Follow by Email

Συνολικες προβολες

Ο καιρός στο χωριό μας

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το το 2012 προβλέπει ο αντιδήμαρχος Παναγιωτακάκος

Ψηφίσθηκε την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011, κατά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο προϋπολογισμός και το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2012 του Δήμου Ευρώτα.

Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Παναγιωτακάκος, στην εισήγησή του, ανέφερε τόσο τη διαδικασία κατάρτισης, όσο και τα στάδια ψήφισής τους από τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και την Οικονομική Επιτροπή.

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό συγκροτημένο, τηρουμένων των αναλογιών της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και θετικής τροχιάς.

Τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση τις θεμιτές και δικαιολογημένες ενστάσεις των πολιτών και των τοπικών συμβουλίων για τα έργα υποδομής, την αγροτική οδοποιία, τις βλάβες στην ύδρευση, την καταγραφή των ρολογιών, την καθαριότητα, το κλείσιμο των ΧΑΔΑ κλπ.

Διευκρίνισε, ότι «ήταν πραγματικά δύσκολο να ανταποκριθείς ταυτόχρονα σε 25 δημοτικές και τοπικές κοινότητες με το υπάρχον προσωπικό που είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με τους πρώην καποδιστριακούς δήμους».

«Όμως όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποκτήθηκαν εμπειρίες, περιορίστηκαν τα λάθη και τη νέα χρονιά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος. Πρέπει ωστόσο υπογράμμισε, να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, ότι ο Δήμος Ευρώτα από την πολιτική του μνημονίου είχε περικοπές σε ΣΑΤΑ και ΚΑΠ, ύψους 750.000 €. Επίσης από την αθέτηση των δεσμεύσεων της Πολιτείας για την υλοποίηση του προγράμματος «Θησέας΄» που αφορά σε έργα που είτε εκτελέσθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Δήμος Ευρώτα πλήρωσε σε εργολάβους (από κατασχέσεις) 800.000 €. «Αυτή είναι η αλήθεια και η απάντηση στο ερώτημα, γιατί δεν εφαρμόσθηκε το βασικό μέρος του τεχνικού προγράμματος και δεν ανταποκριθήκαμε πλήρως στα αιτήματα των πολιτών», επεσήμανε ο Παναγιωτακάκος.

Έτσι από την αρχή του 2012, έχοντας ως στόχο την υλοποίηση του προϋπολογισμού, του επιχειρησιακού και του τεχνικού προγράμματος, δρομολογείται:

  • Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου Ευρώτα.
  • Η εντατικοποίηση των διαδικασιών για είσπραξη εσόδων- κυρίως για τους έχοντας και κατά συνθήκη αποφεύγοντας- τα ταμεία του Δήμου.
  • Η ενεργοποίηση δράσεων που αφορούν: Στην αυτεπιστασία και την εκμίσθωση έργου.
  • Η συντεταγμένη λειτουργία των Ν.Π.Δ.Δ. με στόχο την κοινωνική παρουσία του Δήμου στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική ασφάλεια, την προστασία του πολίτη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
  • Η επίλυση του μεγάλου προβλήματος την ελονοσίας, τομέας στον οποίο με αποτελεσματικότητα δραστηριοποιείται ο Δήμαρχος Γιάννης Γρυπιώτης.
  • Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ με τη δρομολόγηση έργων όπως του βιολογικού καθαρισμού, το πρόγραμμα ύδρευσης κλπ.
  • Η πρωτοβουλία του Δημάρχου μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Η αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη χρήση της πάγιας προκαταβολής των προέδρων, ώστε τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια να επιλύουν θέματα άμεσων αναγκών στον τόπο τους.
«Αναδεικνύουμε επομένως το Δήμο Ευρώτα σ΄ ένα δήμο αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπου σε εποχή κρίσης και βαθιάς ύφεσης και με περιστολή περιττών δημοσίων δαπανών, θα διαχειρισθούμε θετικά και αποτελεσματικά το παρόν και το μέλλον όλων μας», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει το σύνολο γενικών εσόδων, που ανέρχεται στο ποσό των 17.822.638,41 € και το σύνολο γενικών εξόδων, ήτοι 17.822.683,41 €, είναι δηλαδή ισοσκελισμένος. Ο Δήμος Ευρώτα συγκαταλέγεται μεταξύ των δήμων, που παρά τα μειωμένα έσοδα, τα έξοδά του είναι υπό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: