Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Καριτσιώτες υποψήφιοι των δημοτικών εκλογών

Έξι Καριτσιώτες περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των τριών παρατάξεων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Δήμου Ευρώτα που θα διεξαχθούν την Κυριακή 18 Μαΐου 2014. 

Τη θέση του πάρεδρου εκπρόσωπου της τοπικής κοινότητας του χωριού διεκδικούν ο Κωνσταντίνος Αντωνίου με τον Συνδυασμό «Κεντρική Λακωνία Δύναμη Ανάπτυξης» του Φίλιππου Πήλιουρα, καθώς και η Ιωάννα Μαλαβάζου και ο Ιωάννης Τσολομίτης με τη «Σύγχρονη Κοινωνία» του τρέχοντος δήμαρχου Ιωάννη Γρυπιώτη.

Επιπλέον ο Δημήτρης Αντωνίου με το συνδυασμό «Σύγχρονη Κοινωνία», η Αλεξάνδρα Κατσάμπη με τη «Κεντρική Λακωνία Δύναμη Ανάπτυξης» και ο Νίκος Ροζακλής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Γιώργου Κυλάκου επιδιώκουν να εκπροσωπεύουν την Εκλογική Περιφέρεια Γερονθρών ως Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Συγχαίρουμε και τους έξι συγχωριανούς υποψήφιους για την αφοσίωσή τους στο δημόσιο καθήκον και εύχομαι ολόψυχα σε όλους καλά αποτελέσματα. 

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Το ποδόσφαιρο ο νικητής του 1ου Τουρνουά Juniors 2013-14 στο Γεράκι

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Γερακίου το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 το 1ο τουρνουά Juniors 2013-2014. Oι αγώνες ξεκίνησαν στις 12 η ώρα το μεσημέρι και τελείωσαν στις 8 το βράδυ.

Ο Χρήστος Μπαλαμπάνος, πρόεδρος του τοπικού εμποροεπαγγελματικου συλλόγου,  αναφέρει η μεγάλη έκπληξη του τουρνουά ήταν η συμμετοχή του Αίαντα Καλαμάτας με 36 ποδοσφαιριστές τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα που δέχθηκαν την πρόσκλησή μας και παρευρέθησαν στο τουρνουά. Ο Αίαντας Καλαμάτας είναι μία από τις καλύτερες ακαδημίες που υπάρχουν στην Πελοπόννησο. Εκεί έκανε και τα πρώτα του βήματά του ο Σωκράτης  Παπασταθόπουλος, Έλληνας διεθνής που τώρα παίζει στην Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Τα αποτελέσματα των αγώνων έχουν ως εξής:
  • Ήφαιστος Βρονταμά – Μολαϊκός 4-1
  • Ολυμπιακός Γυθείου – Απόλλων Ξηροκαμπίου 4-3
  • Ήφαιστος Βρονταμά – Απόλλων Ξηροκαμπίου 3-3
  • Μολαϊκός – Ολυμπιακός Γυθείου 3-2
  • Αίαντας Ευρώτα Β΄ - Άμιλλα Αγίου Ιωάννη 2-1
  • Αίαντας Καλαμάτας Β΄ - Πανγυθεατικός Γ.Σ. Β΄ 5-2
  • Αίαντας Ευρώτα – Πανγυθεατικός Γ.Σ. 6-0
  • Κάστρο Γερακίου – Αίαντας Καλαμάτας 8-2
  • Αίαντας Ευρώτα Β΄ - Πανγυθεατικός Γ.Σ. Β΄ 4-1
  • Αίαντας Καλαμάτας Β΄ - Άμιλλα Αγίου Ιωάννη 6-5
  • Αίαντας Καλαμάτας – Αίαντας Ευρώτα 1-1
  • Πανγυθεατικός Γ.Σ. – Κάστρο Γερακίου 0-6

Η διοργάνωση από όλες τις πλευρές ήταν άψογη, οι εγκαταστάσεις άριστες και ήταν μια πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου στην οποία οι μικροί ποδοσφαιριστές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό αφήνοντάς τους όλους άφωνους με τις ικανότητές τους στη μπάλα.

Περισσότεροι από 900 φίλαθλοι πέρασαν από το γήπεδο κατά την διάρκεια του τουρνουά. Από την ΕΠΣ Λακωνίας παρευρέθησαν ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Καρράς και οι Νίκος Σπυράκης, Θέμης Δογατζής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και Παναγιώτης Ντανάκας.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν, στους προπονητές και στους γονείς που ενθαρρύνουν με ενεργό τρόπο τα παιδιά τους να ασχολούνται με τον αθλητισμό σε μια εποχή όπου το ελληνικό ποδόσφαιρο περνάει κρίσιμες ώρες.

Τελικός νικητής του τουρνουά αναδείχθηκε το ποδόσφαιρο, η ευγενής άμιλλα και ο αθλητισμός

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Αντώνης Μαλαβάζος: Πινελιά, πινελιά δημιουργεί το όνειρό του


Η ζωγραφική είναι τόσο όνειρο, όσο πάθος, και μέσο έκφρασης για το συγχωριανό Αντώνη Μαλαβάζο ο οποίος σταθερά αναπτύσσει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Ο Αντώνης, γιος του Μιχάλη και της αείμνηστης Δημητρούλας Μαλαβάζου, γεννήθηκε μεν στην Αυστραλία αλλά πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Καρίτσα.  Από μικρό παιδί στο σχολείο του χωριού ένιωθε ζωγράφος.  Ο δάσκαλός του, ο Κωνσταντίνος Γιαννακούρας, τον ενθάρρυνε να εκφράζεται όσο μπορούσε περισσότερο με αυτόν τον τρόπο και να απεικονίζει πάνω σε  χαρτί εικόνες από τη παιδική του φαντασία.

 Με την επιστροφή της οικογένειας στην Αυστραλία, ο Αντώνης προικισμένος με δημιουργική φαντασία, καλαισθησία, ευαισθησία και παρατηρητικότητα καλλιέργησε την καλλιτεχνική του ικανότητα στη Σχολή Τεχνών της Αδελαΐδας. 

Ζωγραφίζει κυρίως ακρυλικά σε πανί, μερικές φορές με ανάμεικτα μέσα, ελάχιστα έλαια και ελάχιστες νερομπογιές. Δεν λέει ούτε γράφει πολλά για τα έργα του, απλά προτιμάει ο καθένας να τα ερμηνεύει για τον εαυτό του. «Είναι ό, τι είναι, όπως τα βλέπει το μάτι του κάθε θεατή», λέει με πεποίθηση ο αφοσιωμένος ζωγράφος που ήδη έχει προβάλλει τα έργα του σε μια σειρά εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων δύο στο κοσμοπολιτικό Σύδνεϋ όπου το φιλότεχνο κοινό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. 

Σήμερα ασχολείται σε  ημι-επαγγελματική βάση με τη ζωγραφική, μοιράζοντας το χρόνο του με τη διαχείριση γευμάτων στο Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην Αδελαΐδα. Κι ενώ έχει ζωγραφίσει αμέτρητους πίνακες, πόσους ακριβώς δεν ξέρει, τους ομαδοποιεί σε σειρές όπως: Γυναίκες, Συναισθήματα, Χρώματα της Ζωής, και πολλές άλλες.

Τιμώντας το έργο του Αντώνη στην τέχνη, αρχίζοντας σήμερα, τα «Καριτσιώτικα Νέα» θα προβάλλουν στο αναγνωστικό κοινό ένα πίνακα κάθε μήνα, ειδικά επιλεγμένο από τον ίδιο το ζωγράφο.  

Ο πρώτος πίνακας που επιλέχτηκε παρουσιάζεται δίπλα και είναι από τη σειρά «Γυναίκες». Οι πίνακες του Αντώνη προωθούνται υπό τη καλλιτεχνική του φίρμα Adoni  Art  By Tony.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Φωτογραφίες από Βενέττα Χαγιά: Ανθισμένη αμυγδαλιά

Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά
με τα χεράκια της
κι εγέμισ’ από άνθη η πλάτη
η αγκαλιά και τα μαλλάκια της.
Κι εγέμισ’ από άνθη...

Αχ, σαν την είδα χιονισμένη την τρελή
γλυκά τη φίλησα
της τίναξα όλα τ’ άνθη από την κεφαλή
κι έτσι της μίλησα:
Της τίναξα όλα τ’ άνθη...

Τρελή, σαν θες να φέρεις στα μαλλιά σου τη χιονιά
τι τόσο βιάζεσαι;
Μονάχη της θε να `ρθει η βαρυχειμωνιά,
δεν το στοχάζεσαι;
Μονάχη της θε να `ρθει...

Του κάκου τότε θα θυμάσαι τα παλιά
τα παιχνιδάκια σου
σκυφτή γριούλα με τα κάτασπρα μαλλιά
και τα γυαλάκια σου.
Σκυφτή γριούλα... 
Γεώργιος Δροσίνης

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Εξαιρετικός ο στολισμός του Επιταφίου στο Γεράκι

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγινε την Μεγάλη Πέμπτη ο στολισμός του Επιταφίου στο Γεράκι.

Ο Χρήστος Μπαλαμπάνος, πρόεδρος του εμπορο-επαγγελματικού συλλόγου, αναφέρει με μεγάλη ευλάβεια και σεβασμό και τηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, κυρίες, δεσποινίδες και νέοι αμέσως μετά το πέρας της ακολουθίας των Παθών το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, κάθισαν και στόλισαν τον επιτάφιο έτσι ώστε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής να είναι έτοιμος να δεχθεί το σώμα του Χριστού κατά την Αποκαθήλωση.

Διάφορα λουλούδια σε αποχρώσεις του ροζ, του μωβ και του λευκού κυρίως, διακοσμούν τον επιτάφιο. Το αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, είναι εξαιρετικό.

Μετά τον στολισμό του επιταφίου, οι γυναίκες έκατσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ψάλλοντας εγκώμια της επιτάφιας ακολουθίας του Χριστού.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Πασχαλινές Ευχές 2014

Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καριτσιωτών
 
 Βασίλης Βλαχάκος
Φίλοι! σε άλλη διάσταση
ας ζήσουμε τα Πάθη
και μες απ' την Ανάσταση
να βγούμε απ' τα λάθη!
Χρόνια πολλά!
 Καλό Πάσχα!

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Φωτογραφία του Μήνα Απρίλη 2014: Ρούγα στην Πέρα Γειτονιά


Η φωτογραφία του μήνα Απρίλη 2014, από τη δεκαετία το '50, απεικονίζει γυναίκες να κάνουν ρούγα στην Πέρα Γειτονιά. Από αριστερά Παναγιώτα Αντωνίου (το γένος Γεωργίου Μαλαβάζου) με ρόκα, Κατερίνα Λούζη (από Πηγάδι), Ελένη Αντωνίου (πρώτη κόρη της Παναγιώτας), άγνωστη με ρόκα και αδράχτι, Αναστασία Μαλαβάζου (αδερφή της Παναγιώτας) με κοφίνι, και Κατίνα Αντωνίου (δεύτερη κόρη) πλέκει.

Τη φωτογραφία παραχώρησε ο Στέλιος Μαλαβάζος, γιος της Αναστασίας. 

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ιστορικά ντοκουμέντα: Επιστολή Κολοκοτρώνη προς Γεωργάκη Δρίβα


Τα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα εξετάζουν ιστορικά ντοκουμέντα που σχετίζονται με τα μέρη μας.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε (από το Αρχείο Αγωνιστών, Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας,, φακ. Ι. Ευγενίδη) επιστολή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, με ημερομηνία 24 Αυγούστου 1832, προς τους αδελφούς Ευγενίδη και τον καπετάν Γεωργάκη Δρήβα. Οι αδελφοί Ευγενίδη είναι ο Ιωάννης και ο Ανδρέας από τη Μονεμμβασία, ενώ ο Δρίβας, μερικές φορές αναφερότανε επίσης και ως Ντρίβας ακόμη και Τρίβας, είναι ο οπλαρχηγός Γιωργάκης Δρίβας από την Κρεμαστή ο οποίος χρημάτισε πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη, προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες κατά την διάρκεια της επανάστασης. Σύμφωνα με κάποιες άλλες αναφορές o Γεωργάκης Δρίβας προερχόταν από τη Ρηχιά.


Προς τους Κυρίους Αδελφούς Ευγενίδην και Κ. Γεωργάκην Ντρίβαν

  Αφ' ου όλη Πελοπόννησος ευρίσκεται προ τόσου καιρού εις κίνησιν κατά της βίας και παρανομίας, και με την επιθυμίαν να επανακαλεσθή η γενική ειρήνη, και η ένωσις του έθνους, ευρισκόμεθα εις απορίαν πώς και η επαρχία της Μονεμβασίας (έμεινεν;) αδιάφορος εις αυτόν τον αγώνα . Γνωρίζετε καλά τα έως σήμερον, ευρίσκεται εις ακμήν του να φθάσωσι το επιθυμητόν τέλος των τα πράγματά μας. Όλοι οι οπλαρχηγοί της στερεάς (κατά;) προ πολλού εις τούτο, και επί τούτω έρχονται ήδη κατά την Αργολίδα και οι αρχηγοί Κ. Τζαβέλας και Μα(γ;)ρας ευρισκόμενοι προ ημερών ο μεν εις Τριπολιτσάν, ο δε εις Κορινθίαν δι' αυτό το τέλος προς τούτο το μέρος και οι Πελοποννήσιοι αρχηγοί. Δια να μην ευρεθήτε όθεν και σεις ασυντελείς, δια τούτο λαμβάνοντες την παρούσαν μου να πάρετε και σεις εκατόν στρατιώτας, και να έλθετε όπου συναχθώσι και οι λοιποί, άμα δε γινήτε έτοιμοι, μαζί και ο Κ. Ευγενίδης, θέλετε μας ειδοποιήσει ευθύς δια να σας ειπώ πού να έλθετε, θέλω δε ευρίσκομαι εις τούτα τά μέρη. Εν τοσούτω επαναλαμβάνω να σας ειπώ: ότι να μη φανήτε και τώρα αδιάφοροι, διότι δε θέλει να σας μένει μετά ταύτα κανένα δικαιολόγημα. Ο σκοπός μας ήδη ότε (;) από τα καταστρεπτικά στρατεύματα η Τριπολιτσά δεν είναι, ει μη η ένωσις του έθνους, δια να μην ευρεθώμεν εις την οποίαν ήδη διακείμεθα αθλιεστάτην κατάστασιν όταν φθάσει η επιτροπή του βασιλέως.
 

Σας ασπάζομαι
Την 24 Αυγούστου 1832 εν Αστέρι
Εις την έγκρισιν της επιτροπής
 

Ο Αρχιστράτηγος Πελοποννήσου
Θ. Κολοκοτρώνης

Τα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα βρίσκονται στη διαδικασία του εντοπισμού των απογόνων του οπλαρχηγού Γεωργάκη Δρίβα (Βλέπε http://karitsa.tribalpages.com/family-tree/karitsa/53503/27892/GeorgiosGiorgakis-Ntrivas-Family). Ο Νικόλαος Καλκάνης αναφέρει ότι σήμερα η οικογένεια Δρίβα της Κρεμαστής αποτελείται από πολλούς κλάδους που συνδέονται μεταξύ τους με μακρινή συγγένεια και που όλοι αποτελούν απογόνους του οπλαρχηγού . Πέραν, όμως, από τα δεύτερα ξαδέλφια του, κανείς δεν θυμάται αν τα μέλη των άλλων κλάδων είναι τρίτα, ή τέταρτα ή πιο μακρινά ξαδέλφια. Επιπλέον, ο γεροντότερος Δρίβας γνωρίζει ότι είναι τρισέγγονος του καπετάν Γεωργάκη, αλλά από ποιον γιο δεν μπορεί να διευκρινίσει!

Τόσο η παράδοση, όσο και κάποιες πηγές μιλούν για ένα γιο του καπετάν Γεωργάκη, τον καπετάν Πάνο. Τα ονόματα μας επιτρέπουν να κάνουμε την υπόθεση ότι ο καπετάν Γεωργάκης ήταν γιος του καπετάν Πάνου Κρεμαστιώτη, που συνεργαζόταν με το Ζαχαριά τον Μπαρμπιτσιώτη και που ήταν γιος του καπεταν Γεωργάκη Κρεμαστιώτη, το δε Κρεμαστιώτης αποτελούσε παρατσούκλι. Ο Πάνος ήταν σίγουρα ο μεγαλύτερος γιος, αφού συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821, αλλά ήταν ο μοναδικός; Δεν υπήρχε οικογενειακή σχέση με το Ν. Δρίβα, εισπράκτορα του Δήμου Κυφάντων τη δεκαετία του 1830; Ο Πάνος ήταν γιος της Ειρήνης ή η Ειρήνη ήταν η δεύτερη γυναίκα του καπεταν Γεωργάκη; Πολλά αναπάντητα ερωτήματα, παρόλο που αναφέρονται σε μια οικογένεια με μείζονα πολιτικό ρόλο μεχρι τουλάχιστον το 1920.

Αυτά εν μέρει επαληθεύονται και από τους εκλογικούς καταλόγους του 1855, προσεκτική ανάγνωση των οποίων αποκαλύπτει ο Καπετάν Γεωργάκης είχε έναν αδελφό, τον Θεόδωρο Δρίβα. Ο Θεόδωρος είχε ένα γιο που ονομαζότανε Πάνος όπως και ο Γεωργάκης, στοιχείο που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το όνομα του πατέρα τους ήταν επίσης Πάνος.

Ο Καλκάνης σημειώνει ότι πιστεύει ότι κι αυτός θεωρεί ότι ανήκει στους απογόνους του καπετάν Γεωργάκη, διότι όπως αναφέρει «Η προγιαγιά μου, η Ευγενία Δρίβα ήταν δεύτερη εξαδέλφη του Κωνσταντίνου Δρίβα, που στο βιβλίο για την οικογένεια Παπαμιχαλοπούλου αναφέρεται ως δισέγγονος του καπετάν Γεωργάκη. Η προγιαγιά μου και ο Κωνσταντίνος Δρίβας, ως δεύτερα ξαδέλφια, μοιράζονταν το ίδο πρόσωπο ως προπάππου.»

Η αποτύπωση του οικογενειακού δέντρου του Γιωργάκη Δρίβα αναμένεται να συνεχιστεί και θα βασίζεται κυρίως σε οποιοδήποτε δημοσιευμένο υλικό που μπορεί να βρεθεί, καθώς και σε αδημοσίευτα και ανεκδοτικά στοιχεία.   

Για παράδειγμα, από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσετε κι ένας άλλος Δρίβας, όνομα Νικόλαος Ντρίβας, ήταν αγωνιστής του 1821. Η καταγωγή του, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, ήταν από την επαρχία Μονεμβασίας. Υπηρέτησε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς και σε πολλές άλλες μάχες και τιμήθηκε από τον στρατηγό Κολοκοτρώνη. Η γενεαλογική του σχέση με τον καπετάν Γιωργάκη παραμένει απροσδιόριστη.  Ωστόσο πολλά απομονωμένα κομμάτια πληροφοριών, σαν αυτό, σε συνδυασμό, θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί μια σύνθετη εικόνα της ευρύτερης οικογένειας  των Δριβαίων και απογόνων του οπλαρχηγού Γιωργάκη Δρίβα.  

Οι αναγνώστες με όποια πληροφορία σχετικά με την οικογένεια Δρίβα μπορούν να επικοινωνήσουν με τα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα μέσω sghagias@optusnet.com.au. Μέχρι στιγμής 89 μέλη της οικογένειας έχουν καταγραφεί. Δείτε http://karitsa.tribalpages.com/family-tree/karitsa/53544/surname/Drivas.