Ο καιρός στο χωριό μας

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Μήνυμα Δημάρχου Ευρώτα Γιάννη Γρυπιώτη για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

«Όλα τα παιδιά του Δήμου μας να απολαμβάνουν όλες τις απαραίτητες υποδομές και δραστηριότητες για να αναπτύσσουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους!»
Γιάννης Γρυπιώτης
Δήμαρχος Ευρώτα

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού εορτάζεται στις 11 Δεκεμβρίου.

Στις 11 Δεκεμβρίου 1946 ιδρύθηκε η UNICEF, η Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Το 1959, ο ΟΗΕ με έκδηλες την ανησυχία, τη φροντίδα και την ευθύνη για την προστασία του παιδιού, ψήφισε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού με τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού καθεστώτος προστασίας από κάθε μορφή εκμετάλλευσης ή παραμέλησης. 

Το 1989 υπογράφεται και ψηφίζεται η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που επικυρώθηκε από πολλές χώρες (στην Ελλάδα έγινε νόμος του κράτους το 1992), ενώ στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής το 1990 με τη διατύπωση των «Αρχών του Riyard», επισημάνθηκε το πρόβλημα της κακοποίησης των παιδιών και της βίας σε όλες τις μορφές της, ως κοινωνικό φαινόμενο και τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση, ως διεθνής νόμος, αποτελώντας την πλέον αποδεκτή, σε ευρύ πεδίο, συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παγκόσμια συνειδητοποίηση πως η ανθρώπινη πρόοδος μπορεί μόνο πραγματικά να επιτευχθεί, όταν το κάθε παιδί θα έχει μια υγιή και προστατευμένη παιδική ηλικία.

Κάποτε ο υποσιτισμός των παιδιών έμοιαζε μακρινός. Βρισκόταν σε κακές αναμνήσεις του παρελθόντος.

Η οικονομική κρίση όμως που έπληξε τη χώρα, μας έχει καταστήσει κοινωνούς του προβλήματος. Μάλιστα, από την πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF προκύπτει ότι περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται πια κάπου στον κόσμο αλλά δυστυχώς είναι και δίπλα μας. Η οικονομική κρίση που αναμφισβήτητα άφησε πίσω της πληγές, είναι ταυτόχρονα αυτή που μας ωθεί να αντιληφθούμε καλύτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας.

Η συνεχής προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ευρώτα είναι όλα τα παιδιά του Δήμου μας να απολαμβάνουν όλες τις απαραίτητες υποδομές και δραστηριότητες, που θα τους προσφέρουν τις ευκαιρίες να αναπτύσσουν ελεύθερα την προσωπικότητα τους και να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Να ζήσουν και να μεγαλώσουν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον με βάσεις για το μέλλον.

Το όραμα μας για ένα πιο ποιοτικό περιβάλλον ζωής στην τοπική μας κοινωνία αναφέρεται πάνω από όλα στα παιδιά και στη νέα γενιά, που είναι οι αυριανοί πολίτες. Ο αγώνας μας συνεχίζεται δυναμικά και θα προσπαθούμε όσο μπορούμε περισσότερο να προασπίζουμε την ψυχική και σωματική τους υγεία

Είμαστε Υπεύθυνοι για τον Κόσμο που θα τους αφήσουμε..!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: