Ο καιρός στο χωριό μας

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2000

Η Καρίτσα σε αριθμούς


Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που διατίθονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας η Καρίτσα σήμερα αποτελείται από 204 κτίρια, από τα οποία 99 είναι ισόγεια και 105 μονώροφα με υπόγεια.  
Σύνολο κτιρίων
204
Προ του 1919
88
1919 έως 1945
75
1946 έως 1960
15
1961 έως 1970
4
1971 έως 1980
6
1981 έως 1985
6
1986 έως 1990
3
1991 έως 1995
5
1996 και μετά
2
Υπό κατασκευή
0

Ο συνολικός αριθμός των 204 κτιρίων αποτελείται από 120 σπίτια μέσα στο χωριό, 67 απομακρυσμένα καλύβια στα χωράφια, 6 εκκλησίες, 1 εργοστάσιο, 2 καταστήματα, ενώ 7 παραμένουν ανεξήγητα. 

 Μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ο διπλανός πίνακας από την Απογραφή οικοδομών - κτιρίων της 1ης Δεκεμβρίου 2000 που δείχνει τα κτίρια κατά χρονική περίοδο κατασκευής. 

 Η Καρίτσα θεωρείται αγροτικό, ημιορεινό, διαμέρισμα, με πληθυσμό 228 κατοίκους, έκταση 40,627 τ.χμ, πυκνότητα πληθυσμού 5,61 ανά τ.χμ και μέσο υψόμετρο 680. 

Από τους 228 κατοίκους, μόνο 119 χωριανοί δηλώνουν ότι είναι οικονομικώς ενεργοί: 111 συμμετέχουν στον πρωτογενή τομέα, 7 στο τριτογενή ενώ 78 είναι οικονομικώς μη ενεργοί. 

Η απογραφή της γεωργίας και κτηνοτροφίας το 1991 δείχνει ότι 1 χωριανός είχε 1 ταύρο, 21 είχαν 990 πρόβατα, 43 είχαν 12134 γίδια, 6 είχαν 7 χοίρους, 2 είχαν 2 άλογα ή γαϊδούρια, 4 είχαν 72 κουνέλια, 59 είχαν 999 κοτόπουλα και 14 είχαν 787 κυψέλες μελισσών.

Τρίτη 4 Ιουλίου 2000

Βουλή Εφήβων: Ομιλία Μαρίας Κατσάμπη στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας

Στην Αθήνα σήμερα 4 Ιουλίου 2000 και ώρα 10.15΄ συνήλθε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η “Βουλή των Εφήβων” σε ολομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη. Η Μαρία Κατσάμπη αναδείχτηκε να απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια. Παρακάτω το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της ολομέλειας.

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης):
Η Έφηβος Βουλευτής Μαρία Κατσάμπη από την Αυστραλία και από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων έχει το λόγο.

 (Χειροκροτήματα)

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΗ (Αυστραλία): Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, αγαπητοί συνάδελφοι Έφηβοι Βουλευτές, είμαι μια από τους τέσσερις εκπροσώπους από την Αυστραλία. Σας ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή και ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των Αυστραλών Ελλήνων μαθητών εδώ μέσα, στην Αίθουσα της Βουλής των Ελλήνων. Όπως θα ακούτε, μιλάω τα ελληνικά κάπως αλλοιώτικα. Ελπίζω να με κατανοήσετε, γιατί εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ για να είμαι κατανοητή.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, όπως ανέφερα και χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην Αυστραλία έχουμε παραπάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες της πρώτης, της δεύτερης, της τρίτης ακόμη και της τέταρτης γενιάς. Τέταρτη γενιά σημαίνει παιδιά όχι μόνο από γονείς που γεννήθηκαν στην Αυστραλία, αλλά και από γιαγιάδες και παππούδες γεννημένους στην Αυστραλία.

Είναι αλήθεια ότι ένας μικρός αριθμός από αυτούς έχει ξεχάσει τις ρίζες του. Οι περισσότεροι, όμως, είμαστε περήφανοι και μιλάμε τα ελληνικά, μερικοί λίγο και άλλοι πολύ, μερικοί με δυσκολία και άλλοι άπταιστα. Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, ο αριθμός των μαθητών και φοιτητών που μαθαίνουν ελληνικά όλο και λιγοστεύει. Αυτό, συνάδελφοι, είναι ένα από τα προβλήματα της ελληνικής παροικίας στην Αυστραλία.

Γιατί η γλώσσα είναι ο φύλακας του πολιτισμού, για να εξαπλώσουμε τον ελληνικό πολιτισμό στην Αυστραλία χρειάζεται να εξαπλώσουμε πρώτα την ελληνική γλώσσα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική παροικία στην Αυστραλία. Ευχαριστούμε το ελληνικό κράτος για τη μεγάλη βοήθεια που μας δίνει με το να στέλνει δασκάλους, καθηγητές και βιβλία στα σχολεία μας.
 
Συνάδελφοι, χάρηκα πολύ χθες, όταν η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δέχθηκε ομόφωνα την πρότασή μου για επιπλέον βοήθεια. Είναι καιρός να χειριστούμε την καινούρια τεχνολογία, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα CD-RΟΜ, το διαδίκτυο, τη δορυφορική τηλεόραση και τη ραδιοφωνία για να βοηθήσουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στην εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού.
 
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε βέβαιοι ότι το ελληνικό κράτος θα σταθεί δίπλα μας, γιατί η ελληνική παροικία της Αυστραλίας είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού. Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα)

(Από Πρακτικά Βουλής Εφήβων Ε', 4 Ιουλίου 2000)

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2000

Βουλή Εφήβων: Ομιλία Μαρίας Κατσάμπη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Τον Ιούλιο 2000 η Μαρία Κατσάμπη συμμετείχε ως αντιπρόσωπος των λυκείων της Νότιας Αυστραλίας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής των Εφήβων. Στις 3 Ιουλίου η Μαρία εστίασε την προσοχή της επιτροπής σε ορισμένες από τις ανάγκες της ελληνομάθειας στην Αυστραλία. Παρακάτω παρουσιάζουμε το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της επιτροπής.

Στην Αθήνα σήμερα, 3 Ιουλίου 2000, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9.05΄π.μ., στην Αίθουσα Γερουσίας (1ος όροφος) του Μεγάρου της Βουλής συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Εφήβων, υπό την Προεδρία του Βουλευτή κ. Γεωργίου Λιάνη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ την Έφηβο Βουλευτή Μαρία Κατσάμπη να έλθει στο βήμα.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΗ (Αυστραλία): Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι Έφηβοι Βουλευτές, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να σας μιλήσω σήμερα.

Όπως ακούτε, μιλάω τα ελληνικά με έναν διαφορετικό τρόπο. Ελπίζω να με κατανοήσετε, και εγώ υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να είμαι κατανοητή.

Είμαι μια μαθήτρια από τη μακρινή Αυστραλία και εκπροσωπώ τα σχολεία της χώρας αυτής. Στην Αυστραλία έχουμε πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες. Έχουμε παιδιά της πρώτης, δευτέρας και τρίτης γενιάς. Δηλαδή, παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και ζούν στην Αυστραλία, έχουμε παιδιά, σαν εμένα, που οι γονείς τους έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και τα ίδια στην Αυστραλία, έχουμε ακόμη παιδιά που οι γονείς τους και τα ίδια έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία.

Όλοι μιλάμε κάποια ελληνικά, μερικοί πολύ λίγα, μερικοί μπορούν να επικοινωνούν κάπως με τους γονείς τους. Είναι, ευτυχώς, και μερικά παιδιά που μιλάνε άπταιστα ελληνικά.

Πιστεύω, ότι η γλώσσα είναι ο φύλακας του πολιτισμού. Για να απλωθεί ο ελληνικός πολιτισμός, πρέπει πρώτα να απλωθεί η ελληνική γλώσσα.

Στην Αυστραλία, την ελληνική γλώσσα τη μαθαίνουμε από τους γονείς μας, από τα απογευματινά και τα "σαββατιανά σχολεία" της παροικίας και από τα κρατικά σχολεία. Εγώ μαθαίνω τα ελληνικά στο κρατικό Λύκειο της Νότιας Αυστραλίας.

Σας υπενθυμίζω και πάλι ότι η γλώσσα είναι ο φύλακας του πολιτισμού. Στα πανεπιστήμια λίγοι επιλέγουν να μάθουν Ελληνικά. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την παροικία μας. Ευχαριστούμε το Ελληνικό Κράτος που στέλνει δασκάλους, καθηγητές και βιβλία, για να μας βοηθήσουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί Έφηβοι Βουλευτές, προτείνω να μελετήσουμε αυτό το πρόβλημα. Μήπως είναι καιρός να χειριστούμε την καινούργια τεχνολογία, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα CD-RΟΜ και το διαδίκτυο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και για να απλωθεί ο ελληνικός πολιτισμός; Αυτή είναι η πρόκληση. Σας ευχαριστώ.

(Από Πρακτικά Βουλής Εφήβων Ε', 3 Ιουλίου 2000)

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2000

Καριτσιωτοπούλα μαθήτρια έφηβη βουλευτής

Θέση στον σχηματισμό των «εφήβων βουλευτών των Ελλήνων» ανάλαβε πρόσφατα η Αυστραλοκαριτσιωτοπούλα μαθήτρια Μαρία Κατσάμπη από την Αδελαΐδα.

Η 15χρονη Μαρία θα πάρει την θέση της δίπλα στους τρις άλλους μαθητές που θα εκπροσωπήσουν τα λύκεια της Λακωνίας στα κοινοβουλευτικά έδρανα στην τετραήμερη σύνοδο από 30 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2000.

