Follow by Email

Συνολικες προβολες

Ο καιρός στο χωριό μας

Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Πρωταγωνιστής ο Πάρνωνας στην Ημερίδα της «Νέας Ζωής»

Μία Ημερίδα με προφανή πρωταγωνιστή τον Πάρνωνα διεξήχθη το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου, με επιτυχία στο Σαϊνοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Σπάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην ημερίδα, που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαμβακούς «Νέα Ζωή», συμμετέχει και ο Οικοτεχνικός -Χειροτεχνικός Συνεταιρισμός Γερακίου «Εργάνη».

Όπως αναφέρεται στο δελτίου τύπου της «Νέας Ζωής» πρόκειται για προσπάθεια του συλλόγου να αναθεωρήσει το δημόσιο διάλογο και να επαναπροσεγγίσει την έννοια της συλλογικής δράσης. Η ημερίδα με θέμα «Πάρνωνας: Οπτικές και Προοπτικές» έστειλε το μήνυμα της ανάγκης των συνεργατικών σχέσεων, των συλλογικών διεργασιών και της εξωστρέφειας.

Αναφορικά με το σκοπό της ημερίδας, πρέπει να τονιστεί ότι η πίεση των καιρών δεν επιτρέπει πανηγυρικούς λόγους και παράλογες εξαγγελίες. Σίγουρα όμως δεν επιτρέπει τη στασιμότητα και την αδράνεια. Έτσι, λοιπόν, ο Πολιτιστικός Σύλλογος θέλησε σε συνεργασία με πολυάριθμους φορείς να στείλει το μήνυμα της Επανεκκίνησης και να δώσει το έναυσμα για τη σύνθεση ενός σεναρίου ανάπτυξης ως βάση διαλόγου για την επόμενη ημέρα του Πάρνωνα, οριοθετώντας και προσδιορίζοντας τα βήματα προσέγγισης και τις βέλτιστες πρακτικές για την επιδίωξή της ανάπτυξης.

Συνοδοιπόροι του Συλλόγου της Βαμβακούς στο ταξίδι της Ημερίδας και της προσπάθειας που ξεκίνησε ήταν η Παναγιώτα Σημάδη, δασάρχης Σπάρτης, ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρόεδρος Γεωπόνων Λακωνίας, ο Παναγιώτης Μαχαίρας,μέλος Φορέα Πάρνωνα – Υγρότοπου Μουστού, ο Αντώνης Παπανικολάου, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης, ο Βασίλης Γεωργιάδης, Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης, ο Γιάννης Καρβουνιάρης, πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης,ο Σωτήρης Μπόλης, σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης και συνεργάτης της Αναπτυξιακής Πάρνωνα ΑΕ, ο Βασίλης Ρουμπάκος, chef και πρόεδρος Ινστιτούτου Γαστρονομίας Λακωνίας, ο Παναγιώτης Κατσίχτης, πρόεδρος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης, ο Χρήστος Νικολέτος, πυραγός – δασολόγος και η Ελένη Μπαγιώκου, μαθήτρια Λυκείου, βουλευτής Εφήβων.

 Αναφορικά με το πρόγραμμα της Ημερίδας, αξίζει να αναφερθεί ότι στις 3 ώρες διάρκειας της εκδήλωσης, ο Φυσικός Πλούτος, έδωσε τη σκυτάλη στη σπάνια Χλωρίδα και τη γεωπολιτική προοπτική του Πάρνωνα. Ακολούθησε το αξιόλογο οικιστικό απόθεμα του όρους με τα σηματοδοτημένα μονοπάτια και δύσβατες πλαγιές. Στη συνέχεια στο δρόμο των παρευρισκομένων βρέθηκε ο διαχειριστής της φύσης, νόμιμος κυνηγός, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει από την ημερίδα και ο Πολιτιστικός Πλούτος του Πάρνωνα. Ακολούθως, άναψαν οι φωτεινοί γαστρονομικοί σηματοδότες του βουνού , το οποίο μάλιστα έχει ίσως παγκοσμίως έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικά ουρανούς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το ζητούμενο: Το αύριο της φύσης του Πάρνωνα και τους τρόπους με τους οποίους θα θωρακιστεί για να αποτελέσει χώρο δράσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Σπάρτης, κ. Σταύρος Αργειτάκος, ο αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης κ. Χρήστος Μακρής, ο αντιδήμαρχος Θεραπνών, κ. Γιάννης Ατσάλας, ο Διοικητής των Νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων, κ. Νίκος Κουφός, καθώς και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ.κ. Ευσταθίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: