Όπως αναφέρει η Ανθή Σαράντη, καθηγήτρια στο Γυμνάσιο καθως και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών, η ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση αυτή ήταν άμεση και η προσέλευση αθρόα: Γονείς, πρόεδροι και μέλη συλλόγων, στελέχη της αυτοδιοίκησης αλλά και της εκπαίδευσης έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους και κατέκλυσαν ασφυκτικά την αίθουσα και τους γύρω χώρους. Παρόντες ήταν: η αντιδήμαρχος, κα Νίκη Χρήστου – Μιχαλούτσου, ο κος Φίλιππος Πήλιουρας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ευρώτα, ο οποίος εγκάρδια καλωσόρισε τον κο Παναγιωτακάκο στο Γεράκι, και ο κος Σωτήρης Μουρτζίκος, προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και γενικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Λακωνίας. Επίσης, οι διευθυντές του γυμνασίου, κος Αντώνης Χριστοφοράκος και του λυκείου κα Παναγιώτα Κρητικάκου, μαζί με τους καθηγητές.
Αν και η συζήτηση ξεκίνησε από ένα κλίμα δυσπιστίας, σε συνδυασμό με μια διάχυτη ανησυχία για το σκοπό και τα αποτελέσματα της συνάντησης, η κατάληξη ήταν επιτυχής. Αυτό γιατί έγινε ένας γόνιμος διάλογος, που οδήγησε σε σύμπτωση απόψεων όλων των πλευρών, ενώ εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα, και τελικά καλλιεργήθηκε κλίμα αισιοδοξίας.
Ο κος Παναγιωτακάκος επισήμανε ότι η θέση του Δήμου Ευρώτα είναι ενάντια σε τυχόν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Δεσμεύτηκε επίσης ότι ο Δήμος, όπως και όλοι οι δήμοι της Λακωνίας, θα ενεργήσει ώστε να αναπτυχθούν ισόρροπα περιφερειακά και κεντρικά σχολεία, καθώς θα τηρηθεί με αυστηρότητα η χωροθετική κατανομή και αντιστοιχία μεταξύ δημοτικών- γυμνασίων, ενώ δεν θα γίνονται παράνομες μεταγραφές.
Ο κος Μουρτζίκος εξέφρασε την πάγια θέση της ΕΛΜΕ Λακωνίας, που είναι «να μη γίνει καμία συγχώνευση σχολείων». Ως εκπρόσωπος της ΔΔΕ Λακωνίας, αναφέρθηκε ειδικά στη λειτουργία του Γυμνασίου και του Λυκείου Γερακίου, και όπως χαρακτηριστικά διαβεβαίωσε: «Θέμα για συγχώνευση του Γυμνασίου και του Λυκείου Γερακίου, δεν έχει τεθεί ποτέ.» Αντίθετα, οι σχολικές αυτές μονάδες στηρίζονται, και μιλώντας με στοιχεία, πίνακες και στατιστικές, έδειξε ότι ο αριθμός των μαθητών θα αυξάνεται στη συνέχεια. Αυτό, κυρίως γιατί θα γίνει νέα χωροθετική κατανομή σχολείων, από το νέο σχολικό έτος, και η οποία θα κατευθύνει τους μαθητές του δημοτικού, στο γυμνάσιο με τη μικρότερη χιλιομετρική απόσταση, λαμβάνοντας υπόψη και τη νέα Καλλικρατική σύνθεση των Δήμων. Τονίστηκε επίσης ότι η κατανομή αυτή θα τηρηθεί αυστηρά, ενώ οι Δήμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν και για την κατάλληλη συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ των σχολείων.
Κοινός τόπος όλων ήταν, άλλωστε, ότι η λειτουργία του Γυμνασίου και Λυκείου Γερακίου, παράγει τα μέγιστα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Αυτά οφείλονται :
Στις άρτιες εγκαταστάσεις και στους άνετους χώρους του ιστορικού εκπαιδευτηρίου, που έχει ανεγερθεί με χρήματα δωρητών, κυρίως ομογενών.
Στην άρτιά συντήρησή του και στον εξοπλισμό του με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα για τη διδασκαλία. Εκτός από άνετες, ευάερες και ευήλιες αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία καθηγητών, διαθέτει: Δύο υπερσύγχρονα εργαστήρια Πληροφορικής, πλήρες εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και Παρασκευαστήριο με πλούσιο υλικό ιστορικής αξίας, σύγχρονη Βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο και έναν τεράστιο εξωτερικό χώρο με γήπεδα (ποδοσφαίρου – μπάσκετ – βόλλεϋ) και πλούσιο αθλητικό υλικό.
Στον σταθερό αριθμό μαθητών ανα τμήμα (20-24) και στη συνεχή προσπάθεια των διευθυντών και των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, που, εκτός από τα υποχρεωτικά μαθήματα, πραγματοποιούν κάθε χρόνο προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, ενισχυτική διδασκαλία, κ.ά.
Όλα τα παραπάνω δε θα ήταν εφικτά μέχρι τώρα, χωρίς την αρμονική συνεργασία όλης της σχολικής κοινότητας με την προηγούμενη δημοτική αρχή, με τους συλλόγους και την τοπική κοινωνία γενικότερα.
Όπως κατέληξε ο Διευθυντής του γυμνασίου, κος Αντώνης Χριστοφοράκος, «Δεν παρακαλάμε, αλλά ζητάμε για τα σχολεία μας, από την Πολιτεία το μερίδιο που τους αναλογεί και τους αξίζει!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου