Ο καιρός στο χωριό μας

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Μια παλιά σχολική φωτογραφία και η ανεξήγητη έκρηξη της γονιμότητας στο χωριό

Μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις

Μια παλιά σχολική φωτογραφία έπεσε στα χέρια μας, όχι πολύ παλιά παλιά αλλά μια από κείνες χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες που για κάποιο λόγο σου τραβάει το μάτι.

Τη δημοσιεύσαμε στο Φέισμπουκ και προς την πολύ ευχάριστη έκπληξή μας, από τα σχόλια των χωριανών και φίλων μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται. Ιστορία που έχει να κάνει με το χωριό μας, τη συνεργασία με σχολεία γειτονικών χωριών, καθώς και τη διαρκή ευλάβεια των ντόπιων για το παλιό μοναστήρι του Αγιάννη του Προδρόμου στην άλλη πλαγιά του Καλόερου, τη χαμηλή λοφοσειρά που χωρίζει την Καρίτσα και το Αλεποχώρι. Πιο περίεργο απ' όλα την έκρηξη της γονιμότητας των ντόπιων στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές του '80.

Το συγκλονιστικό αυτό φαινόμενο, η ξαφνική τριπλάσια αύξηση των γεννήσεων στο χωριό, εξηγείται καλύτερα με τα ίδια τα λόγια του πρώην και πολύ σεβαστού δασκάλου αλλά και προέδρου της Καρίτσας Κώστα Γιαννακούρα από τον Κεφαλά της Σπάρτης.

Ο καλός δάσκαλος γράφει:

Όταν τον Ιούνιο του 1976 έφυγα από την Καρίτσα, άφησα το σχολείο με 13 παιδιά. Λιγόστευαν συνέχεια. Το σχολείο ανήκε στην επιθεώρηση Σπάρτης. Όταν έφυγα το έβαλαν στην Επιθεώρηση Μολάων.

Τώρα το ιστορικό.

Ένα βράδυ που μπήκα στο καφενείο του Λεωνίδα, είχε ακουστεί από το ραδιόφωνο ότι η εθνοσωτήρια κυβέρνηση θα έδινε 500 δρχ. σε οποία οικογένεια θα αποκτούσε τρίτο παιδί.

Μπαίνοντας λοιπόν μέσα, είδα έναν κάτοικο της δώθε γειτονιάς (θυμάμαι, ποιος) να έχει πάρει ένα στρατσόχαρτο από τον πάγκο του Λεωνίδα, κι ένα στυλό και να γράφει και να μιλάει δυνατά για να τον ακούν, πόσα έξοδα έχει ένα τρίτο παιδί. Τελικά έβγαλε ότι τα χρήματα ήταν πολλά, θα έθρεφαν την οικογένεια και μπορεί να περίσσευαν και για πετρέλαιο στο τρακτέρ!

Τους είπε: Τι κάθεστε;

Μάλλον γι αυτό πλήθυνε ο αριθμός των μαθητών στο σχολείο.
Κώστας Γιαννακούρας, από Κεφαλά, Δάσκαλος στην Καρίτσα τη 10ετια του 1970

Σύμφωνα με το Μανόλη Μαλαβάζο από την Καρίτσα, καθώς και την Αγγελική Ροζακλή από το Αλεποχώρι η φωτογραφία είναι στο εξωκλήσι Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος. Η Αγγελική γράφει, «Είναι, στο χωριό μας, έχουμε την ίδια φωτογραφία και εμείς» που μαρτυρεί ότι ήταν κάποια κοινή εκδρομή από τα σχολεία Καρίτσας και Αλεποχωρίου.

Κατά την Αλεξάνδρα Κατσάμπη, τότε μάλλον πρωτάκι στην Α’ Δημοτικού:
Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει τραβηχτεί το σχολικό έτος 1984-1985. Βρισκόμασταν σε εκδρομή στο Αλεποχώρι στο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Να σημειωθεί ότι στη φωτογραφία δεν παρευρίσκονται όλα τα παιδιά του σχολείου της Καρίτσας. Είχε διοργανωθεί μικτή εκδρομή μαζί με άλλο σχολείο. Πάνω αριστερά είναι ο πρωτοδιόριστος τότε δάσκαλός μας Ευάγγελος Παλαιός, ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε σε μικρή ηλικία.Τα πρόσωπα τα οποία αναγνωρίζω ξεκινώντας από την
1η σειρά κάτω αριστερά:
2η Τασία Χ. Κατσάμπη
4η Κωνσταντίνα Λάμπρου
5η Αλεξάνδρα Κατσάμπη
6η Μαρία Χ. Κατσάμπη
7η Αντωνία Χ. Κατσάμπη

2η σειρά από αριστερά:
3η Νίκη Α. Κατσάμπη
4η Μάζη Αικατερίνη
5η Δήμητρα Αδ. Κατσάμπη
6η Κυριακούλα Γ. Κατσάμπη
7η Κωνσταντίνα Ι. Κρητικού
8ος Γεώργιος Ι. Κρητικός
9ος Κωνσταντίνος Α. Κατσάμπης
10ος Γεώργιος Αντ. Κατσάμπης

3η σειρά από αριστερά:
1ος Κωνσταντίνος Αδ. Κατσάμπης
2ος Νικόλαος Δ. Ροζακλής
3ος Παναγιώτης Γ. Μαλαβάζος
4ος Λεωνίδας Σ. Χαγιάς
5ος Γεώργιος Χ. Αντωνίου
6ος Κωνσταντίνος Ι. Κατσάμπης
7ος Αναστάσιος Αδ. Κατσάμπης

4η σειρά από αριστερά:
1ος Δημήτριος Α. Κατσάμπης
2ος Ευάγγελος Χ. Κατσάμπης
3οςΚωνσταντίνος Στάθης
4ος Μιχάλης Τσολομίτης
5ος Νικόλαος Γ. Κρητικός
Κάτω αριστερά είναι ο δάσκαλος του άλλου σχολείου. Υπάρχουν και κάποια ακόμα παιδιά του σχολείου μας, τα οποία δεν μπορώ να αναγνωρίσω.
Λένε ότι μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις, αλλά μερικές φορές απλά χρειάζεται κάποια βοήθεια για να βγει. Ευχαριστούμε τον Κώστα, τον Μανόλη, την Αγγελική και την Αλεξάνδρα για αυτή τη βοήθεια, πρώτα απ' όλoυς τη μητέρα της Αλεξάνδρας, την Αργυρούλα, για την παροχή της φωτογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: