Ο καιρός στο χωριό μας

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σπάνιο έγγραφο αποκαλύπτει προγόνους μέχρι 200 χρόνια πριν

Ένα σπάνιο, άγνωστo μέχρι τώρα έγγραφο, που πρόσφατα ήρθε στα χέρια μας, αναμένεται να ρίξει νέο φως σχετικά με τους απογόνους του 1800 από τέσσερα χωριά του Νοτίου Πάρνωνα.

Πρόκειται για τον «Οριστικό Εκλογικό Κατάλογο του Δήμου Γεροvθρών για τα έτη 1872-1873» που συνέταξαν οι τότε Δήμαρχοι του παλαιού Δήμου Γερονθρών, Α. Παππανικολάου και Μ. Καλομοίρης. Ο εν λόγω κατάλογος προέρχεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και περιέχει τα ονόματα, τις ηλικίες και τα επαγγέλματα 483 ψηφοφόρων από τα τέσσερα χωριά που αποτελούσαν το δήμο, δηλαδή από το Γεράκι (συμπεριλαμβανομένων και των οικισμών Βελωτά και Τσίλια), το Αλεποχώρι, το Βρονταμά και την Καρίτσα. Όλα τα ονόματα, φυσικά, είναι ανδρών αφού οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν κατέκτησαν το δικαίωμα να ψηφίζουν μέχρι τη δεκαετία του 1930. (Ακόμα και τότε μόνο σε Δημοτικές εκλογές, όχι στις Βουλευτικές, και υπό όρους).


Η πρώτη καταχώριση με τον αύξοντα αριθμό 1 είναι κάποιου Αθανασίου Πουλημένου, ηλικίας 43, γεωργού από το Γεράκι, ενώ τελευταίος στον κατάλογο με αριθμό 483 είναι ένας 27χρονος αγρότης από την Καρίτσα ονόματι Χρήστος Μαλαβάζος του Ιωάννη.


Το έγγραφο θεωρείται μεγάλης αξίας για τη συμπλήρωση ορισμένων κλάδων στα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα, ερευνητική ομάδα που ανιχνεύει και χαρτογραφεί τις γενεαλογικές διασυνδέσεις των κατοίκων από τα γύρω χωριά.


Σύμφωνα με τον Στέλιο Χαγιά, συντονιστή των «οικογενειακών δέντρων», οι κατάλογοι του 1872 και 73 έχουν πολλά καινούργια στοιχεία σχετικά με τους προγόνους Καριτσιώτες. Για παράδειγμα, μέρος των στοιχείων του Μάρκου Κατσάμπη, προπάππου του Αντώνη Κατσάμπη, γεν. 1814, μας επιτρέπει να συνδέσουμε τους απογόνους του με το σόι των «Κασιδαίων». Αυτό είναι λογικό αφού τα σπίτια των «Μαρκαίων» και των «Κασιδαίων» σε γενικές γραμμές βρίσκονται σε μια συστάδα το ένα κοντά στο άλλο. Το σπίτι από τη γυναίκα του Χρήστου Γεωργοστάθη, το σπίτι των γιων της Φιλιώς, το σπίτι του Γεωργίου Παναγιώτη Κατσάμπη «Κατσαμπάκη», το σπίτι του Σωτήρου Κατσάμπη, δίπλα στο αλώνι, και της Μαργαρίτας Γεωργίου Κατσάμπη, όλα είναι κοντά κοντά επειδή όλοι αυτοί συγγενεύουν.


Αναμφίβολα πιο στενή μελέτη των εγγράφων θα φέρει πρόσθετα καινούργια στοιχεία και ίσως λύσει πολλά μυστικά από αυτή την περίοδο.


Το πλήρες έγγραφο παρουσιάζεται παρακάτω. Οι σελίδες 12 -13 καθώς και 22-24 αναφέρονται στην Καρίτσα.

Εκλογικός Κατάλογος του Δήμου Γερονθρών 1872 & 1873

Δεν υπάρχουν σχόλια: