Ο καιρός στο χωριό μας

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Τελετή Παραλαβής Παράδοσης στο Γεράκι

Φωτογραφίες ευγενή προσφορά Μιχάλη Λεϊμονίτη
Τα τύμπανα, τα τρομπόνια και τα σαξόφωνα ζωντάνεψαν στο Γεράκι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου και βγήκαν, όπως κάθε χρόνο παραμονή πρωτοχρονιάς, να παίξουν τα κάλαντα στους δρόμους του χωριού, στην πλατεία, στις γειτονιές και στο δημαρχείο.  Κατά ευτυχή σύμπτωση την ίδια στιγμή επίλεξε κι ο νέος δήμαρχος του Δήμου Ευρώτα, κ. Γιάννης Γρυπιώτης, να φτάσει με το περίγυρό του για την επίσημη παράδοση και παραλαβή από τον απερχόμενο δήμαρχο Γερονθρών κ. Φίλιππο Πήλιουρα.

Στην τελετή παρέστησε και η αντιδήμαρχος Γερονθρών, κ. Νικολέττα Χρήστου-Μιχαλούτσου, οι συνάδελφοι αντιδήμαρχοι από τις άλλες δημοτικές ενότητες του Ευρώτα, καθώς και οι πρόεδροι της ΔΕΥΑΔΕ (Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Ευρώτα) και ΚΕΔΕ.
 
Σε σύντομη ομιλία ο απερχόμενος δήμαρχος μίλησε με ικανοποίηση σχετικά με τα επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της θητείας του, ιδίως η άψογη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού καθώς και η εξασφάλιση της υδροδότησης στην περιοχή όπου ισχυρίστηκε ότι δεν προβλέπει ελλείψεις στο Γεράκι και Αλεποχώρι στα επόμενα τριάντα με σαράντα χρόνια. Την ίδια στιγμή όμως τόνισε ότι η κατάσταση στην Καρίτσα είναι πιο περίπλοκη λόγω απαιτήσεις πληρωμής από τη ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού). Αν και το χωριό είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο που τροφοδοτεί το Γεράκι, το υψηλό κόστος άντλησης καθιστά αυτό προβληματικό μέχρι και πέντε μήνες κάθε χρόνο.

Η εκπληκτική εκλογική στήριξη του κ. Πήλιουρα στην Καρίτσα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο που κατόρθωσε και σημείωσε προς την οριστική λύση αυτού του εξαιρετικά κρίσιμου ζητήματος.

Κατά συνέπεια, αυτό, όσο αφορά την Καρίτσα, προκύπτει κι ως το πιο βασικό σημείο για προσοχή από την αντιδήμαρχο κ. Νικολέττα Χρήστου-Μιχαλούτσου και το νέο δήμαρχο, κ. Γιάννη Γρυπιώτη. Πράγματι, η στήριξή τους στο χωριό εξαρτάται κυρίως με πόση επιτυχία θα διαχειρισθούν το ζήτημα της υδροδότησης.

Εν τω μεταξύ, τα όργανα είχαν πλέον απομακρυνθεί  και σκόρπιζαν την χαρά σε άλλες γειτονιές στο χωριό. Τυχερό το Γεράκι  με τέτοια παιδιά να αναδίδουν το παραδοσιακό χρώμα της αγάπης και της χαράς τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Νικολέττα Χρήστου-Μιχαλούτσου, Αντιδήμαρχος με ευθύνη τοπικών κοινοτήτων Γερονθρών

Νικολέττα Χρήστου-Μιχαλούτσου
 Η φωτογραφία είναι
ευγενική προσφορά
του Μιχάλη Λεϊμονίτη
Συγχαρητήρια στη Νικολέττα Χρήστου-Μιχαλούτσου από το Γεράκι η οποία είναι μεταξύ πέντε δημοτικών συμβούλων από το συνδυασμό «Σύγχρονη Κοινωνία» του Γιάννη Γρυπιώτη που ο νέος δήμαρχος προτείνει να αναλάβουν τις θέσεις των αντιδημάρχων στο Δήμο Ευρώτα. Η Χρήστου-Μιχαλούτσου είναι να έχει γενική εποπτεία της δημοτικής ενότητας Γερονθρών, ενώ τέσσερις άλλοι συνάδελφοί της από τη «Σύγχρονη Κοινωνία» προορίζονται για τις υπόλοιπες ενότητες ως εξής: Γιάννης Πλατανίτης (Έλους), Παναγιώτης Παυλάκης (Νιάτων), Ηλίας Παναγιωτακάκος (Κροκέων), και Δημήτρης Διαμαντάκος (Σκάλας).

Ο νέος Δήμος Ευρώτα θα διοικείται από το δημοτικό συμβούλιο, την οικονομική επιτροπή, την επιτροπή ποιότητας ζωής, την εκτελεστική επιτροπή και το δήμαρχο, Γιάννη Γρυπιώτη.

Ο Δήμος αποτελείται από πέντε δημοτικές ενότητες που αντιστοιχούν με τους πρώην δήμους Γερονθρών, Έλους, Κροκέων, Νιάτων, και Σκάλας. Στο δημοτικό συμβούλιο εκτός από τη Χρήστου-Μιχαλούτσου η Δημοτική Ενότητα Γερονθρών εκπροσωπείται κι από τους Χρήστο Τσίπουρα και Παναγιώτη Αργυρίου, κι οι δυο από το Γεράκι, από το συνδυασμό του Φίλιππου Πήλιουρα «Κεντρική Λακωνία - Δύναμη Ανάπτυξη».


Οι δημοτικές ενότητες με τη σειρά τους υποδιαιρούνται σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες οι οποίες αντιστοιχούν με ξεχωριστά χωριά ή κωμοπόλεις. Οι ενότητα Γερονθρών αποτελείται από τέσσερις τοπικές κοινότητες: Γερακιού (με δικό της τριμελές συμβούλιο και πρόεδρο το Νίκο Σακελλαρίου), Αλεποχωρίου (μονομελές οντότητα με εκπρόσωπο το Χρήστο Γεωργοστάθη), Καλλιθέας (μονομελές οντότητα με εκπρόσωπο το Λεωνίδα Γιάκα ), και Καρίτσας (μονομελές οντότητα με εκπρόσωπο το Δημήτρη Κατσάμπη).


Ως αντιδήμαρχος, η Χρήστου-Μιχαλούτσου θα έχει στην ευθύνη της τις υποθέσεις των τεσσάρων τοπικών κοινοτήτων των Γερονθρών. Σε γενικές γραμμές θα ασκεί της εξής αρμοδιότητες:


  • Ευθύνη της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή των Γερονθρών
  • Παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων και των εργασιών που εκτελούνται στην περιφέρεια
  • Μερίμνα για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού
  • Συνεργασία με τον πρόεδρο Γερακιού και εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων Αλεποχωρίου, Καλλιθέας και Καρίτσας για την επίλυση προβλημάτων
  • Άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας που μπορεί να της μεταβιβάζει με απόφασή του ο δήμαρχος, που αφορά την δημοτική ενότητα Γερονθρών
Επιπλέον, και ειδικότερα, θα υπογράφει με εξουσιοδότηση του δημάρχου, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και λοιπά διοικητικά έγγραφα που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της δημοτικής ενότητας Γερονθρών.

Πέρα από την εποπτεία της Δημοτικής Ενότητας Γερονθρών, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Γιάννη Γρυπιώτη η Νικολέττα Χρήστου-Μιχαλούτσου ορίζεται υπεύθυνη Συντονισμού τοπικών–δημοτικών Κοινοτήτων και Κοινωνικής υπηρεσίας και αλληλεγγύης, ενώ αναλαμβάνει και την εποπτεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης .

Συγχαίρουμε τη νέα αντιδήμαρχο Νικολέττα Χρήστου-Μιχαλούτσου για την προαγωγή της και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην εκπλήρωση των απαιτητικών ευθυνών του ρόλου που αναλαμβάνει.

Οι Άλλοι Αντιδήμαρχοι
Στο Δήμο Ευρώτα ο Γιάννης Γρυπιώτης όρισε αντιδημάρχους για τα έτη 2011 και 2012 και άλλους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας με τις εξής αρμοδιότητες:

Γιάννης Πλατανίτης, υπεύθυνος για θέματα Έργων-Εργασιών-Προμηθειών και στην εποπτεία Τεχνικών Υπηρεσιών-Προγραμματισμού, Πολιτικής Προστασίας και της Δημοτικής Ενότητας Έλους στην οποία και θα ασκεί τις σχετικές αρμοδιότητες.


Δημήτρης Διαμαντάκος, εποπτεία σε θέματα Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας, εποπτεία και αρμοδιότητες στη Δημοτική Ενότητα Κροκεών, ενώ ορίζεται υπεύθυνος για θέματα Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, και για θέματα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.


Παναγιώτης Παυλάκης, εποπτεία σε θέματα Περιβάλλοντος και Καθαριότητας και της Δημοτικής Ενότητας Νιάτων με τις ανάλογες αρμοδιότητες καθώς και υπεύθυνος για θέματα ποιότητας ζωής, και Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης.


Ηλίας Παναγιωτακάκος, υπεύθυνος για θέματα Μηχανοργάνωσης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας, προσωπικού και γεωργικών-κτηνοτροφικών θεμάτων, ενώ αναλαμβάνει την εποπτεία Διοικητικών-Οικονομικών Υπηρεσιών και της Δημοτικής Ενότητας Σκάλας, με τις ανάλογες αρμοδιότητες.


Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του δημάρχου, τα καθήκοντα του θα ασκεί ο αντιδήμαρχος Ηλίας Παναγιωτακάκος που ορίστηκε να τον αναπληρώνει, και όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται τα καθήκοντα του δημάρχου θα ασκούνται από τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Διαμαντάκο.



Αποτελέσματα δημαιρεσιών
Τα αποτελέσματα των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη των μελών του προεδρείου του ΔΣ Ευρώτα, της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έχουν ως εξής:

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ευρώτα εξελέγη η Ελένη Δεντάκου, αντιπρόεδρος η Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου και γενικός γραμματέας ο Πέτρος Αγρανιώτης.


Για την Οικονομική Επιτροπή Ευρώτα, αναδείχτηκαν οι Γεώργιος Αλεξανδράκος, Δήμος Βέρδος, Αργυρώ Κρητικάκου, Φίλιππος Πήλιουρας, Γεώργιος Σούμπασης και Γεώργιος Τσιμπίδης, ενώ για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής οι Παναγιώτης Λυμπέρης, Παναγιώτης Μαστρογιαννάκος, Ευθύμιος Παπαχρήστου, Παναγιώτης Πολολός και Σταυρούλα Σταματάκου.
 

Η απόφαση του Δημάρχου Κ. Γρυπιώτη για τον ορισμό Αντιδημάρχων και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων δημοσιεύτηκε επίσημα τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου και έχει ως εξής:

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Δημήτρης Λεων. Κατσάμπης, Έκπρόσωπος Κοινότητας Καρίτσας

Ο Δημήτρης υπογράφει
μετά την ορκωμοσία του
ως τοπικός εκπρόσωπος
Καρίτσας
Οι φωτογραφίες είναι
ευγενική προσφορά
του Μιχάλη Λεϊμονίτη
Δημήτρης Λ. Κατσάμπης
Συγχαρητήρια στο νεαρό 28χρονο Δημήτρη Λεωνίδα Κατσάμπη ο οποίος, από την 1 Ιανουαρίου του 2011, αναλαμβάνει την τοπική ηγεσία της κοινότητας της Καρίτσας ως ο μοναδικός εκπρόσωπος του χωριού στο νέο Δήμο Ευρώτα.

Από εκείνη την ημέρα, ο Δήμος Γερονθρών, στον οποίο η Καρίτσα θεωρούταν εκτιμώμενο κομμάτι και άνηκε εδώ και έντεκα χρόνια, περνάει πλέον στα βιβλία της ιστορίας εφόσον εφαρμόζεται το καινούργιο πρόγραμμα τοπικής αυτοδιοίκησης και συναθροίζεται στον ευρύτερο Δήμο Ευρώτα όπου οι υποδιαιρέσεις μετονομάζονται δημοτικές ενότητες και στη συνέχεια οι ακόμη μικρότερες υπό-υποδιαιρέσεις αυτών λέγονται δημοτικές ή τοπικές κοινότητες. Η Καρίτσα με πληθυσμό 228 (λιγότερους από 300) αποκαλείται τοπική κοινότητα της δημοτικής ενότητας Γερονθρών του δήμου Ευρώτα και δικαιούται μόνο έναν τοπικό εκπρόσωπο, το Δημήτρη Κατσάμπη, ενώ το Γεράκι με μεγαλύτερο πληθυσμό, 1341, θα έχει κι αυτό δική του τοπική κοινότητα, αλλά με τριμελές συμβούλιο και πρόεδρο, το Νίκο Σακελλαρίου. Όπως η Καρίτσα, οι δύο υπόλοιπες κοινότητες της ενότητας Γερονθρών, το Αλεποχώρι και η Καλλιθέα, έχουν κι αυτές «μονομελές συμβούλια» με τοπικούς εκπροσώπους το Χρήστο Γεωργοστάθη και Λεωνίδα Γιάκα αντίστοιχα, όλοι από το συνδυασμό του Φίλιππου Πήλιουρα «Κεντρική Λακωνία - Δύναμη Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τις αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις, γνωστές ως «Πρόγραμμα Καλλικράτη», εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας αναδεικνύεται ο υποψήφιος του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού στην τοπική κοινότητα που έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Στις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ο Δημήτρης (78 ψήφους), υποψήφιος του συνδυασμού «Δύναμη Ανάπτυξη», κατέκτησε τη θέση του μοναδικού εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Καρίτσας από τον Παναγιώτη Χαγιά (61 ψήφους), συνάδελφο από τον ίδιο συνδυασμό, και το Βαγγέλη Τσολομίτη (21 ψήφους), από το συνδυασμό του Γιάννη Γρυπιώτη «Σύγχρονη Κοινωνία».


Ο Δημήτρης ακολουθεί τα αχνάρια του αείμνηστου πατέρα του, Λεωνίδα Κατσάμπη, ο οποίος είχε αναδειχτεί πρώτος πρόεδρος του χωριού στη μεταπολιτευτική περίοδο έπειτα από την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος στη δεκαετία του '70. Ο Λεωνίδας, 35 χρονών, εκλέχτηκε στις 30 Μαρτίου 1975, ορκίστηκε στις 23 Μαΐου, και υπηρέτησε δύο θητείες 1975-1982 όποτε αντικαταστάθηκε από τον Παναγιώτη Αντωνίου.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά από την πρώτη εκλογή του πατέρα του, ο Δημήτρης εκλέγεται στις 7 Νοεμβρίου 2010, ορκίζεται στις 18 Δεκεμβρίου, και από την αρχή του 2011 αναλαμβάνει την ηγεσία του χωριού σε μια ίσως πιο κρίσιμη φάση με την πρόκληση να εκπληρώσει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα καθηκόντων και ευθυνών που συνοψίζονται παρακάτω:

 

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Δήμος Ευρώτα: Εκλογή Νέων Δημοτικών Συμβούλων

Μετά την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ευρώτα, Γιάννης Γριπιώτης, εξέδωσε γενική πρόσκληση για την ορκωμοσία της Νέας Δημοτικής Αρχής που έχει οριστεί να λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του τ.δ. Σκάλας, στις 18 Δεκεμβρίου 2010.

Η διαδικασία της ορκωμοσίας όπως και της εκλογής των μελών των συλλογικών οργάνων του νεοσύστατου δήμου και των μονομελών οργάνων διοίκησης των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και ο ορισμός του αντιδημάρχου καθορίζονται με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.

Στην εγκύκλιο τονίζεται:


  • Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα θα είναι μυστική.
  • Το Προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου θα αποτελείται από τον πρόεδρο, ο οποίος θα προέρχεται από την παράταξη της πλειοψηφίας, τον αντιπρόεδρο, ο οποίος θα προέρχεται από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, και το γραμματέα, ο οποίος θα προέρχεται από τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας (εν συνόλω).
  • Η εκλογή στη θέση του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου δεν συνεπάγεται κώλυμα συμμετοχής στις επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής).
Συγκεκριμένα ονόματα για όλες τις θέσεις, συμπεριλαμβανόμενου και του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας Καρίτσας, στη συνέχεια θα γίνουν γνωστά.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Δημοτικές Εκλογές: Δεύτερη καταμέτρηση ζητάει ο Φίλιππος Πήλιουρας

Μετά από το απίστευτα στενό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του νεοσύστατου Δήμου Ευρώτα όπου ο απερχόμενος δήμαρχος Σκάλας, κ. Γιάννης Γρυπιώτης, ανακηρύχτηκε νικητής με διαφορά μόλις έντεκα (11) ψήφων, ο αντίπαλός του, ο απερχόμενος δήμαρχος Γερονθρών, κ. Φίλιππος Πήλιουρας, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, όπως δικαιολογημένα αναμενόταν, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμά του να ζητήσει δεύτερη καταμέτρηση.

Ο κ. Πήλιουρας δήλωσε ότι όταν υπάρχει οριακό αποτέλεσμα στις εκλογές όλα είναι ανοιχτά. Κατά συνέπεια διεκδικεί το δικαίωμα του να προχωρήσει σε ένσταση και αποκάλυψε πως ξεκινά η διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψήφων αλλά και του ελέγχου των πάντων!

Τόνισε επίσης ο δημαρχιακός θώκος δεν είναι αυτοσκοπός για τον ίδιο, και ως χειρονομία καλής θέλησης και ωριμότητας στον δημόσιο βίο υπογράμμισε πως δε θα έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με τον κ. Γρυπιώτη και να είναι στην πρώτη γραμμή γα το καλό του τόπου, αν επαληθευτεί εκ νέου ο απερχόμενος δήμαρχος Σκάλας όντως κέρδισε την πλειοψηφία της ψήφου.

Στην Καρίτσα ο κ. Πήλιουρας έλαβε το υψηλότερο ποσοστό των ψήφων μεταξύ των δύο υποψήφιων, περισσότερο σε σύγκριση από καθένα απ’ τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα, κερδίζοντας 153 από 175 ψήφους, που αντιστοιχούν σε 87,43% έναντι 12,57% προς τον κ. Γρυπιώτη.

Στο μεταξύ, αν και η επανακαταμέτρηση επιβεβαίωσε τη νίκη του κ. Γρυπιώτη, και μάλιστα κατά δύο επιπλέον ψήφους, 13 αντί 11, ο κ. Πήλιουρας σηματοδότησε την πρόθεσή του να παραπέμψει το ζήτημα για διαιτησία από το Εκλογοδικείο στην Τρίπολη. Αρχικά δεν αποκάλυψε συγκεκριμένους λόγους για την περαιτέρω κλιμάκωση της διαφοράς, εκτός ότι θεωρεί «απολύτως ικανοποιητικά τα στοιχεία που προέκυψαν από την όλη διαδικασία (της επανακαταμέτρησης)». Κατόπιν έγινε γνωστό ότι στην προσφυγή που κατέθεσε ο κ. Πήλιουρας θεωρεί ότι είχαν γίνει παράνομες μεταδημοτεύσεις στους δήμους Κροκεών και Σκάλας, κι ότι στο 122 εκλογικό τμήμα βρέθηκαν ψηφοδέλτια χωρίς να έχουν μονογραφή από την δικαστική αντιπρόσωπο και ότι βρέθηκαν ψηφοδέλτια του κ. Γρυπιώτη από άλλα διαμερίσματα του δήμου Ευρώτα σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα.


Αργότερα, μέσω δελτίο τύπου της 23ης Δεκεμβρίου 2010, πέντε ημέρες μετά από την ορκωμοσία του πρώτου συμβουλίου, ο συνδυασμός του κ. Πήλιουρα «Κεντρική Λακωνία- Δύναμη Ανάπτυξη» ανήγγειλε ότι «μετά τις επαναληπτικές εκλογές τις 14ης Νοεμβρίου 2010 με το γνωστό οριακό αποτέλεσμα και με βάση στοιχεία που προέκυψαν, η υπόθεση της εγκυρότητας των εκλογών στον Δήμο Ευρώτα βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.» Κατόπιν ευχαριστεί τους υποστηρικτές του για την υποστήριξή τους προς τη «μεγάλη ανατροπή» και ολοκληρώνει επαναλαμβάνοντας την πάγια του θέση ότι «από οποιαδήποτε θέση τελικά και αν υπηρετήσουμε το Δήμο, θα σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας».


Στη συνέχεια η ένσταση προσφυγής στο διοικητικό πρωτοδικείο Τριπόλεως απερρίφθη την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη 2011. Ο κ. Πήλιουρας, ωστόσο, άσκησε το νόμιμο δικαίωμα του για μία επιπλέον και τελική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα, το οποίο στα τέλη του Ιουνίου επίσης απέρριψε το αίτημά του, επιβεβαιώνοντας έτσι τον αντίπαλό του, κ. Γιάννη Γρυπιώτη, πρώτο Δήμαρχο του νεοσύστατου διευρυμένου Δήμου του Ευρώτα.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Γιάννης Γρυπιώτης, Νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ευρώτα


Συγχαρητήρια στον κ. Γιάννη Γρυπιώτη για την εκλογή και ιστορική του διάκριση ως ο πρώτος δήμαρχος του νεοσύστατου διευρυμένου Δήμου Ευρώτα. Είναι άξιος νικητής και προσβλέπουμε περίοδο συνεχούς ανάπτυξης σε όλο το δήμο γενικά και, φυσικά από τη σκοπιά μας, ιδίως στο χωριό μας την Καρίτσα με προσδοκίες να οδηγήσει τις ορεινές περιοχές μπροστά. Η θητεία του ξεκινά επίσημα την 1 Ιανουαρίου 2011.

Σπάνια, εξαιρετικά σπάνια σύμπτωση, σχεδόν απίστευτο σε ένα εκλογικό σώμα που αποτελείται από 25 χωριά και κωμοπόλεις με 23.745 ψηφοφόρους, από τους οποίους μόνο 11.277 ή λιγότεροι από τους μισούς, εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν, το τελικό αποτέλεσμα να κρίνεται από μια χούφτα ψήφων, συγκεκριμένα έντεκα (11) κατά τα επίσημα τελικά στοιχεία από το υπουργείο εσωτερικών.

Η νίκη ωστόσο είναι νίκη. Γι αυτό άλλωστε έχουμε εκλογές, στο τέλος κάποιος να αναδικνίεται, δεν έχει σημασία το μέγεθος της πλειοψηφίας. Η νίκη του κ. Γρυπιώτη είναι πραγματική, έγκυρη, βιώσιμη και σεβαστή. Λέγοντας αυτό, λόγω της μηδαμινής διαφοράς, ο αντίπαλός του έχει κάθε δικαίωμα, μάλιστα υποχρέωση προς τον εαυτό του και τους υποστηρικτές του, να ζητήσει και δεύτερη καταμέτρηση.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Σκάλας, κ. Γιάννης Γρυπιώτης, εξασφάλισε τη δυσκολότατη αυτή αναμέτρηση με τον όμολογό του των Γεροθρών, τον πολύ αποτελεσματικό κ. Φίλιππο Πήλιουρα, στις επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου, με 5.644 (50,05%) ψήφους, έναντι 5.633 (49,95%), παρόλο που μέσα σε επτά μέρες ο κ. Πήλιουρας κατάφερε να κερδίσει σημαντικό έδαφος, κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.


Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ντόπιοι απόγονοι στην Βικιπαίδεια

Κων. Δημ. Τσεμπελής
από Καρίτσα


Κων. Ιωάν. Τσεμπελής
από Γεράκι
Δύο απόγονοι της Καρίτσας και του Γερακιού προστέθηκαν πρόσφατα στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό καταχωρήσεων της Βικιπαίδειας, της ελεύθερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας. Σύντομα βιογραφικά σημειώματα σχετικά με τους δύο στενούς συγγενείς που μοιράζονται το ίδιο όνομα, Κωνσταντίνος Τσεμπελής ο ένας  και ο άλλος, γιοι του Ιωάννη και του Δημητρίου από το Γεράκι και την Καρίτσα αντίστοιχα, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ των Ηνωμένων Πολιτειών, επιλέχθηκαν για παρουσίαση. Και στις δύο καταχωρήσεις η αγγλική Wikipedia δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ιστοσελίδα «Οικογενειακά Δέντρα του Νοτίου Πάρνωνα».

Για τον γιο του Ιωάννη από το Γεράκι το κείμενο έχει ως εξής:

Ο Κωνσταντίνος «Γκας» Jebeles (γεννημένος Κωνσταντίνος Ιωάννη Κωνσταντίνου Τσεμπελής, 27 Μαΐου 1885 στο Γεράκι Λακωνίας στην Ελλάδα· απεβίωσε 4 Νοεμβρίου 1960 στο Loxley, Baldwin County), ήταν ο ιδιοκτήτης του ξενώνα Linger Longer Lodge στο Shades Mountain και της ομάδας μπέιζμπολ «Βαρόνοι του Μπέρμιγχαμ» από 1944 - 1949.


Ο Jebeles ήταν γιος του Ιωάννη και Αικατερίνης Τσεμπελή από το χωριό Γεράκι της Λακωνίας. Αυτός και ο πατέρας του μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με άλλους συγγενείς το 1893, επιβάτες στο καράβι Friesland από την Αμβέρσα Βελγίου. Έφτασαν στη Νέα Υόρκη στις 20 Ιουνίου και ξεκίνησαν αμέσως να πάνε στους δικούς τους στο Μπέρμιγχαμ. Ο Γκας αργότερα μετακόμισε στο McCracken στο Κεντάκι όπου είχε καφέ-μπαρ και παντρεύτηκε την από εκεί κοπέλα Catherine Chunn στις 24 Μάη 1917. Συνάμα εγγράφηκε στην επιστράτευση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 12 Σεπτεμβρίου 1918.


Ο Jebeles επέστρεψε στο Μπέρμιγχαμ μετά τον πόλεμο και πέτυχε στις επιχειρήσεις. Το εστιατόριο του σε πλαϊνό σοκάκι της Λεωφόρου Shades Crest Road θεωρείτο δυσδιάκριτο σημείο για το λαθρεμπόριο οινοπνευματωδών ποτών στη δεκαετία του 1920, και απέκτησε κακόφημες διαδόσεις ακόμη πιο σκοτεινών επιχειρήσεων στη δεκαετία του 1930.


Ο Γκας, ο οποίος στα παιδικά του χρόνια παρακολουθούσε τους αγώνες μπέιζμπολ των «Βαρόνων του Μπέρμιγχαμ», αγόρασε την ομάδα και τον μπεϊζμπολίστα Rickwood Field από την ομάδα «Σινσινάτι Ρεντς» το χειμώνα του 1944. Δύο χρόνια αργότερα, αφού ζήτησε να συμβουλευτεί από τις μικρές χειμερινές κατηγορίες στο Λος Άντζελες, προσέλαβε τον Eddie Glennon, προστατευόμενο του Connie Mack, ως γενικό διευθυντή. Κατά τη θητεία του, η ομάδα έπαυσε τη συνεργασία με τους «Ρεντς» και προσχώρησε στο σύστημα της «Μπόστον Ρεντ Σοξ». Ο Jebeles τελικά πούλησε το πλειοψηφικό του μερίδιο στους Herbert Hahn, Rufus Lackey και Al Dement στις 9 Σεπτεμβρίου 1949.



Για τον γιο του Δημητρίου από την Καρίτσα το κείμενο έχει ως εξής: 


Ο Κωνσταντίνος "Γκας" Jebeles (γεννημένος Κωνσταντίνος Δημητρίου Αναγνώστη Τσεμπελής, 20 Ιανουαρίου 1882 στην Καρίτσα, Λακωνίας στην Ελλάδα. Απεβίωσε 22 Νοεμβρίου 1961 στο Μπέρμιγχαμ) όπου είχε κατάστημα καφέ-μπαρ και καπνοπωλείο.

Ο Jebeles ήταν γιος του Δημητρίου και της Νικολέτας
Τσεμπελή, το γένος Νιάρχου ή Χαρακόπα,  από το χωριό Καρίτσα Λακωνίας στην Ελλάδα. Ο ίδιος, ο αδελφός του ο Παναγιώτης, καθώς και μια ξαδέλφη μετανάστευσαν μαζί με στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβάτες στο καράβι «Λα Λωρραίνη» από την Havre Γαλλίας το 1900. Έφτασαν στη Νέα Υόρκη στις 26 Νοεμβρίου και έφυγαν για το Άνιστον, όπου ο μεγαλύτερος αδερφός του Κωνσταντίνου, ο Γιάννης, είχε εγκατασταθεί.

Το 1904, ο Jebeles βρίσκεται πολιτογραφημένος υπήκοος με δικό του κατάστημα στο 26th Street και 5th Avenue North στο κέντρο του Μπέρμιγχαμ. Παντρεύτηκε την Ματίνα Κόκκινου στο Μπέρμιγχαμ στις 10 Οκτωβρίου 1915.


Ο Jebeles εγγράφηκε στην επιστράτευση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 12 Σεπτεμβρίου του 1918. Το 1930 βρίσκεται με σπίτι στο Μπέρμιγχαμ ενώ είχε προσθέσει κι ένα μπιλιαρδάδικο στα περιουσιακά του στοιχεία. Στη δεκαετία του 1950 δώρισε οικόπεδο και με δύο άλλους ομογενείς έκανε έρανο για την οικοδόμηση σχολείου στην Καρίτσα. Με τη Ματίνα είχαν πέντε παιδιά.


Τα κείμενα της Wikipedia βρίσκονται της στις διευθύνσεις:

 http://www.bhamwiki.com/w/Gus_Jebeles_%28shopkeeper%29

Wikipedia features local descendants

Two descendants of Karitsa and Geraki were recently added to Wikipedia’s ever increasing number of entries. Brief biographical pen pictures of the two close relatives that share the same name, Konstantinos Tsempelis one and the other, sons of Ioannis and Dimitrios from Geraki and Karitsa respectively, who made their mark in life in and around the Birmingham district of the United States, were selected to be featured. For both entries Wikipedia borrowed heavily from the website Family Trees of Southern Parnon.

For the son of Ioannis the entry reads:

Konstantinos "Gus" Jebeles (born Konstantinos Ioanni Konstantinou Tsempelis, May 27, 1885 in Geraki, Lakonia, Greece; died November 4, 1960 in Loxley, Baldwin County) was the owner of the Linger Longer Lodge on Shades Mountain and the Birmingham Barons from 1944 to 1949.

Jebeles was the son of Ioannis (John) and Aikaterini Tsempelis, nee Konstiantos, of the village of Geraki of Lakinia. He and his father emigrated to the United States with other relatives in 1893 aboard the Friesland from Antwerp, Belgium. They arrived at New York on June 20 and set off immediately to join family members in Birmingham. Gus had moved to McCracken, Kentucky and was managing a cafe when he married Alabama native Catherine Chunn on May 24, 1917 and registered for the draft on September 12, 1918.

Jebeles returned to Birmingham after the war and was successful in business. His restaurant off Shades Crest Road was considered a discreet place to violate prohibition in the 1920s, and inspired rumors of even shadier activities during the 1930s.

Gus, who had attended Birmingham Barons games as a boy, purchased the team and Rickwood Field from the Cincinnati Reds in the winter of 1944. Two years later, after seeking advice at the Minor League Winter Meeting in Los Angeles, he hired Eddie Glennon, a protégé of Connie Mack, as general manager. Under his tenure, the team dropped its affiliation with the Reds and joined the Boston Red Sox system. Jebeles sold a majority stake in the team to Herbert Hahn, Rufus Lackey and Al DeMent on September 9, 1949.

For the son of Dimitrios the entry reads:

Konstantinos "Gus" Jebeles (born Konstantinos Dimitriou Anagnosti Tsempelis, January 20, 1882 in Karitsa, Lakonia, Greece; died November 22, 1961 in Birmingham) operated a candy and cigar shop in Birmingham.

Jebeles was the son of Dimitrios and Nikoleta  Tsempelis, nee
Niarchos aka Charakopas, of the village of Karitsa in Lakonia, Greece. He, his brother Panagiotis, and a cousin emigrated together to the United States aboard La Lorraine from Havre, France in 1900. They arrived at New York on November 26 and made their way to Anniston, where Gus' older brother John had settled.

By 1904, Jebeles had become a naturalized citizen and operated his own store on Noble Street in Anniston. Before 1912 he opened a second shop at 26th Street and 5th Avenue North in downtown Birmingham. He married the former Matina Kokkinos in Birmingham on October 10, 1915.

Jebeles registered for the draft on September 12, 1918. By 1930 he owned a home in Birmingham and added a pool room to his business portfolio. In the 1950s he donated land in Karitsa and joined two other expatriates to raise funds for the building of the village schoolhouse. He and Matina had five children.

The entries may be found at:

http://www.bhamwiki.com/w/Gus_Jebeles_%28Barons_owner%29


 http://www.bhamwiki.com/w/Gus_Jebeles_%28shopkeeper%29

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Μνημόσυνο Παναγιώτας Κατσάμπη – Τρία χρόνια από το θάνατό της

Η οικογένεια της αείμνηστης Παναγιώτας Κατσάμπη τελεί την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 μνημόσυνο στον Ι.Ν. Άγιων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γκούντγουντ Αδελαΐδας και καλούν όλους τους συγχωριανούς και φίλους να τιμήσουν τη μνήμη της.

Η οικογένεια κατόπιν θα προσφέρει καφέ και νηστίσιμο γεύμα στο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο.

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Τελέστηκε 40ήμερο Μνυμόσυνο Χρήστου Κατσάμπη

Με τη συμμετοχή πολλών συγχωριανών, απόγονων του πατρικού χωριού και φίλων στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Goodwood της Αδελαΐδας τελέστηκε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου το 40ήμερο μνημόσυνο για τον αείμνηστο Χρήστο Κατσάμπη που σε πρόσφατο ταξίδι απεβίωσε και ετάφη στην αγαπημένη του Καρίτσα. Μετά το μνημόσυνο προσφέρθηκε ο καθιερωμένος καφές στο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο όπου ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ο εξής λόγος γραμμένος από τη χήρα του εκλείποντα, Κανέλλα Κατσάμπη, που ανέγνωσε ο πρόεδρος του Παλλακωνικού Συλλόγου, Χρήστος Δημ. Βλάχος.

Ο Χρήστος γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1930 στο χωριό Καρίτσα του Πάρνωνα και άφησε την τελευταία του πνοή επίσης στον Πάρνωνα στις 25 Αυγούστου το 2010.


Ήταν το τρίτο από τέσσερα παιδιά του Δημήτρη και της Φιλιώς Κατσάμπη. Ο Χρήστος ορφάνεψε από πατέρα στα πέντε του χρόνια και έμεινε γνωστός σαν ο «Χρήστος της Φιλιώς».

Η σχολική μόρφωση του Χρήστου ήταν λιγοστή, μόνο Β’ Δημοτικού, βλέπεται η αποφράδα δεκαετία του 1940-50 δεν επέτρεψε στον νεαρό τότε Χρήστο της Θεια-Φιλιώς να μάθει πολλά γράμματα, μα έμαθε πολλά πράγματα, με πρώτη δασκάλα την καλοσυνάτη, πονετικιά μα και αυστηρή του Μάνα την Θεαι-Φιλιώ. Ο Χρήστος διδάχθηκε και κράτησε σε όλη του τη ζωή την αγάπη, ειλικρίνεια, τιμιότητα, και εργατικότητα.

Αμούστακο ακόμα αγόρι έγινε τσοπάνης στον Πάρνωνα, εργάτης στους κάμπους της Σκάλας, και λαουτιέρης στους γάμους και πανηγύρια της γύρω περιοχής κατάφερε να κερδίζει με τον ιδρώτα του τα προς το ζην, γιατί η Θεια-Φιλιώ δεν αστειευόταν, «Ή τίμιο ψωμί ή καθόλου!»

Η «χοάνη» της μετανάστευσης τράβηξε και τον Χρήστο της Θεια-Φιλιώς και το 1956 βρίσκεται στην Αδελαΐδα. Όμως ποτέ δεν ξέχασε την Ελλάδα και το χωριό του το οποίο και επισκέφτηκε αρκετές φορές.

Σε ένα από τα ταξίδια του το 1966 γνωριστήκαμε, παντρευτήκαμε και τον ίδιο χρόνο ήρθαμε μαζί στην Αυστραλία. 44 χρόνια ώμο προς ώμο περάσαμε μαζί χαρές και λύπες της ζωής.

Στις τελευταίες μας διακοπές στην πατρίδα ο Χρήστος άφησε την τελευταία του πνοή και έμεινε για πάντα στο πολυαγαπημένο του χωριό.

Εμείς σήμερα συγκεντρωμένοι εδώ ας συμπροσευχηθούμε και ας παρακαλέσουμε τον Παντοκράτορα Θεό να κατατάξει τον Χρήστο μας εκεί που οι Άγιοί του αναπαύονται.

Αιωνία του η μνήμη.

Ευχαριστώ
Κανέλλα Χρ. Κατσάμπη

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Καλά σφυρίγματα Παναγιώτη

O Παναγιώτης Κων. Κατσάμπης είναι από τους ανερχόμενους διαιτητές στη Νότια Αυστραλία.

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου o Αυστραλογεννημένος απόγονος της Καρίτσας (δεύτερος από αριστερά) ήταν μέλος των διαιτητών του τελικού του κυπέλλου της ερασιτεχνικής κατηγορίας που διεξάχθηκε στο Στάδιο Hindamarsh της Αδελαΐδας μεταξύ των ομάδων MC Woodpeckers και Para Hills East, με νικήτρια την πρώτη με το σκορ 3-1.

Συγχαρητήρια στον Παναγιώτη για την προαγωγή του στον κλάδο των διαιτητών, στην πρώτη του κιόλας σεζόν. Του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην απονομή της αθλητικής δικαιοσύνης και καλά σφυρίγματα.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Φωτοβολταϊκά στα Λογγάρια

Ανακοίνωση Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας 

Η εταιρεία "ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" με διακριτικό τίτλο "ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.", η οποία κατέχει την υπ' αριθ. Πρωτ. Δ6/Φ16.422/οικ25981/15.12.2009 άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 1,008 MW στη θέση "Λογγάρια", του Δ.Δ. Καρίτσας του Δήμου Γερονθρών, του νομού Λακωνίας προτίθεται να προβεί στην τροποποίηση της ανωτέρω άδειας παραγωγής ως προς την μετοχική της σύνθεση ως εξής:

Προηγούμενη μετοχική σύνθεση:
ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. TEXNIKH ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ:   73,4%
ΣΑΓΙΑΣ ΛΟΥΚΑΣ:   5,0%
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ:   10,8%
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ:   10,8%

Νέα μετοχική σύνθεση:
FIRCHES LIMITED:   99%
ORIGIS II INVESTMENT LTD:   1%
Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλλει στη ΡΑΕ αιτιολογημένες αντιρρήσεις εντός 10 ημερών από την δημοσιοποίηση της παρούσας. (Δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων μέχρι 27/9/2010).

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Καρίτσα μέρος Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα - Μουστού

Η Καρίτσα μαζί με τα τοπικά διαμερίσματα Γεράκι και Καλλιθέα του Δήμου Γερόνθρων αποτελούν μέρος του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα – Μουστού. Η Καρίτσα βρίσκεται στην άκρη του οικολογικού πάρκου. Πράγματι ένα μέρος του διαμερίσματος πέφτει έξω από το πάρκο, τα όρια του οποίου στην αρχή είναι τα ίδια μεταξύ Καρίτσας και Αγίου Δημητρίου μέχρι την Παλιά Στράτα όποτε τραβάνε δυτική κατεύθυνση ακολουθώντας το Μονοπάτι μέχρι το δρόμο από το χωριό. Στη συνέχεια ακολουθούν το δρόμο από την Καρίτσα μέχρι τη συμβολή του με τον επαρχιακό δρόμο από Αλεποχώρι προς Γεράκι. Κατά συνέπεια τα χωράφια των Καριτσιωτών στην αριστερή πλευρά του δρόμου όπως πάμε προς το Γεράκι δεν είναι μέσα στο πάρκο. Έξω από το πάρκο βρίσκεται και το Αλεποχώρι όπως ακόμα και οι μεγάλες εκτάσεις της γεωργικής γης των Γερακιτών.

Στις 6 Σεπτέμβρη δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ 353/ΑΑΠ/6-9-2010) από το Εθνικό Τυπογραφείο η επί σειρά ετών αναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τίτλο «Καθορισμός χρήσεων όρων και περιορισμών δόμησης για την προστασία χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων των Δήμων Βόρειας Κυνουρίας, Λεωνιδίου, Σκιρίτιδας και Απόλλωνος του Ν. Αρκαδίας, των Δήμων Θεραπνών, Οινούντος και Γερόνθρων του Ν. Λακωνίας και των κοινοτήτων Κοσμά (Ν. Αρκαδίας) και Καρυών (Ν. Λακωνίας) της περιοχής όρους Πάρνωνα-υγροτόπου Μουστού».

Η προστατευόμενη περιοχή του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, μία από τις 28 στην Ελλάδα, καταλαμβάνει μεγάλη έκταση (1.147.010 στρέμματα) στους Νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου του Πάρνωνα και ένα παράκτιο σύμπλεγμα υγροτόπων, με σημαντικότερο εξ αυτών την οικολογικά πολύτιμη λιμνοθάλασσα Μουστού.

Η περιοχή συνδυάζει μια πλούσια πολιτισμική παράδοση, με κυρίαρχη τη μακρόχρονη παρουσία και συνδιαμόρφωση του τοπίου από τον άνθρωπο, με μια εξίσου αξιόλογη χλωρίδα (με πολλά ενδημικά είδη) και πανίδα. Μερικοί από τους οικοτόπους του είναι μοναδικοί ή ιδιαίτερα αξιόλογοι για τον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο, όπως είναι τα δάση με δενδρόκεδρο στη Μονή Μαλεβής, οι εκτεταμένες δασικές εκτάσεις με μαύρη πεύκη, οι καστανεώνες στην Καστάνιτσα, η χαράδρα του Δαφνώνα κ.ά. Άλλοι, όπως η λιμνοθάλασσα Μουστού, εκτός από σημαντικοί είναι και απειλούμενοι σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Οι τοπικές γιορτές και έθιμα, οι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής οικισμοί και η Τσακωνιά είναι ζωντανά στοιχεία της πολιτισμικής αξίας της περιοχής.

Η μακρόχρονη καθυστέρηση της έκδοσης του νομοθετήματος προστασίας διευκόλυνε καταστροφικές παρεμβάσεις σε υγροτόπους της περιοχής αλλά και άλλες παράνομες ή επιβλαβείς για τη φύση δραστηριότητες. Ακόμη, παρόπλιζε επί πολλά χρόνια τον φορέα διαχείρισης επί της ουσιαστικής του αρμοδιότητας που είναι η διαφύλαξη των προστατευτέων αντικειμένων.

Ο σκοπός της ΚΥΑ, όπως αναγράφεται στο άρθρο 1, είναι «ο καθορισμός μέτρων προστασίας της φύσης και του τοπίου και των φυσικών σχηματισμών σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του Όρους Πάρνωνα και του Υγροτόπου Μουστού, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και εκπαιδευτική τους αξία».

Η έκδοση της ΚΥΑ έρχεται σε μια ευνοϊκή στιγμή για την προστατευόμενη περιοχή, καθώς η επιπλέον στελέχωσή της με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, φύλακες και οικοξεναγούς είναι θέμα λίγων μηνών. Έτσι, με επαρκέστερο προσωπικό και πιο συγκεκριμένο πλέον νομικό υπόβαθρο, ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού θα προσπαθήσει να εργαστεί αποτελεσματικά για την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκε.
Μαρία Αναγνωστοπούλου 
Πρόεδρος του Δ.Σ. Φορέα ΔιαχείρισηςΌρους
Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Καριτσιωτοπούλες πέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και πέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, κάνοντας υπερήφανη όλη την Καρίτσα.

Θερμά συγχαρητήρια στη Γιαννούλα Χαγιά του Παναγιώτη και της Βενετίας και στην Αδαμαντία Μαλαβάζου του Ηλία και της Δήμητρας, μαθήτριες του Γ' Λυκείου Γερακίου από την Καρίτσα, οι οποίες κατάφεραν να εισαχθούν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Γιαννούλα θα παρακολουθήσει Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ η Αδαμαντία προορίζεται προς το Τμήμα Νοσηλευτικής στο ΤΕΙ Ηπείρου στα Ιωάννινα.

Στις δύο Καριτσιωτοπούλες ευχόμαστε καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία. Συγχαρητήρια και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την ανεκτίμητη στήριξη των μαθητριών.

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Καριτσιώτες Μετανάστες στην Αμερική

(Κείμενο Δημήτρη Ευ. Κατσάμπη βασισμένο κυρίως στις έρευνες Στέλιου Αδ. Χαγιά και ομάδας Οικογενειακών Δέντρων Νότιου Πάρνωνα)

Με την ευκαιρία της Εκδήλωσης του Μετανάστη στην πλατεία του χωριού το Σάββατο 7 Αυγούστου 2010, ρίχνουμε μια ματιά στην μετανάστευση από την Καρίτσα σε παλαιότερες εποχές, και όλως ιδιαιτέρως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αρχίζοντας περίπου πριν από 125 χρόνια.
Η μετανάστευση των Καριτσιωτών γενικά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αδιάκοπης Οδύσσειας ολόκληρου του Ελληνισμού από τα χρόνια του Ομήρου.
Αλλά αν και η μετακίνηση από την Καρίτσα είναι πανάρχαιο χαρακτηριστικό, από τότε που άρχισε το χωριό, τα πολύ παλιά χρόνια περιοριζότανε προς τα γειτονικά χωριά και τις κοντινές πόλεις. Αραιά και που, λίγοι τολμούσαν να πάνε πάρα πέρα, στα νησιά του Αιγαίου ή στην Αθήνα. Έτσι τουλάχιστον λέγανε οι γεροντότεροι του χωριού.
Η πρώτη συγκεκριμένη τεκμηριωμένη αναφορά μετακίνησης Καριτσιωτών είναι της φαμελιάς του Δημήτριου Καρυτσιώτη, πρωτύτερα Τριανταφύλλου, προς στο Άστρος της Βόρειας Κυνουρίας και χρονολογείται γύρω στα 1720 με 1730. Εκτός από το Άστρος άλλοι πήγαν στο Λενίδι και μπαρκάρισαν για τις Σπέτσες, μετά κάμποσοι άλλοι πήραν το δρόμο για την Γράμμουσα. Αργότερα ακόμα άλλοι εγκαταστάθηκαν στους Μολάους, Ήταν αρκετά κοινό τον καιρό εκείνο για χωρικούς που μετακόμιζαν από το ένα χωριό στο άλλο να αποκτούν ως επίσημο επώνυμο το όνομα του προγονικού τους τόπου. Έτσι οπουδήποτε στην Πελοπόννησο συναντάμε το επώνυμο «Καρυτσιώτης», πολύ πιθανόν η προέλευσή τους να ανιχνεύεται στην Καρίτσα του Πάρνωνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δημήτριου Καριτσιώτη που γεννήθηκε στο Άστρος από γονείς Καριτσιώτες, ο ίδιος ο Δημήτριος αργότερα μετανάστευσε στην Τεργέστη, έγινε πολύ πλούσιος και συνεργάστηκε με το Ρήγα Φεραίο στην Φιλική Εταιρία.
Η μεγαλύτερη ωστόσο φυγή εκατοντάδων ανδρών από το φτωχό χωριό του παλιού καιρού αναζητώντας καλύτερη τύχη αλλού έλαβε χώρα στα τέλη του προπερασμένου αιώνα, από το 1885 και μετά, με προορισμό την Αμερική. Οι αιτίες όπως ανέκαθεν: φτώχεια, κακομοιριά, τοκογλυφία, προίκα για αδελφές και θυγατέρες, και αναζήτηση καλύτερων “όρων ζωής”. Άφηναν πίσω το γνώριμο χωριό τους, αποχαιρετούσαν δικούς και φίλους και μπαρκάρανε από τον Πειραιά, αλλά και από την Πάτρα για την άγνωστη Αμερική. Οι μετανάστες τότε πήγαιναν στην Αμερική με ατμόπλοια, και το ταξίδι κράταγε περίπου δώδεκα μέρες μέσα σε άσφυχτικά φορτωμένα βαπόρια τα οποία πολλά κουβάλαγαν περισσότερους από 2500 μετανάστες τη φορά.
Αμέσως μετά την άφιξή τους στην Αμερική, οι μετανάστες υποβάλλονταν σε μια διαδικασία ανακρίσεων, ιατρικών εξετάσεων, καθώς και άλλων δοκιμασιών. Κάθε επιβάτης έπρεπε να απαντήσει σε μια σειρά από περίπου 30 ερωτήσεων που καταγράφονταν σε επιβατολόγια. Οι ερωτήσεις αυτές περιελάμβαναν το όνομα, την ηλικία, το φύλο, οικογενειακή κατάσταση, επάγγελμα, εθνικότητα και πολλά άλλα στοιχεία αυτού του τύπου.Πολλοί δικοί μας που ήταν αγράμματοι υπέγραφαν απλά με σταυρό.


Ένα καλό να βγει από μια τέτοια αυστηρή διαδικασία είναι τα στοιχεία, σχετικά με το ιστορικό αυτών των πρώτων μεταναστών, που καταγράφτηκαν και φυλάσσονταν στα χρονοντούλαπα όλα αυτά τα χρόνια και που τελευταία έχουν για πρώτη φορά γίνει προσβάσιμα . Έτσι ενώ μέχρι πρόσφατα στηριζόμασταν στις μνήμες των γεροντότερων χωριανών, τώρα, χάρη στην εν λόγων τράπεζα δεδομένων και την επίμονη και επιμελή εργασία ενός Αυστραλοκαριτσιώτη ερευνητή, αρκετά στοιχεία βγαίνουν στο φως. Ο Στέλιος Χαγιάς, από την Αδελαΐδα, έχει χτενίσει τα αμερικάνικα αρχεία απ’ την εποχή κείνη για να βρει τα ονόματα σχεδόν όλων των πρώτων Αμερικανοκαριτσιωτών και πολλών άλλων κοντοχωριανών, τα καράβια που τους πήγανε, ακόμα και τις ημερομηνίες που φτάσανε κει.
Μαθαίνουμε λοιπόν ότι στις 16 Μαΐου 1885 πέντε κοντοχωριανοί, τέσσερις Γερακίτες και ένας Καριτσιώτης, ξεμπαρκάρανε στο Έλλις Άϊλαντ της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τον Καριτσιώτη Δημήτρη Χρήστου Μαλαβάζο (Μαζαράκο), και τους Γερακίτες Γιώργη Αθανασίου Κωνστιάντο, Παναγιώτη Γεωργίου Ζίτσα, Αναστάση Παναγιώτη Μήτρη και Αθανάσιο Γεωργίου Γρηγορίου οι οποίοι θεωρούνται οι πρώτοι από τα μέρη μας να φτάσουν στην Αμερική.
Στα επόμενα χρόνια, από ένα χωριό των περίπου 280 κατοίκων, περίπου 180 από τα πιο προκομμένα παλληκάρια - 159 άντρες, 15 γυναίκες και 14 παιδιά - ξεμπαρκάρανε στο Έλλις ¨Άϊλαντ στη Νέα Υόρκη για να δοκιμάσουν μια νέα ζωή στην Αμερική. Μέχρι τώρα, κατά χρονολογία που φτάσανε, οι εξής έχουν εντοπιστεί:
·         1885:
1.      Δημήτρης Χρήστου Μαλαβάζος (Μαζαράκος)
·         1887:
2.      Ιωάννης Κωνσταντίνου Γ. Τσεμπελής
·        1888:
3.      Γιάννης Δημητρίου Τσεμπελής (Κολοκυθόγιαννης)
4.      Γιάννης Δημητρίου Τσεμπελής (Μπίκος), επέστρεψε δεύτερη φορά 1903
5.      Παναγιώτης Δημητρίου Τσεμπελής, επέστρεψε δεύτερη φορά 1899 και τρίτη φορά 1900
6.      Παναγιώτης Αναστασίου Μαλαβάζος
7.      Παναγιώτης Σωτηρίου Μαλαβάζος
8.      Νικόλας Κωνσταντίνου Τσεμπελής (Καφετζής)
9.      Θεόδωρος Κωνσταντίνου Τσεμπελής (Καφετζής), επέστρεψε δεύτερη φορά 1923
10.  Γεώργιος Κωνσταντίνου Γ. Τσεμπελής
·        1889:
11.  Χρήστος Δημητρίου (Αναγνώστη) Τσεμπελής, επέστρεψε δεύτερη φορά το 1904 με τη σύζυγο Πηνελόπη (το γένος Σμύρου από το Λενίδι Αρκαδίας)
·        1890:
12.  Αναστάσης Γεωργίου Χαγιάς, επέστρεψε δεύτερη φορά 1901, τρίτη φορά το 1910 με το γιο του Γιάννη (16 χρόνων), και το 1917 κατά τρόπο τραγικό χάθηκε στη θάλασσα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το καράβι βυθίστηκε κάπου στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό
13.  Παναγιώτης Δημητρίου Κατσάμπης, επέστρεψε δεύτερη φορά 1901
·        1898:
14.  Δημήτρης Ιωάννη Τσεμπελής, ο 16χρονος γιος του Γιάννη Δημητρίου Τσεμπελή (Μπίκου) με το καράβι Spaarndam στις 5 Ιουλίου
15.  Ελένη Ιωάννη Τσεμπελή (το γένος Κωνσταντίνου) σύζυγος του Γιάννη Δημητρίου Τσεμπελή (Μπίκου), στις 28 Αυγούστου με το καράβι La Touraine και με τα ακόλουθα παιδιά:
16.  Κωνσταντίνος Ιωάννη Τσεμπελής
17.  Πετρούλα Ιωάννη Τσεμπελή
18.  Μαριγώ Ιωάννη Τσεμπελή
·        1891:
19.  Γιάννης Δημητρίου Μαλαβάζος (Μπέης), επέστρεψε δεύτερη φορά 1898
20.  Παναγιώτης Διαμαντή Χαγιάς, επέστρεψε δεύτερη φορά 1903
21.  Νικόλας Γιάννη Χαγιά, επέστρεψε δεύτερη φορά 1910
22.  Γιάννης Κωνσταντίνου Προφύρης
23.  Γιώργης Κωνσταντίνου Τσεμπελής (Καφετζής), επέστρεψε δεύτερη φορά 1908, τρίτη φορά το 1915 με τη σύζυγό του Βασιλική (το γένος Γραμματικάκη από τον Άϊ-Δημήτρη), και τέταρτη φορά οικογενειακώς το 1920
24.  Σαράντος Κωνσταντίνου Τσεμπελής (Καφετζής), επέστρεψε πέντε φορές το 1907, 1914, 1922, 1923, 1924
25.  Παντελής Αναγνώστη Τσεμπελής
26.  Χρήστος Παναγιώτη Τούντας (Μικρούτσης)
·        1892:
27.  Κωνσταντίνος Ιωάννη Βουρβουριώτης, επέστρεψε δεύτερη φορά 1900, τρίτη φορά 1903, τέταρτη φορά το 1907 με το γιο του, Γιάννη, 9 χρόνων, και πέμπτη φορά το 1921 με δύο ανύπαντρες κόρες: την Παναγιώτα , 21 χρόνων, και  την Λυγερή, 19 χρόνων
28.  Χρήστος Λεωνίδα Χαγιάς, επέστρεψε δεύτερη φορά 1900
29.  Θανάσης Διαμαντή Χαγιάς
30.  Γιάννης Αναστασίου Μαλαβάζος, επέστρεψε δεύτερη φορά το 1924 με τη σύζυγό του Γεωργίτσα (το γένος Παναγιώτη Χαγιά)
·        1893:
31.  Κωνσταντίνος Σωτηρίου Μαλαβάζος (Ρουμάνος)
32.  Παναγιώτης Μαλαβάζος (Κουλεντής), επέστρεψε δεύτερη φορά 1908
33.  Μιχάλης Ιωάννη Γεωργαντώνης
·        1896:
34.  Κωνσταντίνος Ιωάννη Μαλαβάζος (Κωνσταντιρουμάνος)
35.  Κωνσταντίνος Δημητρίου Μαλαβάζος
36.  Ελένη Δημητρίου Μαλαβάζου
37.  Γεώργιος Παναγιώτη Κατσάμπης (Κασσίδης)
·        1898:
38.  Δημήτρης Λεωνίδα Χαγιάς (Καπάτσος)
39.  Κωνσταντίνος Νικολάου Μαλαβάζος (Κωστής), επέστρεψε δεύτερη φορά to 1903 με τη σύζυγο Αγγελικώ (το γένος Κόντου), τρίτη φορά το 1919, και τέταρτη φορά το 1920. Το 1928 ήρθαν η σύζυγος Αγγελικώ με τα τρία τους παιδιά: Νικόλας, Κατερίνα και Αφροδίτη.
·        1899:
40.  Κωνσταντίνος Χρήστου Μαλαβάζος (Γκαβοχρήστος)
·        1900:
41.  Κωνσταντίνος Δημητρίου Τσεμπελής
42.  Παναγιώτης Δημητρίου Τσεμπελής
43.  Στάθης Κωνσταντίνου Τσεμπελής (Καφετζής)
44.  Μιχάλης Ιωάννη Μαλαβάζος (Ρουμάνος), επέστρεψε δεύτερη φορά το 1907
45.  Χρήστος Δημητρίου Μαλαβάζος (Μαζαράκος). Ήρθε το 1911η σύζυγός του Χριστίνα (το γένος Χρήστου Τσεμπελή)
·        1901:
46.  Χρήστος Γεωργίου Τσεμπελής (Φαρμάκης)
·        1902:
47.  Παναγιώτης Γεωργίου Κατσάμπης (Κασσίδης), επέστρεψε δεύτερη φορά το 1903
48.  Κωνσταντίνος Γεωργίου Κατσάμπης
49.  Αναστάσης Παναγιώτη Τούντας (Μικρούτσης)
50.  Ζαχαρίας Σωτηρίου Μαλαβάζος
51.  Χρήστος Σπύρου Χαγιάς
·        1903:
52.  Κωνσταντίνος Παναγιώτη Αντωνίου
53.  Γιάννης Γεωργίου Τσολομίτης (Κατέχας)
54.  Κωνσταντίνος Γεωργίου Αντωνίου (Ψεύτης)
55.  Παναγιώτης Γεωργίου Κατσάμπης (Κασσίδης)
56.  Μάρκος Ιωάννη Κατσάμπης
57.  Γιώργης Ιωάννη Μαλαβάζος (Γιωργηρουμάνος)
58.  Κωνσταντίνος Γεωργίου Μαλαβάζος (Σιουλάρμπης), επέστρεψε δεύτερη φορά το 1920
59.  Αγγελικώ Κωνσταντίνου Μαλαβάζου (το γένος Κόντου) με το σύζυγό της Κωνσταντίνο Νικολάου Μαλαβάζο, επέστρεψε δεύτερη φορά το 1928 με τα τρία τους παιδιά: Νικόλα, Κατερίνα και Αφροδίτη
60.  Νικόλας Κωνσταντίνου Προφύρης, επέστρεψε δεύτερη φορά το 1909 και τρίτη το 1920
·        1904:
61.  Λάμπρος Γεωργίου Κατσάμπης, επέστρεψε δεύτερη φορά το 1911 και τρίτη φορά το 1914
62.  Γιάννης Γεωργίου Λάμπρος, επέστρεψε δεύτερη φορά το 1911 και τρίτη το 1914
63.  Πηνελόπη Τσεμπελή (το γένος Σμύρου από το Λενίδι Αρκαδίας) με το σύζυγο της Χρήστο Δημητρίου (Αναγνώστη) Τσεμπελή
64.  Κωνσταντίνος Ζαχαράκης
65.  Νικολέτα Δημητρίου Τσεμπελή (το γένος Νιάρχου) και οι ακόλουθες δυο κόρες:
66.  Ελένη Δημητρίου Τσεμπελή
67.  Έμμα Δημητρίου Τσεμπελή
68.  Γιάννης Κωνσταντίνου Τσεμπελής (Καφετζής)
69.  Γιάννης Γεωργίου Τσεμπελής (Φαρμάκης)
70.  Γιάννης Γιώργη Τσολομίτης (Κατέχας), επέστρεψε δεύτερη φορά το 1921
·        1905:
71.  Ηλίας Δημητρίου Χρόνης
72.  Κωνσταντίνος Αναστασίου Μαλαβάζος (Μακάριος)
73.  Παναγιώτης Κωνσταντίνου Τσεμπελής, επέστρεψε δεύτερη φορά το 1915
74.  Μαργαρίτα Νικολάου Σπανού (γένος Δημητρίου Μαλαβάζου).
·        1906:
75.  Θανάσης Δημητρίου Μάλαβάζος (Μαζαράκος), επέστρεψε δεύτερη φορά το 1922
76.  Δημήτρης Μαλαβάζος (Ζωναράς), επέστρεψε δεύτερη φορά το 1914
77.  Στυλιανός Διαμαντή Χαγιάς (Δράτσας)
78.  Αντώνης Γεωργίου Λάμπρου
79.  Θανάσης Δημητρίου (Αναγνώστη) Τσεμπελής, επέστρεψε δεύτερη φορά το 1906, άγνωστο πότε πρωτοπήγε στις ΗΠΑ
·        1907:
80.  Γιάννης Παναγιώτη Ρήγας (Ρέμπελος)
81.  Σπύρος Χρήστου Χαγιάς
82.  Γιάννης Κωνσταντίνου Λάμπρου
83.  Παναγιώτης Αναστάση Τούντας (Καραμέλος)
84.  Γιάννης Κωνσταντίνου Λάμπρου, 9 χρονών με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Ιωάννη Βουρβουριώτη ο οποίος επέστρεφε τέταρτη φορά.
·        1908:
85.  Κωνσταντίνος Ζαχαράκης, 11 ετών
86.  Γιάννης Κωνσταντίνου Λάμπρος
87.  Παναγιώτης Νικόλα Μαλαβάζος (Κουλεντής)
·        1909:
88.  Γιώργης Κωνσταντίνου Προφύρης, επέστρεψε δεύτερη φορά το 1921
89.  Λάμπρος Γεωργίου Τούντας
90.  Γιάννης Τούντας
91.  Γιώργης Αντωνίου
92.  Παντελής Αναστασίου Μαλαβάζος (Λουκάς)
93.  Γιώργης Γιάννη Τσολομίτης (Κατέχας)
94.  Σωτήρος Αναστασίου Χαγιάς, επέστρεψε δεύτερη φορά το 1921 νιόπαντρος με την καινούργια νύφη Παναγιώτα (το γένος Κωνσταντίνου Λάμπρου) με την οποία είχε κλεφτεί, επέστρεψε τρίτη φορά το 1934 μετά από διακοπές οικογενειακώς με την σύζυγο Παναγιώτα και τρία παιδιά: Αναστάση, Κωνσταντίνο και Γιάννη
·        1910:
95.  Νίκος Χαγιάς
96.  Γιάννης Γεωργίου Μαλαβάζος (Σιουλάρμπης). Το 1914 ήρθαν η σύζυγος Γεωργία (το γένος Κουρτέση) και η κόρη Διαμάντω
97.  Δημήτρης Παναγιώτη Τούντας
98.  Παναγιώτης Κωνσταντίνου Τούντας
99.  Γιάννης Αναστασίου Χαγιάς (16 χρόνων) με τον πατέρα του Αναστάσιο Γεωργίου Χαγιά
·        1911:
100.                      Δημήτρης Τούντας,
101.                      Χριστίνα Χρήστου Μαλαβάζου (το γένος Χρήστου Τσεμπελή), σύζυγος του Χρήστου Δημητρίου Μαλαβάζου (Μαζαράκου)
102.                      Γιάννης Γεωργίου Κατσάμπης
103.                      Παναγιώτης Κωνσταντίνου Κατσάμπης
104.                      Παναγιώτης Κωνσταντίνου Προφύρης (Παναγιωταράς), επέστρεψε δεύτερη φορά το 1920 και το 1927 ήρθαν η σύζυγος Λυγερή (το γένος Μαστοράκη) και τα παιδιά Κωνσταντίνος, 9 χρονών, και Γιάννης, 6 χρονών
105.                      Αθανασία Μαλαβάζου (το γένος Τσαντίλη από τον Πύργο), σύζυγος Παναγιώτη Αναστασίου Μαλαβάζου στις 13 Ιουλίου με το καράβι «Θεμιστοκλής»  και τα ακόλουθα πέντε παιδιά:
106.                      Θεώνη Παναγιώτη Μαλαβάζου, 14 χρονών
107.                      Αναστάσης Παναγιώτη Μαλαβάζος, 11 χρονών
108.                      Νικόλας Παναγιώτη Μαλαβάζος, 9 χρονών
109.                      Βασιλική Παναγιώτη Μαλαβάζου, 7 χρονών
110.                      Γιάννης Παναγιώτη Μαλαβάζος, 1χρόνου
·        1912:
111.                      Δημήτρης Γεωργίου Κατσάμπης (Ο Τζίμυς)
112.                      Κωνσταντίνος Παναγιώτη Τούντας
·        1913:
113.                      Αργύρης Μαλαβάζος
·        1914:
114.                      Δημήτρης Γρηγορίου Χαγιάς (Μπάλας)
115.                      Σπύρος Γρηγορίου Χαγιάς, με τη γυναίκα του τη
116.                      Γιωργίτσα Σπύρου Χαγιά, το γένος άγνωστο
117.                      Γεωργία Γιάννη Μαλαβάζου (το γένος Κουρτέση), σύζυγός του Γιάννη Γεωργίου Μαλαβάζου (Σιουλάρμπη) που είχε πρωτομεταναστεύση το 1910, και την κόρη τους
118.                      Διαμάντω Γιάννη Μαλαβάζου
·        1915:
119.                      Νικόλας Κωνσταντίνου Βουρβουριώτης
120.                      Βασιλική Τσεμπελή (το γένος Γραμματικάκη από τον Άϊ-Δημήτρη), σύζυγος Γεωργίου Κωνσταντίνου Τσεμπελή (Καφετζή), επέστρεψε δεύτερη φορά οικογενειακώς το 1920
·        1920:
121.                      Χρήστος Τριανταφύλλου
122.                      Κωνσταντίνος Μαλαβάζος
·        1921:
123.                      Γιαννούλα Δημητρίου Μαλαβάζου (Μαζαράκου)
124.                      Παναγιώτα Κωνσταντίνου Χαγιά (το γένος Λάμπρου) νεοπαντρεμένη με το σύζυγό της Σωτήρο Αναστασίου Χαγιά με τον οποίο είχε κλεφτεί, επέστρεψε τρίτη φορά το 1934 μετά από διακοπές οικογενειακώς με την σύζυγο Σωτήρο και τρία παιδιά: Αναστάση, Κωνσταντίνο και Γιάννη
125.                      Παναγιώτα Χρήστου Τσεμπελή
126.                      Αλέξανδρος Χρόνης
127.                      Σπύρος Γεωργίου Λάμπρου
128.                      Δυο κόρες του Κωνσταντίνου Γιάννη Βουρβουριώτηυ με τον πατέρα τους ο οποίος επέστρεφε πέμπτη φορά
129.                      Παναγιώτα Κωνσταντίνου Λάμπρου, 21 χρόνων
130.                      Λυγερή Κωνσταντίνου Λάμπρου, 19 χρόνων
·        1922:
131.                      Αποστόλης Γεωργίου Κατσάμπης
132.                      Δημήτρης Γιάννη Μαλαβάζος (Μπέης)
133.                      Σαράντος Κωνσταντίνου Μαλαβάζος
134.                      Γκίκας Γεωργίου Κρητικός
·        1923:
135.                      Παναγιώτης Γιάννη Κατσάμπης (Γερογιαννές)
·        1924:
136.                      Γεωργίτσα Μαλαβάζου ( το γένος Παναγιώτη Χαγιά), σύζυγος του Γιάννη Αναστασίου Μαλαβάζου ο οποίος είχε πρωτομεταναστέυσει το 1892 και επέστρεφε δεύτερη φορά το 1924
·        1927 :
137.                      Λυγερή Παναγιώτη Προφύρη (το γένος Μαστοράκη), σύζυγος Παναγιώτη Κωνσταντίνου Προφύρη (Παναγιωταρά) και τα ακόλουθα παιδιά
138.                      Κωνσταντίνος Παναγιώτη Προφύρης, 9 χρονών
139.                       Γιάννης Παναγιώτη Προφύρης, 6 χρονών
·        1928:
140.                      Τα τρία παιδιά του Κωνσταντίνο Νικολάου Μαλαβάζου ήρθαν για πρώτη φορά με τη μητέρα τους Αγγελικώ η οποία είχε προηγούμενος έρθει το 1903:
141.                      Νικόλας Κωνσταντίνου Μαλαβάζου
142.                      Κατερίνα Κωνσταντίνου Μαλαβάζου
143.                      Αφροδίτη Κωνσταντίνου Μαλαβάζου
·        1934:
144.                      Κωνσταντίνος Αντώνη Τούντας
145.                      Γεώργιος Θανάση Αντωνίου (Ψυχογιός)
·        1955:
146.                      Γιώργης Γιάννη Τσολομίτης (Κατέχας)
147.                      Γιώργης Νικόλα Τσολομίτης (Γιαταγάνας)
148.                      Διαμαντής Αναστάση Μαλαβάζος
·        1961:
149.                      Λάμπρος Χρήστου Αντωνίου (Λούλος)
·        1974:
150.                      Αλέξης Νικόλα Προφύρης, οικογενειακώς, η σύζυγός του:
151.                      Αναστασία Θανάση Αντωνίου, και τα ακόλουθα παιδιά:
152.                      Δήμητρα Αλέξη Προφύρη
153.                      Νικόλας Αλέξη Προφύρης
154.                      Βενετία Αλέξη Προφύρη
155.                      Αριστέα Αλέξη Προφύρη
156.                      Θανάσης Αλέξη Προφύρης
·        Έτος άγνωστο:
157.                      Κωνσταντίνος Αναστάση Μαλαβάζος (το 1909 ζούσε στο Austin Texas)
158.                      Γιώργης Κωνσταντίνου Τούντας (Χαρούλης)
159.                      Διαμάντω Γιάννη Τσολομίτης (το γένος Χρήστου Χαγιά)
160.                      Αναστάσης Γεωργίου Κρητικός
161.                      Θανάσης Γεωργίου Κατσάμπης
162.                      Κωνσταντίνος Γεωργίου Κρητικός
163.                      Νικόλας Γεωργίου Κρητικός
164.                      Νικόλας Γιώργη Τσολομίτης (Γιαταγάνας)
165.                      Γεώργιος Δημητρίου Τούντας
166.                      Λεωνίδας Γεωργίου Τούντας (Λεωνιδάκης)
167.                      Παναγιώτης Χρήστου Τούντας
168.                      Παναγιώτης Παντελή Τσεμπελής
169.                      Τριαντάφυλλος Γεωργίου Τσεμπελής (Φαρμάκης)
170.                      Χρήστος Θανάση Αντωνίου (Ψυχογιός)
171.                      Σωτήρος Θανάση Αντωνίου (Ψυχογιός)
172.                      Παναγιώτης Μιχάλη Τούντας
173.                      Σουσάνα Γιάννη Τσολομίτη
174.                      Διαμάντω Γιάννη Τσολομίτη (το γένος Χρήστου Χαγιά)
175.                      Γεωργία Δημητρίου Γραμματικάκη
176.                      Γιάννης Δημητρίου Γραμματικάκης
177.                      Γεώργιος Δημητρίου Γραμματικάκης
178.                      Νικόλας Δημητρίου Γραμματικάκης
179.                      Ελένη Γεωργίου Πανταζίδη (το γένος Αναστασίου Μαλαβάζου)
180.                      Μαριάνθη Νικόλα Προφύρη
181.                      Σουσανιώ Γιαννη Πουλημενάκου (το γένος Δημητρίου Κρητικού)
182.                      Αντωνία Γεωργίου Γκίνη (το γένος Χρήστου Γεωργοστάθη)
183.                      Αποστόλης Χρήστου Αντωνίου (Λούλος)
184.                      Αναστάσης Χρήστου Αντωνίου (Λούλος)
185.                      Παναγιώτα Χρήστου Αντωνίου (το γένος Χρήστου Ζουμπούκου από Κουνουπιά)
Ο Στέλιος Χαγιάς και η ομάδα που ερευνά τα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα δέχονται συμπληρωματικές πληροφορίες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο sghagias@optusnet.com.au . Σχεδόν όλοι οι Καριτσιώτες μετανάστες στην Αμερική, έχουν καταγραφτεί στα οικογενειακά δέντρα που βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://karitsa.tribalpages.com