρεια χωριά, όπως Κρεμαστή και Γκιότσαλι, χόρευαν και τσακώνικο. Ακόμη έχουμε και νησιώτικες επιρροές στο θέμα του χορού, μιας και χορευόταν ιδιαίτερα το πηδηχτό, δηλάδή χασαποσέρβικο, με συγκεκριμένα παλιά τραγούδια συνοδείας του. Εδώ είναι σαφής η τσιριγώτικη επιρροή με το Μπουρδάρη.
Τα όργανα της ζαρακίτικης ζυγιάς είναι το βιολί και το λαούτο. Σπανίως συναντούσε κανείς σαντούρι, ενώ κλαρίνο εμφανίστηκε μια μεμονωμένη περίπτωση στην Κρεμαστή.

Εκεί πέρα κι αντίπερα στης Μαρουδιώς τ' αλώνι
εκεί αλωνίζουν δώδεκα και δέκα συνεμπάζουν
κι η Μάρω με την ρόκα της τρογύρω μες στ' αλώνι.
-Φεύγα, Μαριώ, απ' τον κουρνιαχτό, φεύγα κι από τον ήλιο.
-Εγώ τον ήλιο αγαπώ, τον κουρνιαχτό τον θέλω
κι αυτό τον πρώτο λιχνιστή άντρα θε να τον πάρω.
-Αυτός ο πρωτολιχνιστής πολλά προικιά γυρεύει,
γυρεύει αμπέλια ατρύγητα, χωράφια με τα στάχυα,
γυρεύει και τη Βενετιά μ' όλα της τα παλάτια

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Μια ιδιαίτερα πολύτιμη φωτογραφία: Γερακίτες καλωσορίζουν το Δρόμο των 100 Ημερών

(Φωτο: Αρχείο Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών )
Σπάνια και ιδιαίτερα πολύτιμη φωτογραφία την Κυριακή 1 Ιουλίου 1951 κατά την εορτή των Αγίων Αναργύρων: Τη στιγμή που οι Κοσμίτες κάνανε ανέμελο ξεφάντωμα στην κεντρική πλατεία του ορεινού Κοσμά για το μεγάλο γεγονός των εγκαινίων του «Δρόμου των 100 ημερών», στην άλλη άκρη του δρόμου οι γείτονές τους από το πεδινό Γεράκι ως ένδειξη αδελφοσύνης καλωσορίζουν κι αυτοί την καινούργια οδική σύνδεση, στα Μαρουδαίικα Χάνια.
Μια άλλη πολύτιμη φωτογραφία δείχνει την ίδια μέρα κοπέλες στην πλατεία του Κοσμά να χορεύουν το συρτό με το διάσημο χωριανό Κυριάκο Τσερώνη.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Σαν σήμερα, πριν 61 χρόνια: Κοσμάς, ο δρόμος των 100 ημερών

Σαν σήμερα, πριν 61 χρόνια, όπως η Ελλάδα έβγαινε από την εξαθλίωση και την καταστροφή του Β Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και τον Εμφύλιο σπαραγμό, οι κοντοχωριανοί μας από τον Κοσμά της Κυνουρίας, με τους οποίους οι Καριτσιώτες μοιράζονται εκτεταμένους οικογενειακούς δεσμούς, για μια ακόμη φορά έδειξαν το παράδειγμα πώς σφυρηλατείται η ενότητα και η κοινοτική δράση ενός χωριού.
Την ημέρα αυτή το πρώτο αυτοκίνητο κύλισε μέσα στο Κοσμά, μετά την ολοκλήρωση ενός μεγαλειώδους έργου που έμπνευσε μια ολόκληρη περιοχή.

Αυτό το έργο, η κατασκευή του δρόμου Κοσμά – Γερακίου, όπως αναφέρεται στη σελίδα του Κοσμά αποτέλεσε βασικό έργο αναπτυξιακής υποδομής για ολόκληρη την επαρχία Κυνουρίας γι' αυτό και στεκόμαστε στην ιστορία του. Για το δρόμο αυτό οι ξενιτεμένοι κοσμίτες της Αμερικής, το 1920 κατέθεσαν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 100.000 δολάρια για λογαριασμό του Δημοσίου, ενώ οι ντόπιοι συνέβαλαν προσφέροντας 120.000 δρχ για την διάνοιξή του. Με διάταγμα που υπέγραψε ο μεγάλος Αρκάς πολιτικής (και πατέρας της Δημοκρατίας) Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ως Υπουργός Συγκοινωνιών, εγκρίθηκε από το κράτος η κατασκευή του ως εθνικού δρόμου Λεωνιδίου - Κοσμά - Σπάρτης.

Από τότε οι Κοσμίτες πρόσφεραν κι άλλα χρήματα αλλά και προσωπική εργασία για τη διάνοιξη αυτού του δρόμου. Το Μάρτη του 1951, όλοι οι κάτοικοι του Κοσμά, με επικεφαλής τον απόστρατο Συνταγματάρχη, δημοσιογράφο και επιχειρηματία Κυριάκο Τσερώνη εξόρμησαν μόνοι τους για την κατασκευή του δρόμου Κοσμά - Γερακίου Λακωνίας. Χωρίς μεγάλη βοήθεια στην αρχή κι αργότερα με μικρή αρωγή απ' το κράτος, μα με πίστη ακατάβλητη για την πρόοδο του χωριού τους, δούλευαν νύχτα και μέρα (άντρες, γυναίκες και παιδία) για την κατασκευή αυτού του μεγαλειώδους, για ολόκληρη την περιοχή, έργου. Έτσι λοιπόν, μέσα σε εκατό (100) μέρες, την 1η Ιουλίου 1951, ημέρα γιορτής των Αγίων Αναργύρων, πολιούχων του Κοσμά, έφεραν το αυτοκίνητο για πρώτη φορά στον τόπο τους. Γι' αυτό και ο συγκεκριμένος δρόμος ονομάστηκε «Δρόμος των 100 ημερών» και σήμερα αποτελεί τμήμα του δρόμου Λεωνιδίου - Κοσμά - Σκάλας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως και μια σειρά από άλλα χωριά η δικιά μας Καρίτσα κι αυτή ακολούθησε το παράδειγμα του Κοσμά και ότι πέντε περίπου χρόνια αργότερα, το 1956, άνοιξε δικό της δρόμο να τη συνδέει προς τα έξω.  Επρόκειτο για χωματόδρομο από το Βαρικό μέχρι τον Άι-Νικόλα που ακολουθούσε τον παλιό μουλαρόδρομο. 

Τέλος, ειδικό αμερικανικό συνεργείο κινηματογραφιστών το Πάσχα του 1952 κινηματογράφησε τη σπουδαία προσπάθεια των Κοσμιτών σε μια ταινία που φέρει τον τίτλο του δρόμου. Αποσπάσματα από την ταινία περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό βίντεο για τον Κοσμά που μπορείτε να δείτε παρακάτω.
On this day, 61 years ago: Kosmas, The Road of 100 Days

On this day, 61 years ago, as Greece was emerging from the misery and destruction of World War II as well as the anguish of the Civil War, our nearby villagers from Kosmas of Kynouria, with whom Karitsiotes share extensive family ties, once again set the example of forging strength from adversity.

On that day the first motor vehicle rolled into Kosmas after the completion of a major project that was set to inspire a whole district.

This project, the construction of the road linking Kosmas to Geraki, as is reported on the Kosmas website, was a major infrastructure project for the entire district of Kynouria, which is why its story is highlighted. For this road, migrants from Kosmas living in America deposited 100,000 dollars in 1920 at the National Bank of Greece, while the locals themselves contributed by offering 120,000 drachmas towards the project. As a result of a decree signed by the great Arcadian politician (and father of the Republic) Alexandros Papanastasiou, as Minister of Transport, the state approved its construction as a national road from Leonidio to Kosmas and Sparti.

Following that, the people of Kosmas provided additional funds as well as personal labour to build this road. In March 1951, all the inhabitants of Kosmas, headed by retired colonel, journalist, and businessman Kyriakos Tseronis, started out on their own to build the road from Kosmas to Geraki in Laconia. Without support of any significance in the beginning and later only some token assistance from the state, but with an unshakeable belief in progress for their village, they worked day and night (men, women, and children) to construct this magnificent project for the entire area. Thus, in one hundred days, on July 1, 1951, the day of the feast of Agioi Anargyroi, the patron saints of Kosmas, a car drove into their hometown for the very first time. For this reason, the road was named "The Road of 100 Days" which today is part of the road from Leonidio to Kosmas and Skala.

It is worth noting that like a number of other villages our own Karitsa did follow the lead of Kosmas and some five years later, in 1956, constructed its own road linking it to the outside world. This was an unsealed road from Variko to Agios Nikolas and followed the old mule track. 

Finally, American filmmakers around Easter 1952 filmed the magnificent effort of the people of Kosmas in a movie bearing the name of the road. Excerpts from the film are included in the informative video that can be seen below.