 Στο σύνολο 350 έφηβοι βουλευτές θα καταλάβουν τα έδρανα της Ολομέλειας της Βουλής. Είναι οι μαθητές Λυκείου που πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής με τίτλο «Βουλή των Εφήβων» και επιλέγηκαν ανάμεσα σε πάνω από 15 000 συμμαθητές τους, από όλο τον Ελληνισμό, για τις κρίσεις και τις προτάσεις τους για τα προβλήματα του τόπου τους, της Ελλάδας αλλά και του κόσμου.

Να σημειωθεί ότι επιλέγηκαν από κάθε εκλογική περιφέρεια τόσοι «έφηβοι βουλευτές» όσο και οι βουλευτές της. Η επιπλέον παρουσία μαθητών από την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό προσδίδει στο πρόγραμμα μια ευρύτερη διάσταση. Η Μαρία είναι μία από τέσσερις μαθητές που θα εκπροσωπήσουν τα σχολεία της Αυστραλίας.

 Η Μαρία, η οποία τυχαίνει να είναι και αντιπρόσωπος της αντίστοιχης αυστραλιανής βουλής των εφήβων στην Νότια Αυστραλία, θα βρίσκεται στην Ελλάδα από 26 Ιουνίου μέχρι 19 Ιουλίου για να συνεισφέρει στις εργασίες των επιτροπών της βουλής των εφήβων. Ιδιαίτερη προτίμησή της είναι η επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων με θέματα ελληνική παράδοση, πολιτιστική κληρονομιά και εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού. Στην διάρκεια των εργασιών της τελικής φάσης η Μαρία στοχεύει να συμβάλει στην ενδυνάμωση της φωνής της νεολαίας στα πάρα πάνω θέματα.

Κατά την διαμονή της στην Ελλάδα η Μαρία θα συνοδευτεί από τον πατέρα της, Δημήτρη Κατσάμπη, γραμματέα του Λακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας. Μετά την λήξη της «βουλευτικής συνεδρίασης», πριν αναχωρήσει για την Αυστραλία ιδιαίτερη προτίμηση της είναι να επισκεφτεί την Καρίτσα Λακωνίας, χωριό από όπου κατάγεται η οικογένειά της.
  • Φώτο: Μαρία Κατσάμπη με τον πρόεδρο της ελληνικής βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη

(Από εφημερίδα "Παρατηρητής της Λακωνίας", έκδοση 16 Ιουνίου 2000)

Σάββατο 8 Απριλίου 2000

Βραβείο AHEPA: Γιώργος Κατσάμπης κορυφαίος μαθητής της ελληνικής γλώσσας

Το βραβείο AHEPA (Αυστραλοελληνικού Εκπαιδευτικού και Προοδευτικού Συλλόγου) για τον κορυφαίο μαθητή της ελληνικής γλώσσας απονεμήθηκε στον νεαρό Καριτσιώτη, Γιώργο Κατσάμπη, στις 12 του Απρίλη 2000 στην αίθουσα δημόσιων εκδηλώσεων της δημαρχίας West Torrens.

Ο 18χρονος Γιώργος υποδείχτηκε για το βραβείο από την εξεταστική επιτροπή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Νότια Αυστραλία, αφού πρώτευσε με άψογη απόδοση στην ελληνική γλώσσα στις τελικές εξετάσεις της δωδέκατης χρονιάς του 1999. Η απονομή του βραβείου έγινε από το διακεκριμένο Βυζαντινολόγο και φιλοξενούμενο καθηγητή του Πανεπιστημίου Φλίντερς, Ευάγγελο Κωνσταντίνου.

Κατά την ομιλία αποδοχής ο Γιώργος εντυπωσίασε όλους όχι μόνο με την άπταιστη χρήση και προφορά της γλώσσας, αλλά και με την ώριμη σκέψη που τον διακρίνει. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους γονείς του, Παναγιώτη και Παναγιώτα Κατσάμπη για την άπειρη στοργή και συνεχιζόμενη συμπαράσταση. Ευχαρίστησε επίσης τον καθηγητή του στην δωδέκατη χρονιά, Γιώργο Φραντζή, για ανεκτίμητη βοήθεια.

Να σημειωθεί ότι ο προικισμένος νέος γεννήθηκε στην Αδελαΐδα και έμαθε να μιλάει Ελληνικά ολότελα στη Νότια Αυστραλία. Μέχρι στιγμής δεν έχει ταξιδέψει στη πατρίδα να ακούσει και να μιλήσει τη γλώσσα στο πιο φυσικό της περιβάλλον. Έτσι παρουσιάζει την πιο ελπιδοφόρα και αισιόδοξη εικόνα για τη διατήρηση της γλώσσας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Αυστραλία.
(Από "Παλλακωνικό Δελτίο", έκδοση Απρίλη 2000)