Ο καιρός στο χωριό μας

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Χρόνια πολλά Μαρία: Τα 21α γενέθλια της Μαρίας Μαλαβάζου

Τα 21α γενέθλιά της γιόρτασε στις 25 του Απρίλη η Μαρία, κόρη του Στέλιου και της Σοφίας Μαλαβάζου από την Καρίτσα.

Η νεαρή φοιτήτρια στο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Πάτρας ανέβασε τη διπλανή φωτογραφία και έγραψε : «Σας ευχαριστώ όλους για τις όμορφες ευχές σας!!!! Εύχομαι στον καθένα ξεχωριστά ο,οοτι το καλύτερο. . .»

Κι εμείς της ευχόμαστε να τα εκατοστίσει, καλή πρόοδο και καλή σταδιοδρομία.

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Πληθώνεια: Πνευματική βραδιά στο Αλεποχώρι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα μέρη μας το Σάββατο 30 του Μάη επικεντρώνεται στο γειτονικό Αλεποχώρι, όπου οι Αλεποχωρίτες και οι κοντοχωριανοί θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια ξεχωριστή πνευματική βραδιά.
 

Πρόκειται για τη «φιλική συνάντηση Πληθώνεια», όπως αποκαλείται από τον ποιητή και συγγραφέα Δημήτρη Αλεξίου, δημιουργό και διοργανωτή της εκδήλωσης.

Αυτή είναι η πέμπτη τέτοια εκδήλωση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στο χωριό του ποιητή και θα περιλαμβάνει ανάγνωση ποιημάτων, έκθεση ζωγραφικής καθώς και προβολή της ταινίας «Ο δρόμος των 100 ημερών», ντοκιμαντέρ για τον Κοσμά από το 1951!


Ο Πλήθων στο Αλεποχώρι


Ο Δημήτρης Αλεξίου γεννήθηκε στο Αλεποχώρι το 1949. Από το 1963 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το ακόλουθο διαβάστηκε από αυτόν στην περσινή εκδήλωση και πρωτοδημοσιεύτηκε ως Ο Πλήθων στο Αλεποχώρι - Η Αυγή Online στις 27 του Ιούλη 2014.

Στις παλαιικές εποχές, μυθικές πια για τους νέους, στο Αλεποχώρι της δεκαετίας του '50, εκτός από τα σχολικά βιβλία, έφταναν μέσω της εκκλησίας τα περιοδικά: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Η ζωή του παιδιού. Επίσης, έφταναν και κάτι ψιλούτσικα βιβλιαράκια με τον γενικό τίτλο: Ήμουν κι εγώ εκεί, μέσω του παντοπωλείου του μπαρμπα-Κώστα του Μωριάτη. Μια προσφορά -σας παρακαλώ να μη γελάσετε- του... απορρυπαντικού «ROL». Αυτά ήταν τα εξωσχολικά μου βιβλία, που τα διάβαζα με ακόρεστη δίψα.

Δυστυχώς δεν μπορώ να θυμηθώ πώς έπεσε στα χέρια μου, την ίδια περίοδο, ένα βιβλιαράκι εικονογραφημένο, που είχε τον τίτλο η Γυφτοπούλα. Ούτε τον συγγραφέα του Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ήξερα, ούτε φυσικά τη Γυφτοπούλα του. Το διάβασα μονορούφι. Η υπόθεσή του ζόρικη. Η εικονογράφησή του έντονη, σχεδόν τρομώδης. Και, όπως λένε οι ειδικοί, ο φόβος έλκει τα παιδιά. Τόσο βαθιά εντύπωση μου έκανε, που το έπαιρνα πάντα μαζί μου, και το ξαναδιάβαζα.

Από την πρώτη σελίδα ο συγγραφέας του δήλωνε ότι η υπόθεση εξελισσόταν στη Λακωνία. Αυτή και μόνον η αναφορά το έκανε στα μάτια μου ακόμα πιο ενδιαφέρον και γοητευτικό. Επιπλέον, ήρωας του μυθιστορήματος ήταν ένα τσοπανόπουλο. Τι άλλο θα μπορούσε να με συγκινήσει περισσότερο;

Το τσοπανόπουλο λοιπόν του μυθιστορήματος ανακαλύπτει ανάμεσα σε κάτι χαμόκλαδα ένα μικρό άνοιγμα στη γη. Παραμερίζει τα κλαδιά, δένεται σφιχτά από τη μιαν άκρη με το σχοινί που έχει πάντα μαζί του για τις ανάγκες της δουλειάς του, και την άλλη άκρη την ασφαλίζει δένοντάς την στον κορμό ενός δέντρου.

Το τσοπανόπουλο ατρόμητο, λόγω ηλικίας και άγνοιας, αρχίζει να κατεβαίνει αιωρούμενο και σε πολλές οργιές βάθος, φτάνει στον πυθμένα του χάσματος, όπου ανακαλύπτει μια μεγάλη σπηλιά γεμάτη αγάλματα αρχαίων θεών.

Ένας φιλόσοφος, γραμματικός των Παλαιολόγων, ονόματι Πλήθων, ήθελε να επαναφέρει την ειδωλολατρία και αναζητούσε τους Αποστόλους της νέας θρησκείας του. Γι' αυτόν τον λόγο η σπηλιά είχε αγάλματα αντί για χριστιανικές εικόνες.

Το παιδικό μου μυαλό, ταυτιζόμενο απολύτως με τον ήρωα, τοποθέτησε τη δράση κάπου ανάμεσα στις Στέρνες, στην Απάνω Ντάρντιζα και στη Μπραΐλα. Για τις φίλες και τους φίλους που δεν γνωρίζουν τις τοποθεσίες που ανέφερα, εκείνα τα μέρη τα περπατούσε κανείς υπό την σκιάν των δέντρων. Άγρια ρουμάνια, στην κυριολεξία. Και σε κάθε υποψιασμένο σημείο, οι γεροντότεροι διηγούνταν ότι είχαν δει φαντάσματα, ακόμα και μέρα μεσημέρι. Έψαχνα λοιπόν να βρω κι εγώ τη σπηλιά του Πλήθωνα, με τα αγάλματα των αρχαίων θεών στα σπηλαιοβάραθρα της Κάντιως με τα ανθρώπινα καύκαλα, του Βόθωνα με τις οχιές και τους αστρίτες, της Λακούλας με τις τυφλές την ημέρα νυχτερίδες.

Η φαντασία μου έπλαθε τον φιλόσοφο Πλήθωνα, έναν άντρα ψιλόλιγνο με άσπρα σχοινένια μαλλιά και μακριά γένια. Κάτι σαν τους δικούς μας Ασκητές. Θαρρούσα όμως ότι αυτός κρατούσε στα χέρια του ένα αλλόκοτο όπλο. Άλλωστε ήταν αγριωπός, δεν έμοιαζε καθόλου με τον δικό μας γλυκό Ναζωραίο. Όλα αυτά μου φάνταζαν αληθινά και μου προξενούσαν φόβο. Αλλά είπαμε: Ήμουν ανέκαθεν ονειροπόλος και αλαφροΐσκιωτος. Ζούσα από τότε παρέα με τους χάρτινους ήρωες.

Όπως γυρνούσα στις ερημιές βόσκοντας τα γίδια, τις ημέρες που δεν είχαμε σχολείο, και τύχαινε να δω κάποιον θάμνο να κουνιέται από τον αέρα, νόμιζα ότι κάπου εκεί ήταν κρυμμένος ο Πλήθων και θα παρουσιαζόταν μπροστά μου να με προσηλυτίσει δια της βίας και να με κάνει Απόστολο της θρησκείας των αγαλμάτων.

Ποιόν; Εμένα! Που κάθε Κυριακή έλεγα το «Πάτερ ημών» στην εκκλησία και διάβαζα σχεδόν κάθε βράδυ, στο λιγοστό φως του λυχναριού, τσάτρα-πάτρα την Αγία Επιστολή στη μητέρα μου, με συνακροάτισσες τις σεβαστές γειτόνισσές μας, τη θεια-Δημήτραινα, τη θεια-Ελένη, τη θεια-Νίκαινα, τη θεια-Γιώργω, τη θεια-Βασιλικούλα... Όλες εντελώς αναλφάβητες, αλλά θεοσεβούμενες και νηστεύουσες. Απόψε, βλέπω τις ψυχούλες τους σαν μικρά φαναράκια στον ουρανό.

Το βιβλιαράκι εκείνο, διασκευασμένο ασφαλώς για παιδιά, που τόσο σύντομα και σχηματικά περιέγραψα στην αρχή, θα ήταν μάλλον μια περίληψη της Γυφτοπούλας. Χωρίς να το καταλάβω μου υπέβαλε την ιδέα ότι θα μπορούσα να γράψω κι εγώ μια ιστορία για τα μέρη μου, που φυσικά τα γνώριζα περισσότερο από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Και, παρά τα μαθησιακά μου προβλήματα, σκεφτόμουν ότι θα μπορούσα να γίνω μια μέρα ακόμα και συγγραφέας! Να πού μπορεί να οδηγηθεί ένα παιδί από την παρανάγνωση. Αργότερα μάλιστα αυτό μου φάνηκε ακόμα πιο εύκολο, όταν είδα τα Αυτόγραφα του εθνικού μας Ποιητή, στις γνωστές φωτογραφικές αναπαραγωγές. Όλα τόσο ανορθόγραφα!

Μπορεί να μην αλλαξοπίστησα, αλλά εξακολουθώ να θαυμάζω τον χάρτινο ήρωα του Παπαδιαμάντη. Ωστόσο, εκείνο το φως που έβλεπα τις νύχτες στα σλάβικα τοπωνύμια της Λακωνικής, όταν το πλησίασα λιγόστεψε.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Βλησιδιά: Το γειτονικό μας χωριό έχει δικό του Facebook

Μια σελίδα στο Facebook με τίτλο «Νιοχώρι Βλησιδιά-γύρω χωριά» αξίζει πολύ να την επισκεφθείτε. Αποσκοπεί να παρουσιάσει τη ζωή στο γειτονικό μας χωριό, τόσο από τα χρόνια τα παλιά όσο και από σήμερα, κυρίως μέσα από φωτογραφίες.

Το Νιοχώρι ή Βλησιδιά είναι ένα μικρό χωριό της Κυνουρίας, έκταση15.400 στρεμμάτων, και βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα βόρεια της Καρίτσας, όπως πετάει το πουλί πάνω από τον Ελατιά, τα Κουτσουβέροια και τα Καναλάκια. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 88 κάτοικους, πολύ λιγότερους μόνιμους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία.

Το χωριό κατοικείται συνεχώς εδώ και 800 χρόνια, περιτριγυρίζεται από πυκνό δάσος και πλούσια αναβλύζοντα νερά, οπότε και το όνομά του δεν μοιάζει καθόλου τυχαίο. Βλησίδι σημαίνει «αφιέρωμα» και μεταφορικά την αφθονία, τον πλούτο, τον θησαυρό.

Η πρόσβαση στη Βλησιδιά γίνεται μόνο με αγροτικό, ενώ το χειμώνα οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι αφού με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ο δρόμος δεν είναι προσπελάσιμος ούτε με αγροτικό.

Τα θαύματα της σύγχρονης τεχνολογίας της επικοινωνίας, ωστόσο, όντως ανοίγουν ένα παράθυρο που επιτρέπει τον υπόλοιπο κόσμο να απολαύσει το παραδοσιακό αυτό χωριουδάκι. Ρίξτε μια ματιά μέσω
Νιοχώρι Βλησιδιά-γύρω χωριά

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γερακίου

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια έγινε και φέτος ο εσπερινός προς τιμή του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γερακίου.

Ο Χρήστος Μπαλαμπάνος αναφέρει το τελετουργικό ξεκίνησε μέσα από το Γεράκι και συγκεκριμένα από την τοποθεσία Κάτω Βρύση, όπου παραδόθηκε η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, δωρεά του αείμνηστου δασκάλου Γεωργίου Μαρούδη, σε ιππείς όπου μαζί με τα άλογα τους μετέφεραν την εικόνα έως το κάστρο.

Εκεί τους περίμενε ο π. Ιωάννης Χαραμής που παρέλαβε την εικόνα και την οδήγησε στην εκκλησία όπου πρώτοι οι ιππείς μαζί με τα άλογά τους πήγαν και την προσκύνησαν.

Αρκετοί Γερακίτες αλλά και από την γύρω περιοχή με σύμμαχο τον καλό καιρό παρακολούθησαν τον εσπερινό.

Αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα των συμμετεχόντων ιππέων γιατί αρκετοί προς τιμή του Αγίου ήρθαν από πολύ μακριά: 
Ιππικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνης
Παναγιώτης Μιχαλακάκος, Δημήτρης Αργειτάκος και Γιώργος Τραφαλής
Λεωνίδιο 
Ηλίας Πουτσελάς
Αθλητικός Σύλλογος Κοκκινόραχης 
Νίκος Χελιώτης
Περιστέρι 
Σταύρος Φιφλής
Βλαχιώτη
Γιώργος Γεωργούλης
Γεράκι 
Γεώργιος Κόντος του Δήμου, Κωνσταντίνος Μαρουδάς του Αγγελή, Μιχάλης Πουλημένος του Βασιλείου, Γιώργος Τσίπουρας του Χρήστου, Γιώργος Βάρλας του Νικολάου, Γιώργος Βάρλας του Σταύρου, Λεωνίδας Μαλαβάζος του Παναγιώτη, Παναγιώτα Μαλαβάζου και Παναγιώτης Φασμούλος του Νικολάου.

Η ατμόσφαιρα ήταν έντονα φορτισμένη συναισθηματικά αφού ξύπνησαν μνήμες από άλλες εποχές όπου τα άλογα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την γιορτή

Ο Άγιος Γεώργιος ας είναι βοήθεια για όλο τον κόσμο.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Πάλι πόρτα πόρτα πήγε ο Διαμαντής για να βοηθήσει συγχωριανό

Ο Διαμαντής Ροζακλής, συνεχίζει τις προσπάθειές του για να βοηθήσει συγχωριανούς που έχουν ανάγκη στην πατρίδα. Νοιάζεται για τους ανθρώπους κι οταν άκουσε ότι ο παιδικός του φίλος, ο Αντώνης Παντ. Μαλαβάζος, αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές με την υγεία του, για άλλη μια φορά πήγε από πόρτα σε πόρτα για να συγκέντρωση ορισμένα χρήματα για κάποια ανακούφιση.

Ο Διαμαντής εδώ και 52 χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Έφτασε 18 χρονών με το πλοίο «Πατρίς» στις 20 Νοέμβρη, 1962, αλλά ποτέ δεν ξεχνάει το πολυαγαπημένο του χωριό και τους παιδικούς του φίλους.  

Οι προσπάθειες και η πρωτοβουλία του να προσφέρει ένα χέρι βοήθειας εκτιμούνται ιδιαίτερα από όλους.

Στο Γεράκι φιλοξενούνται πρόσκοποι της Σπάρτης

Ομάδα από το 300o σύστημα προσκόπων Σπάρτης, αναπόσπαστο κομμάτι του διεθνούς κινήματος της νεολαίας, συνώνυμο με τον εθελοντισμό, την εκπαίδευση, καθώς και την αγάπη της φύσης, πραγματοποίησαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, 16-18 Απριλίου, επίσκεψη στο ιστορικό Γεράκι.
 
Αρχηγός της αποστολής ήταν ο κ. Γιάννης Λαμπρινάκος και το επιτελείο του απαρτιζόταν από τους: Κατερίνα Καράμπαμπα, Βαγγέλη Κέντρο, Χρήστο Ψυχογιό και έντεκα προσκόπους ηλικίας 11-15 ετών.

Την Πέμπτη 16 Απριλίου
  τους υποδέχτηκε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος της δημοτικής ενότητας Γερονθρών κ. Νίκη Μιχαλούτσου και τους μετέφερε σε αίθουσα του δημοτικού σχολείου όπου εκεί διέμειναν και τις τρεις μέρες.

Μετά την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο προαύλιο του σχολείου άρχισαν τις δραστηριότητες τους.

Την Παρασκευή 17 Απριλίου από το πρωί ξεκίνησαν πεζοπορία και επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Κάστρο, ξεναγήθηκαν και εντυπωσιάστηκαν από τις βυζαντινές ομορφιές του τόπου μας.

Τις
  απογευματινές ώρες τους επισκέφτηκε ο πρόεδρος του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου, κ. Χρήστος Μπαλαμπάνος, ο οποίος τους προσέφερε παραδοσιακά γλυκίσματα, συζήτησε μαζί τους και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες των προσκόπων. Σκοπός της προσκοπικής κίνησης είναι  να αξιοποιηθούν πλήρως οι σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές ικανότητες των νέων ώστε να παραδοθούν  στην κοινωνία άξιοι, χρήσιμοι, ηθικοί και υπεύθυνοι πολίτες.

Το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου παρέθεσε γεύμα στους προσκόπους σε ταβέρνα του χωριού.

Το Σάββατο 18 Απριλίου μαζί με την συμμετοχή παιδιών του Γερακίου έπαιξαν διάφορα παιχνίδια
  στο προαύλιο  του σχολείου. Στη συνέχεια ετοίμασαν τα πράγματα τους και πήραν το δρόμο της επιστροφής βέβαιοι η σύντομη παραμονή τους ήταν μια τόσο ανταποδοτική όσο και απολαυστική εμπειρία για όλους.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Πίνακες του Αντώνη Μαλαβάζου: Πολύχρωμα Λουλούδια Αρ. 156

Ο Αντώνης Μαλαβάζος είναι καριτσιώτικης καταγωγής ζωγράφος, μόνιμος κάτοικος στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Κάθε μήνα επιλέγουμε ένα από τα έργα του ταλαντούχου συγχωριανού για ειδική παρουσίαση στα Καριτσιώτικα Νέα.
Οι πίνακες του Αντώνη προωθούνται υπό τη καλλιτεχνική του φίρμα
Adoni Art By Tony.
­­­
Για πληροφορίες σχετικά με προμήθεια και προσωπικά έργα, επικοινωνήστε μέσω:
andonimalavazos@gmail.com

Προηγούμενοι πίνακες από τον Αντώνη

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ποδοσφαιρική πανδαισία στο Γεράκι

 Μια πραγματική ποδοσφαιρική πανδαισία, ένα όμορφο ηλιόλουστο ποδοσφαιρικό απόγευμα που ξεκίνησε στις 3:30μμ και τελείωσε στις 10 το βράδυ, ζήσανε όλοι όσοι βρεθήκανε στο γήπεδο Γερακίου το Σάββατο, 18 Απριλίου 2015.

Ο Χρήστος Μπαλαμπάνος αναφέρει: Από τις 3:30 μέχρι τις 4:30 ο γνωστός προπονητής τερματοφυλάκων, κ. Θανάσης Μπρατσολιάς, βρέθηκε μαζί μας και προπόνησε τους μικρούς τερματοφύλακες του «Κάστρου» Γερακίου δείχνοντάς τους σωστές κινήσεις και τακτικές που πρέπει να γνωρίζουν.

Στις 4:30, μετά από μεγάλη επιθυμία των μικρών ποδοσφαιριστών και των γονιών τους, πραγματοποιήθηκε ο τελικός παίδων Λακωνίας, με φιλικό χαραχτήρα, μεταξύ των ομάδων «Κάστρου» Γερακίου και «Λεωνίδα» Σπάρτης.

Έγινε ένα καλό παιχνίδι και από τις δύο ομάδες που το παρακολούθησαν πάρα πολλοί φίλαθλοι και γονείς των παιδιών. Η ομάδα του «Λεωνίδα» στάθηκε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και έδειξε πως είναι πολύ καλή. Δίκαια κέρδισε με 3-1.Ο αγώνας διήρκησε 80΄,  σαράντα λεπτα το κάθε ημίχρονο.

Διαιτητής του αγώνα που ήταν και πολύ καλός ο προερχόμενος από Αυστραλία με καταγωγή από Καρίτσα, Πήτερ Κατσάμπης, ο οποίος έχει έρθει για διακοπές στην Ελλάδα κι ενδιαφέρετε να σφυρίξει και αγώνες του Λακωνικού Πρωταθλήματος.

Μετά το τέλος του παιχνιδιού αγκαλιασμένοι και συγχαίροντας ο ένας ποδοσφαιριστής τον άλλον βρέθηκαν στο χώρο έξω από τα αποδυτήρια όπου οι Γερακίτες είχαν φροντίσει να έχουν ψήσει πάρα πολλά σουβλάκια και να έχουν αναψυκτικά, χυμούς και κρασί για να κεράσουν όλους, μικρούς και μεγάλους.

Στη συνέχεια στο γήπεδο 5x5 πραγματοποιήθηκε ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας τζούνιορ μεταξύ των ομάδων «Κάστρου» Γερακίου και «Αστέρα» Βλαχιώτη.

Εκεί είδαμε τους πολύ μικρούς ποδοσφαιριστές να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και να καταχειροκροτούνται από τους φιλάθλους. Έγιναν δύο ημίχρονα των 30΄το καθένα.
Για την ιστορία, η ομάδα του Γερακίου νίκησε με 3-0. Δύο τέρματα σημείωσε ο Διαμαντής Πανταζής και ένα ο Παναγιώτης Δούλφας.

Αξίζουν συγχαρητήρια οι δύο προπονητές, τόσο του «Κάστρου», Νείλος Καρράς, όσο και του «Αστέρα», Νίκος Χελιώτης, για τις προσπάθειες και την θέληση που έχουν επιδείξει για να μάθουν σ' αυτά τα μικρά παιδιά το σωστό ποδόσφαιρο.

Μετά το τέλος του αγώνα ήρθε η σειρά κι αυτών των ποδοσφαιριστών και των γονιών τους να περάσουν από τις ψησταριές.

Πιστεύουμε πως ζήσαμε πραγματικά πολύ όμορφες στιγμές στο γήπεδο Γερακίου που αναδεικνύουν και ανεβάζουν την ποιότητα του Λακωνικού ποδοσφαίρου. Μακάρι τέτοια αθλητικά γεγονότα γρήγορα να επαναληφθούν.

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Κόκκινη τουλίπα στο Αλεποχώρι

«Τόσα χρονιά περπατώ στην περιοχή μου, πρώτη φορά είχα μια τέτοια συνάντηση! Κόκκινη τουλίπα!» σημειώνει η Δήμητρα Μαλαβάζου-Χελιώτη.

Και στο μυαλό μας έρχεται το στιχάκι του Οδυσσέα Ελύτη:
Βίτσα τουλίπα μάγουλο της έγνοιας
Σπλάχνο δροσάτο της φωτιάς
Θα ρίξω ανάσκελα τον Μάη θα τον σφίξω στα μπράτσα μου
Θα τον δείρω τον Μάη θα τον σπαράξω

17η Εθελοντική Αιμοδοσία στο Γεράκι


Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας

Την Πέμπτη 16 Απριλίου 2015 στο ενοριακό κέντρο στο Γεράκι από τις 6:00μμ έως τις 8:00μμ πραγματοποιήθηκε από τον τοπικό εμποροεπαγγελματικό σύλλογο η 17η εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του χωριού.

Ο Χρήστος Μπαλαμπάνος, πρόεδρος  του συλλόγου, αναφέρει αρκετοί Γερακίτες και Γερακίτισσες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα παρόλο που την εποχή αυτή κυκλοφορούν ακόμη ιώσεις στο χωριό. 

Ενθαρρυντικό είναι ότι νέοι αιμοδότες προσήλθαν στην αιμοδοσία.

H Τράπεζα Αίματος Γερακίου ιδρύθηκε από τον εμποροεπαγγελματικό σύλλογο το 2006 και έχει βοηθήσει μέχρι αυτή την στιγμή 117 συμπατριώτες κι έχουν δοθεί 228 μονάδες αίμα όταν το είχαν άμεση ανάγκη.

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες που έχουν στηρίξει την προσπάθεια αυτή, τον π. Ιωάννη Χαραμή για την παραχώρηση της αίθουσας του ενοριακού κέντρου και το προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας του γενικού νοσοκομείου Σπάρτης για την άψογη συνεργασία.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Ο Επιτάφιος στην Καρίτσα

Με μεγάλη ευλάβεια και σεβασμό και τηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, οι πιστοί χωριανοί όπως κάθε χρόνο κάθισαν και στόλισαν τον επιτάφιο έτσι ώστε να είναι έτοιμος την Μεγάλη Παρασκευή. 

Στην επόμενη σειρά φωτογραφιών η Αλεξάνδρα Κατσάμπη μεταφέρει το συγκινητικό κλίμα των ημερών στην Καρίτσα.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Σοφία Βέμπο και Μίμης Τραϊφόρος: Συνδέονται με τα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα

Ενώ η οικογενειακή παράδοση τοποθετεί την καταγωγή τους στα χωριά μας ένας από τους ανιψιούς του Μίμη Τραϊφόρου, του διάσημου στιχουργού και συζύγου της Σοφίας Βέμπου, επιδιώκει αυτό να επαληθευτεί με επιβεβαιωτικά στοιχεία.
 
Ο Βασίλης Τραϊφόρος που μόλις συνέταξε τη βιογραφία των διάσημων θείων του «Μίμης Ταϊφόρος - Σοφία Βέμπο ... της Ελλάδος παιδιά»., δηλώνει, «Ψάχνω τις ρίζες της οικογένειάς μου. Ο παππούς μου ο Βασίλης ήρθε από κάποιο χωριό από την Λακωνία , αυτό και ψάχνω. Πέρασε από τις Σπέτσες όπου παντρεύτηκε την Αγγελική Λίτσα και ήρθαν στον Πειραιά όπου έκαναν 14 παιδιά. Το μεγαλύτερο ήταν ο Μίμης Τραϊφόρος και σύζυγος της Σοφίας Βέμπου. Ο πατέρας μου ο Παύλος ήταν αδελφός του.»

Ο Βασίλης επιδιώκει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των Τραϊφοραίων, να ανιχνεύσει τις ρίζες τους και το χωριό των προγόνων τους.
Τα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα έχουν ήδη εντάξει το διάσημο ζευγάρι στη βάση δεδομένων και στρέφουν στην τοπική γνώση, τι ίσως γνωρίζουν οι γεροντότεροι, για τη σύνδεσή τους σε ένα από την πληθώρα των κλάδων του.

Μίμης Ταρϊφόρος

Ο Μίμης Τραϊφόρος γεννήθηκε στον Πειραιά. Από μικρός ασχολήθηκε με το θέατρο, τη συγγραφή, τη σκηνοθεσία και την ποίηση. Πήρε το δίπλωμα του ηθοποιού από τη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου, ενώ συγχρόνως φοιτούσε και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα 1934 τον συναντούμε στην περίφημη Μάντρα του Αττίκ σαν ποιητή και κομφερανσιέ και αργότερα το 1936 στην Όαση. Το 1939-1940 παρουσιάζεται σαν κομπέρ στο θέατρο Μοντιάλ. Το 1940 γράφει για τη Σοφία Βέμπο το τραγούδι «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά». Τότε γνώρισε τη θρυλική τραγουδίστρια, αγαπήθηκαν κι αργότερα παντρεύτηκαν.

Το σύνολο των τραγουδιών των μεγάλων επιτυχιών της Σοφίας Βέμπο είναι γραμμένα από τον Μίμη Τραϊφόρο «Χωριό μου, χωριουδάκι μου», «Ο άνθρωπός μου», «Αθήνα και πάλι Αθήνα», «Ταμπακιέρα» κλπ.

Έγραψε μεταξύ άλλων τις επιθεωρήσεις: «Ξανανθίζουν τα ρόδα», «Ελλάδα μου κουράγιο», «Ό,τι θέλει ο λαός», «Βίρα τις άγκυρες», «Σουσουράδα», «Άλλος για το Καστρί», «Τσίρκο η Ελλάς», «Γαργάλατα... γαργάλατα» κτλ., και έργα πρόζας, όπως «Στουρνάρα 288», «Άνθρωποι και παλιάνθρωποι«, «Εν πλω», «Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια» κ.ά. 

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Φωτογραφία του Απρίλη 2015: Πάει η θεια-Αλεξάνδρα στη βρύση για νερό

Η φωτογραφία του μήνα Απρίλη 2015, αριθμός 40 στη σειρά, απεικονίζει τη θεια-Αλεξάανδρα Κατσάμπη (1919-2006) με μια τέστα στο κάθε χέρι να πηγαίνει στη βρύση για να φέρει νερό για το σπίτι.

Τη φωτογραφία παραχώρησε ο Γιάννης Γαβριήλ.



Η φωτογραφία έχει επίσης δημοσιευτεί στις «Φωτογραφίες από την Καρίτσα Λακωνίας» στο Facebook.


Προηγούμενες φωτογραφίες του μήνα

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Ο στολισμός του Επιταφίου στο Γεράκι και Αλεποχώρι

«Κάθε χρόνο, για πολλούς από εμάς, ο στολισμός του Επιταφίου είναι ένα έθιμο που γεμίζει τη ζωή μας και μας κάνει να νιώθουμε ακόμη πιο βαθιά τη συμμετοχή μας στο Θείο Πάθος,» γράφει ο Χρήστος Μπαλαμπάνος, πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου.


Στο Γεράκι

Στη συνέχεια αναφέρει: Έτσι και στο χωριό μας με μεγάλη ευλάβεια και τηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, κυρίες, δεσποινίδες και νέοι του Γερακίου, αμέσως μετά το πέρας της ακολουθίας των Παθών το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, κάθισαν και στόλισαν τον επιτάφιο έτσι ώστε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής να είναι έτοιμος να δεχθεί το σώμα του Χριστού κατά την Αποκαθήλωση.

Διάφορα λουλούδια σε αποχρώσεις του κόκκινου, του μωβ και του λευκού κυρίως, διακοσμούν τον επιτάφιο. Το αποτέλεσμα εξαιρετικό. Κατά την διάρκεια του στολισμού του επιταφίου καθώς και μετά, οι γυναίκες έψαλλαν εγκώμια της επιτάφιας ακολουθίας του Χριστού δίνοντας με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα των ημερών.

Και του χρόνου να είσαστε καλά να ξανά στολίσετε τον Επιτάφιο του χωριού μας.
Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά για όλο τον κόσμο.


Στο Αλεποχώρι

Στο μεταξύ η Δήμητρα Μαλαβάζου από το γειτονικό Αλεποχώρι επαινεί τις προσπάθειες των συγχωριανών της στον δικό τους στολισμό. 

«Βάλαμε τον καλύτερο εαυτό μας», λέει, «καλός αυτός ο στολισμός». Ταυτόχρονα, νοσταλγεί τα παιδικά της χρόνια. «Τρέχαμε στα χωράφια για μαργαρίτες, δεντρολίβανα, λεμονανθούς ... πηγαίναμε από σπίτι σε σπίτι να γεμίσουμε τα καλαθάκια μας (με ) γεράνια, τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, κρίνα, βιολέτες που μοσχοβολούσε όλη η εκκλησία ... κρεμόμασταν με τη σειρά να καταφέρουμε να χτυπήσουμε πένθιμα την καμπάνα ... όμορφα χρόνια!!» Υπέροχα χρόνια μάλιστα.

Ευχόμαστε  σε όλους καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και καλά τσουγκρίσματα!

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πασχαλινές Ευχές 2015

Από Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Καριτσιωτών

Από Αδελφότητα Καριτσιωτών Νότιας Αυστραλίας

Από Βασίλη Βλαχάκο

Τι κι αν σταυρώθηκες Χριστέ μου..
πρέπει ξανά να σταυρωθείς
και δυο φορές ν' αναστηθείς
για να πιστέψουμε Θεέ μου..!

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
!

Από οικογένειες Γιάννη και Δημήτρη Κατσάμπη

... Καλό Πάσχα σε όλους τους συμπατριώτες και φίλους 

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Τάσος Τούντας: Μαγευτικές φωτογραφίες από οδοιπορικό γνωριμίας στο χωριό μας

Από τα ταξίδια του στο χωριό των προγόνων του, ο Τάσος Τούντας φυλάσσει μια εντυπωσιακή συλλογή από φωτογραφίες. Όμορφες, μαγευτικές εικόνες τόσο από μέσα από την Καρίτσα καθώς και από την γύρω περιοχή, μεταξύ αυτών και από οδοιπορικό του ίδιου από το χωριό προς τα Πηγάδια μέσω το Διάσελο και τον Αγιάννη.  

Στη διαδρομή ο Τάσος με τη φωτογραφική του μηχανή μας φέρνει σε επαφή με μερικά από τα πιο γραφικά αξιοθέατα ορόσημα, φυσικά και χτιστά, όπως επίσης και ενδημικά φυτά στα βουνά μας. 

Με την ευγενική του πρόσφορα, από σήμερα τα «Καριτσιώτικα Νέα» βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να μοιράζονται σε τακτική βάση επιλεγμένες φωτογραφίες με συγχωριανούς σε όλο τον κόσμο. 

Του Ψυχογιού ο Δέντρος 

Η πρώτη του φωτογραφία που επιλέγουμε παρουσιάζεται παραπάνω. Είναι «Του Ψυχογιού ο Δέντρος», ένα μεγάλο γέρικο ρουπάκι που στέκετε επιβλητικά και απαράλλακτο πολλά, πολλά χρόνια στα Πηγάδια.   Θεωρείται ένα από τα δέντρα-μνημεία του χωριού. 

Tasos Tountas: Enchanting photographs from trekking in the village

From sojourns to his ancestral village, Tasos Tountas has built up an impressive collection of photographs; beautiful, stunning pictures in Karitsa itself as well as the surrounding area, including trekking from the village to Pigadia via Diaselo and Agiannis.

On the way, Tasos with his camera brings us in contact with some of the most striking landmarks, natural and built, not to mention the plant life endemic in our mountains.

We are delighted Tasos has kindly made available selected photographs for Karitsiotika Nea to share on a regular basis with fellow villagers the world over.

Tou Psychogiou o Dentros (Psychogios' Tree)

The first photo to be selected "Tou Psychogiou o Dentros", shown above, is a grand old roupaki, standing majestically and unchanged for many many years. It is considered among the tree monuments of the village.
 

Ο Βαγγέλης Κορακάκης και το Ντιλμπεράκι στη Βαμβακού!

Μετά τους δύο επιτυχημένους κύκλους καλοκαιρινών εκδηλώσεων με τίτλο «ΦΥΣΗκά Βαμβακού», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή φιλοδοξεί φέτος να ανεβάσει τον πήχη με τις δράσεις του. Όπως άλλωστε υποστηρίζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, οι φετινές εκδηλώσεις θα έχουν χρώμα ... αλλαγής, ανανέωσης κι εξέλιξης! Μεταξύ άλλων, λοιπόν, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού πέτυχε δύο σημαντικές συμφωνίες για δύο βραδιές παραδοσιακής, ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής, με καταξιωμένους τραγουδοποιούς, ερμηνευτές και μουσικούς!

Ειδικότερα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή έδωσε τα χέρια με τη μουσική σεμπριά «Ντιλμπεράκι» για το βράδυ της 27ης Ιουλίου. Το Ντιλμπεράκι είναι μία κομπανία που δημιουργήθηκε από καταξιωμένους οργανοπαίχτες, με σκοπό την καταγραφή και ανάδειξη της μουσική παράδοσης της Πελοποννήσου. Η διατήρηση του τοπικού ηχοχρώματος και η επανένταξη ξεχασμένων μελωδιών του τόπου μας στο σύγχρονο γλέντι είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εμφανίσεων της Σεμπριάς, η οποία έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το γνωστό Ηλία Καρελλά.

Παράλληλα, το ... βαρύ πυροβολικό των φετινών εκδηλώσεων ακούει στο όνομα Βαγγέλης Κορακάκης! Το Σάββατο, 1η Αυγούστου, ο καταξιωμένος τραγουδοποιός κι ερμηνευτής, έρχεται στη Βαμβακού με την 8μελή ορχήστρα του, για ένα μουσικό ταξίδι στο καθαρόαιμο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι!

Ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο οποίος στην αρχή της μουσικής του διαδρομής έλαβε συστάσεις από τον Απόστολο Καλδάρα και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Γεράσιμο Ανδρεάτο, το Δημήτρη Μητροπάνο, τη Γιώτα Νέγκα, τον Αντώνη Καλογιάννη, την Κατερίνα Κούκα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, το Ζαχαρία Καρούνη και πολλούς ακόμα, αποδέχτηκε την πρόσκλησή του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα Ζωή, για να πρωταγωνιστήσει στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις «ΦΥΣΗκά Βαμβακου 2015».
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή Βαμβακούς