Ο καιρός στο χωριό μας

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Φωτογραφίες από τη Μαργαρίτα Αντωνίου: Ηλιαχτίδες πάνω στην Τσούκα

Στον Άγιο Κωνσταντίνο ανέβηκε περίπατο ένα δειλινό η Μαργαρίτα Αντωνίου, από εκεί ψηλά να συλλάβει αυτό το καταπληκτικό στιγμιότυπο: Μυριάδες πολύχρωμες ηλιαχτίδες λούζουν την Τσούκα καθώς τούφες τούφες τρυφερό ανοιξιάτικο πράσινο από τη βλάστηση των σφενταμιών αγκαλιάζουν τη Δώθε Γειτονιά.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Καλή τύχη και συγχαρητήρια στην Ελένη Αντωνίου!

Θερμά συγχαρητήρια απευθύνουμε στην κόρη μας Ελένη Αντωνίου που πρόσφατα πήρε το Πτυχίο Νοσηλευτικής από το Πανεπιστήμιο Νότιας Αυστραλίας. 


Της ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία στη ζωή της και ένα λαμπρό μέλλον.


Με αγάπη οι γονείς
Αργύρης και Ρενάτα Αντωνίου

Παρουσίαση CD Κώστα Τσεμπελή: «Σαν έρθω φίλε να σε βρω»

(Φωτο: Ανθή Σαράντη)

«Με αυτόν τον δίσκο θέλω να εκφράσω την απέραντη θλίψη μου για τον πρόωρο και απρόσμενο θάνατο του αξέχαστου φίλου μου Βαγγέλη Φασμούλου» 
Κώστας Τσεμπελής

Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση, γεμάτη μουσική και συναίσθημα, έγινε την περασμένη Κυριακή 21 Απριλίου το απόγευμα η παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου του Κώστα Τσεμπελή με τίτλο «Σαν έρθω φίλε να σε βρω..», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου και Λυκείου Γερακίου. 

Το CD είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, τα έξοδα της οποίας ανέλαβε εξ΄ ολοκλήρου ο δημιουργός του και διατίθεται δωρεάν, ενώ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του φίλου του Βαγγέλη Φασμούλου, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από 5 χρόνια.

Αποτελείται από 7 λαϊκά τραγούδια, των οποίων τους στίχους έχει γράψει ο Κώστας Τσεμπελής, καθηγητής-φιλόλογος στο Μουσικό Γυμνάσιο Σπάρτης, ενώ τη μουσική υπογράφουν ο Μπάμπης Γούλας, ο Γιώργος Κόκκορης και ο Ανδρέας Σκιαδάς. Τα τραγούδια ερμηνεύτηκαν από τους: Σπύρο Κουτσοβασίλη και Νίκο Τσίπα, ενώ την οκταμελή ορχήστρα, αποτελούσαν, εκτός από τους προαναφερθέντες μουσικούς, οι: Γιαννης Καστρινάκης (ακορντεόν), Γιώργος Πρίμπας (μπουζούκι – μπαγλαμά) και Νίκος Κόκκορης (κρουστά). Στα διαλείμματα ανάμεσα στα τραγούδια ο στιχουργός – δημιουργός αναφέρθηκε στο θέμα του θανάτου, όπως εμφανίζεται στο έργο στιχουργών, ανώνυμων και επώνυμων, στη διαδρομή του ελληνικού παραδοσιακού, ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού.

Η παρουσίαση των τραγουδιών έγινε μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αλλά το χειροκρότημα ήταν διαρκές και ενθουσιώδες από τους τουλάχιστον 150 παρευρισκόμενους λόγω του έντονου συναισθηματισμού που πήγαζε από το ιστορικό της δημιουργίας του δίσκου, αλλά και από τα ίδια τα ακούσματα: τους στίχους, τις μουσικές, αλλά και τις ζεστές, λαϊκές φωνές των τραγουδιστών. 

Όπως εξάλλου αναφέρει ο δισκοκριτικός του έγκυρου μουσικού περιοδικού «Δίφωνο», Αλέξης Βάκης, «... ο δίσκος αυτός εκλύει συγκίνηση και μόνο που τον πιάνει κανείς στα χέρια του, μιας και είναι φανερό ότι φτιάχτηκε με ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη.» Αλλά και «..όσο και αν πρόκειται για μια «ερασιτεχνική κατά βάση προσπάθεια», όπως αναγράφεται στο ένθετο, τα τραγούδια ηχούν αρκετά στέρεα στη μουσική περιοχή που διάλεξαν να κινηθούν και η οποία μου φάνηκε αρκούντως «τσιτσανική».

Η όλη εκδήλωση διοργανώθηκε από τον δημιουργό και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών, ενώ το ποσό που συγκεντρώθηκε θα διατεθεί σε κοινωφελή σκοπό, στη μνήμη του αδικοχαμένου Βαγγέλη. 

Το CD διατίθεται από τον Κώστα Τσεμπελή και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
Ανθή Σαράντη
Πρόεδρος, Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών




Ομιλία του Κώστα τσεμπελή στην εκδήλωση

Καλησπέρα σας 

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας απόψε σ’ αυτόν εδώ το χώρο , που προσφέρθηκε για μια εκδήλωση μνήμης και περίσκεψης  με πολιτιστικές αποχρώσεις.
Οφείλω να ευχαριστήσω, επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών για την τιμή που μου κάνει να παρουσιαστεί υπό την αιγίδα του η δισκογραφική αυτή δουλειά.
Πολλές ευχαριστίες αξίζουν  στο Δήμο , καθώς και στους Διευθυντές του Γυμνασίου και Λυκείου για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων .
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία απαιτείται για τους εμφανείς και αφανείς συντελεστές αυτού του ψηφιακού δίσκου: τους συνθέτες Μπάμπη Γούλα, Γιώργο Κόκκορη και Ανδρέα Σκιαδά που επένδυσαν μουσικά τους στίχους μου, τους τραγουδιστές Σπύρο Κουτσοβασίλη, Γιώργο Σκιαδά, Νίκο Τσίπα και Θόδωρο Βάρλα , τους μουσικούς που συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις , τον Ανδρέα Σκιαδά που παραχώρησε το στούντιο ηχογράφησης , το Δημήτρη Μπεκιάρη για τις φωτογραφίες που συμπληρώνουν την έκδοση.
Όλοι οι παραπάνω εργάστηκαν ανιδιοτελώς.
Το κεντρικό θέμα της παρούσας εκδήλωσης  δεν είναι, δυστυχώς,  ούτε πρωτότυπο ούτε σπάνιο. Πρόκειται για τη στιχουργική του θανάτου. Όλοι μας γνωρίζουμε κι έχουμε τραγουδήσει τέτοια τραγούδια.
Η θεματική αυτή παρατηρείται σε πληθώρα ειδών, από την αρχαία ως την υπερρεαλιστική ποίηση  και από το δημοτικό τραγούδι ως τις πιο σύγχρονες μορφές του τραγουδιού, όπως η ροκ.
Στην παρούσα φάση θα περιοριστούμε σε μία σύντομη αναφορά στο δημοτικό  και σε μία , κάπως εκτενέστερη, αναφορά στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.
Στο δημοτικό τραγούδι υπάρχει ιδιαίτερη κατηγορία που «στεγάζει» αυτό το θέμα: είναι τα «Μοιρολόγια ή τραγούδια του Κάτω Κόσμου και του Χάρου».
Η αναπαράσταση του Άδη στο δημοτικό τραγούδι διαιωνίζει, με τις αναγκαίες προσαρμογές, την παραδομένη αρχαιοελληνική αντίληψη για τον κόσμο των νεκρών, όπως αποτυπώνεται από την Οδύσσεια ως το Μένιππο.
Στον Χάρο ως προσωποποίηση του θανάτου και κυρίαρχο του Κάτω Κόσμου αποδίδονται εξωτερικά γνωρίσματα που παραπέμπουν σε προσδιορισμούς του Ερμή και του θανάτου στα Ομηρικά έπη και την τραγωδία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε ορισμένα δημοτικά τραγούδια, οι νεκροί διατηρούν γήινο σώμα και μορφή, έχουν συνείδηση, μιλιά και συναισθήματα, μόνο που στερούνται τα υλικά τους εφόδια:
Είδα τους νιους ξαρμάτωτους, τις νιες  χωρίς στολίδια
και τα μικρούτσικα παιδιά χωρίς πουκαμισάκια,
αναφέρει ο ανώνυμος δημιουργός.
Ο χαρακτήρας του θανάτου είναι, σε ορισμένα τραγούδια, πολεμικός. Ο Χάρος εμφανίζεται σαν έφιππος μαχητής, με αμείλικτο, βάρβαρο, εκδικητικό χαρακτήρα, πνεύμα χαιρεκακίας, άνανδρος, θηριώδης και μοχθηρός.
Άλλα δημοτικά τραγούδια προβαίνουν σε μία καταγγελία του θανάτου. Σε αυτά ο θάνατος εμφανίζεται ως αυτόβουλος , σατανικός ψυχοπομπός, που δικαίως λέγεται αδικητής, παράνομος και αμαρτωλός :
Χάρο δεν εβαρέθηκες να κάνεις αμαρτίες;
ρωτά το Χάρο ο άγνωστος δημιουργός.
Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στο θέμα του θανάτου στο δημοτικό τραγούδι. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ιδιαίτερα μακρύ χρόνο. Απλώς, αναφέρθηκα με συντομία για να καταδειχθεί ότι υπάρχει αδιάκοπη συνέχεια στον ελληνικό πολιτισμό: ο νεοελληνικός πολιτισμός «ακουμπά» στον αρχαιοελληνικό. Το δημοτικό τραγούδι «ακουμπά» στον Όμηρο και οι μεγάλοι λαϊκοί στιχουργοί φέρουν την αύρα του δημοτικού τραγουδιού.
Στο ρεμπέτικο-λαϊκό τραγούδι η σχετική θεματική μας είναι γνωστή, κυρίως, από  τραγούδια όπως: “Τώρα που φεύγω απ’ τη ζωή”, “Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα”, “Πέντε Έλληνες στον Άδη”, “Πέφτουν τα φύλλα απ’ τα κλαριά”, “ Ίσως αύριο” κ.α.
Απόψε, θα επιχειρήσω μια περιδιάβαση σε στίχους που έγιναν τραγούδια τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά και θα προσπαθήσω να φωτίσω την πρόθεση που είχε ο στιχουργός έναντι του Χάρου.
Στο είδος αυτό , ο επώνυμος  , συνήθως , δημιουργός αντιμετωπίζει το Χάρο με διάφορους και ,ορισμένες φορές, απρόσμενους τρόπους.
Ο Μάρκος Βαμβακάρης στο τραγούδι Αρρώστησα στα ξένα μακριά σου , συνδυάζει την ανίατη ασθένεια με την ξενιτιά:
Αρρώστησα στα ξένα μακριά σου
κι ο Χάρος μ’ έχει εύρει μοναχό
μανούλα μου πως να’ μουνα κοντά σου
στο έρημό μας σπίτι το φτωχό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το τραγούδι του Νίκου Ρούτσου και Γιάννη Τατασόπουλου Γλυκοχαράζει ο Αυγερινός , μα εδώ υπάρχει και μια άπιστη γυναίκα που προκάλεσε το κακό:
Έρημος, ξένος και φτωχός   / χαροπαλεύω μοναχός
και μια ψυχή που μ’ έφερε /  σ’ αυτή τη μαύρη θέση 
ποτέ δεν ήρθε να με δει / και να με συμπονέσει.

Στο τραγούδι του Γιάννη Κυριαζή, με τίτλο Θέλω βαριά να κοιμηθώ, ο θάνατος φαντάζει σαν λύτρωση από τα βάσανα της ζωής:   
Θέλω βαριά να κοιμηθώ/ τα μάτια μου να κλείσω
για πάντα να ξεκουραστώ/ να μην ξαναξυπνήσω.

Σε άλλα τραγούδια ο Χάρος φτάνει σε ακραίο σημείο αναλγησίας και δείχνει ότι δεν έχει κανένα απολύτως όριο. Στο τραγούδι Ο Χάρος ετρελάθηκε, ο Οδυσσέας Μοσχονάς τραγουδά:
Ο Χάρος έστησε θηλιά / κι έπνιξε το παιδί του
κι έδειξε άλλη μια φορά/ τη μαύρη την ψυχή του.

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις , όπως στο τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη, όπου ο θάνατος συνδέεται με  το φόνο και τη  βεντέτα:
Μάνα μου με σκοτώσανε/ δυο μαχαιριές μου δώσανε
αυτοί που με ζηλεύουνε/ και το κακό μου θέλουνε.
Τα δυο μικρά τ’ αδέρφια μου/ όταν θα μεγαλώσουν
να παν να βρούνε το φονιά/ και να τονε σκοτώσουν.

Λύτρωση από το μέγα βάσανο της ζωής , τον έρωτα, αποτελεί ο θάνατος στο τραγούδι των Γεράσιμου Κλουβάτου και Χαράλαμπου Βασιλειάδη Βύθισέ μου το μαχαίρι, σύμφωνα με την επίκληση του στιχουργού στην άκαρδη γυναίκα:
Βύθισέ μου το μαχαίρι /φέρ’το βόλτα στην καρδιά
απ’ το χέρι σου να πάει / η λεπίδα πιο βαθιά.
Στάλα στάλα με ποτίζεις δηλητήριο
σκότωσέ με να τελειώσει το μαρτύριο.

Άλλοτε ο θάνατος καταγγέλει το άδικο κοινωνικό σύστημα , όπως προκύπτει από το τραγούδι του Κώστα Βίρβου  Ήρθα, είδα και θα φύγω:
Ο θάνατος είναι γλυκός/ για τους βασανισμένους
ετούτος ο παλιοντουνιάς / είναι για ορισμένους. 
Ήρθα, είδα και θα φύγω/ σαν περαστικό πουλί
δυστυχής κι αδικημένος/ όπως όλοι οι καλοί.

Ή, ακόμα, συνδυάζει με τρόπο συγκλονιστικά επίκαιρο , αν και έχει γραφτεί το 1958, την ανεργία με την τάση για φυγή από τη ζωή, όπως παρατηρεί ο Θόδωρος Δερβενιώτης στο τραγούδι Ποιος έχει πέτρινη καρδιά:
Κυνηγημένος, καταστραμμένος/με γυναίκα και παιδιά
και χωρίς δουλειά ο δόλιος/ στου χειμώνα την καρδιά.
Πάει και παίρνει ο θάνατος/ κορμιά ευτυχισμένα
κι αφήνει και παιδεύονται/ ανθρώπους σαν και μένα.

Δε λείπει, όμως, και το σχετικό δίλημμα, όπως επισημαίνει ο Μπάμπης Μπακάλης:
Όλα τα βάρη πέσανε στην πλάτη μου απάνω
κι ούτε να ζήσω δεν μπορώ ούτε και να πεθάνω.

Επίσης, το λαϊκό τραγούδι προβάλλει την απόλυτη ισότητα μπροστά στο θάνατο. Οι στίχοι του Μιχάλη Μανταράκη στο τραγούδι Όσοι έχουνε λεφτά αναφέρουν:
Και όσοι έχουνε λεφτά / ποια είναι η προκοπή τους
πεθαίνουν κι ούτε δίφραγκο/δεν παίρνουνε μαζί τους.

Ο στίχος σε άλλο τραγούδι, του Μπάμπη Μπακάλη, με τίτλο Άνθρωπέ μου θα πεθάνεις, γίνεται συμβουλευτικός και ηθικοπλαστικός:
Σκέψου καλά, βρε άνθρωπε / μια μέρα θα πεθάνεις
γι’ αυτό σε άλλονε κακό / ποτέ σου να μην κάνεις.

Ο Γιώργος Μητσάκης εκφράζει το γνωστό λαϊκό ρητό επενδυμένο με τους στίχους του:
Η μοίρα έτσι τα’ φερε /κανένας δεν μου φταίει
ζωή δεν έχω πιο πολλή/ γιατί στον κόσμο οι καλοί
πάντα πεθαίνουν νέοι.
Όμως, η θεώρηση του θανάτου στο λαϊκό τραγούδι παίρνει και μιαν άλλη,αισιόδοξη τροπή: ο Άλλος Κόσμος δεν είναι μαύρος και απάνθρωπος, αλλά  καλύτερος από ετούτον εδώ τον κόσμο. Ο στιχουργός Θεοδώσης Άθας, σε τραγούδι που μελοποίησε ο Γιώργος Ζαμπέτας, περιγράφει με παραστατικό τρόπο ένα Γλέντι Ρωμέικο:
Στον άλλο κόσμο εσμίξανε/ και στο κρασί το ρίξανε
και όλοι τους μεθύσανε/ το γλέντι αρχινίσανε.
Βαθύ βαρέλι αδειάσανε/ τ’ άδεια κεφάλια φτιάξανε
τρακόσια πιάτα σπάσανε/κι οι γύρω τους θαυμάσανε.
Πες μας Χάρε τι συμβαίνει
τι έχουν πάθει οι πεθαμένοι
τι έχουν πάθει οι πεθαμένοι
και γλεντούν ρωμέικα.
Ο ίδιος στιχουργός σε άλλο τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα αντιπαραθέτει την αξιόλογη ζωή του Κάτω Κόσμου προς την ανάξια ζωή του Πάνω Κόσμου:
Μέσα στο γλυκοσούρουπο / και μέσα στον Απρίλη
ήρθανε να με πάρουνε / οι πεθαμένοι φίλοι.
-Φίλε παράτα το τσαρδί / το βαρυγγώμιμά του
και το ντουνιά το ντενεκέ/ κι έλα μαζί μας κάτω.
Εκεί δεν κάνουνε λαδιές/ δε στήνουνε παγίδες
εκεί  ‘ναι άνθρωποι καλοί/ και φίνοι μπεσαλήδες. 
Όπως έγινε φανερό από όσα προαναφέρθηκαν, δεν έρχομαι  για να φέρω κάτι καινοφανές και άγνωστο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν είμαι παρά ένας ταπεινός ακόλουθος αυτών που με το στίχο τους έθιξαν, προσέγγισαν, άγγιξαν,  ξόρκισαν, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το ανεξάντλητο θέμα του θανάτου.
Οι στίχοι μου είναι βιωματικοί: έβγαιναν μόνοι τους, δεν χρειαζόταν προσπάθεια. Το συναίσθημα ήταν χείμαρρος  που ήθελε να ξεσπάσει και να εκφράσει τα πάντα: απορία, αγάπη, πόνο, θλίψη, πίκρα, απογοήτευση, οργή, κουράγιο, απαντοχή, ελπίδα, ανάμνηση ή και όλα μαζί.
Εξάλλου, η ποιήτρια Κική Δημουλά αναφέρει ότι : «ενώ όλα σχεδόν έχουν ειπωθεί, η γλώσσα να επιμένει και να μας πείθει ότι δεν ειπώθηκαν τα σημαντικότερα».
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Η θεματική του θανάτου δεν  με απασχολεί ούτε παρελθοντικά, ούτε παροντικά, ούτε μελλοντικά, αλλά α-χρονικά. Η στιχουργία μου πάνω σ’ αυτό το θέμα δεν είναι παρά  μια μελωδική διαμαρτυρία έναντι του ανίκητου Χάρου με λόγια καθαρά, χωρίς μισόλογα και υπαινιγμούς.  Όραμά μου η στιγμή που ο άνθρωπος θα νικήσει το Χάρο.
Θα κλείσω με τους στίχους που έχω γράψει σχετικά, για τους οποίους έχει εκφράσει θετική γνώμη ο Στέλιος Βαμβακάρης , ο οποίος και τους έχει στα χέρια του:
ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ
Θα τον χτυπήσω εγώ το Χάρο μαχαιριά
και θα του στήσω την ενέδρα πονηρά
κι όσο κι αν θέλει τη ζωή να κυβερνά
θα τονε κάνω  να χαθεί παντοτινά.
Θα τον χτυπήσω μία μέρα ξαφνικά
και θα χαρίσω πια σε όλους τη χαρά
θε να μου στήσουν μες στην πόλη προτομή
πελεκημένη με φροντίδα περισσή.
Κι όταν θα πεθάνει ο Χάρος
η ζωή θ’ αναστηθεί
δε θα τη βαραίνει βάρος
και θα κλείσει η πληγή.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Η παρούσα εκδήλωση αφιερώνεται στο Βαγγέλη και σε όσους ακόμα συγχωριανούς και φίλους «έφυγαν» νέοι για έναν άλλο – ΑΓΝΩΣΤΟ- κόσμο: στον Πανούλη Κούρλα, τον Αντώνη Τσολομύτη, τον Τάκη Κούρλα, το Θανάση Ζάχο.

Σε Γερακίτισσα μαθήτρια το 3ο βραβείο Παελλήνιου διαγωνισμού ποίησης

Συγχαρητήρια στην Παναγιώτα Λάμπρου, του Γεωργίου και της Δέσποινας, 15χρονη μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Γερακίου, η οποία διακρίθηκε στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης, για το 2012-13, παίρνοντας το 3ο βραβείο, σε πάνω από 1200 συμμετέχοντες μαθητές και 3500 ποιήματα.

Η Παναγιώτα συμμετείχε με τρία ποιήματα, με τους αντίστοιχους τίτλους:

  • «Ζω γιατί Ελπίζω, Ελπίζω γιατί Ζω» 
  • «Φίλη μου Παντοτινή» 
  • «Ζω... Φοβάμαι.... Ζητώ» 
Η βράβευση έγινε την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 στο πνευματικό κέντρο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη. Η αξιολόγηση των ποιημάτων έγινε από κριτική επιτροπή που συστάθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδας και τα βραβευθέντα ποιήματα θα εκδοθούν σε βιβλίο.

Η βράβευση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο τοπικό γυμνάσιο αφού τα παιδιά ωθούνται να καλιεργήσουν και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους.

Ο διευθυντής, κ. Αντώνιος Χριστοφοράκος, ο σύλλογος καθηγητών και οι μαθητές του σχολείου, συγχαίρουν θερμά την Παναγιώτα για τη διάκρισή της αυτή, και της εύχονται καλή πρόοδο και άλλες διακρίσεις και επιτυχίες στη ζωή της. 

Κι εμείς επαινούμε την Παναγιώτα για τη δημιουργική της εργασία, καθώς και το γυμνάσιο και τους καθηγητές που εφοδιάζουν τους μαθητές με τέτοιες υψηλές δεξιότητες. Προσκαλούμε τη νεαρή ποιήτρια να δημοσιεύσει τους στίχους σε τούτες τις σελίδες.

Εκπαιδευτική εκδρομή Δελφοί, Άμφισσα, Φωκίδα, Γαλαξείδι ...

«Πολύτιμες και μοναδικές εμπειρίες που εμπλουτίζουν τις γνώσεις, τις εικόνες και τα βιώματα των μαθητών»


Το Γυμνάσιο Γερακίου πραγματοποίησε 4ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή των Δελφών, στις 11-14 Απριλίου 2013. 

Η εκδρομή, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές της Β΄και της Γ΄τάξης, έγινε στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής αγωγής με τίτλο «Εξερευνώντας τις μεταβολές της γης και του τόπου μέσα από τα μονοπάτια της μυθολογίας», με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ανθή Σαράντη καθώς και του προγράμματος αγωγής υγείας με τίτλο «Σύγχρονες καλλιέργειες... με αρχαίους καρπούς, δυναμίτες υγείας», με υπεύθυνη την κ. Σοφία Τσιμπίδη.

Στα πλαίσια της εκδρομής, οι μαθητές, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους και τον διευθυντή του σχολείου, κ. Αντώνιο Χριστοφοράκο, παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας, σχετικό με τη γεωμυθολογία της περιοχής, με εισηγητή τον κ. Θωμά Καραβέντζα.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, καθώς και στο αρχαιολογικό μουσείο, όπου οι μαθητές απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, σχετικές με την ιστορία, τη μυθολογία και τη γεωλογική ιστορία της περιοχής, υπό την καθοδήγηση του παραπάνω εκπαιδευτικού του ΚΠΕ.


Την άλλη μέρα, η ομάδα επισκέφτηκε το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας ( "Vagonetto"), στο όρος Γκιώνα, όπου παρακολούθησαν βιωματικά και διαδραστικά, όλα τα στάδια εξόρυξης του βωξίτη και παραγωγής του αλουμινίου. Επίσης επισκέφθηκαν την Ιτέα, το γραφικό Γαλαξείδι, τη Λιβαδειά, την Αράχωβα και το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Η εκδρομή αυτή αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια ευκαιρία για πολύτιμες και μοναδικές εμπειρίες που εμπλουτίζουν τις γνώσεις, τις εικόνες και τα βιώματα των μαθητών.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Επιστροφή στα θρανιά για πωλητές τροφίμων και ποτών

(Φωτο: Χρήστος Μπαλαμπάνος)
Θέμα: «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων»

Νέοι κανονισμοί απαιτούν όλοι όσοι έχουν να κάνουν με την 
παραγωγή, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά και διακίνηση τροφίμων και ποτών να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και να κατέχουν σχετικό πιστοποιητικό.

Γι αυτό, όπως αναφέρει ο Χρήστος Μπαλαμπάνος, πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου, ο σύλλογος στον οποίο ηγείται, σε συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου, υλοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών για να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες την πιστοποίηση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που είναι υποχρεωτική για όλους όσους ασχολούνται με τρόφιμα και ποτά.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 26 μέλη του τοπικού εμποροεπαγγελματικού συλλόγου, τρεις καταστηματάρχες από τον Κοσμά και ένας από την Απιδιά.

Εισηγητές του προγράμματος ήταν ο κ. Σταύρος Νικολέττος και ο κ. Δημοσθένης Τσαπάρας, γεωπόνοι της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Σπάρτης.

Το πρόγραμμα ήταν διάρκειας δέκα ωρών και πραγματοποιήθηκε στις 14 και 21 Απριλίου 2013 στο Γυμνάσιο Γερακίου.


Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

«Αναμνήσεις πέριξ του Ευρώτα» πρόσωπα και τοπία του Δήμου σε φωτογραφικό λεύκωμα σχολείου

Την Τετάρτη 17η Απριλίου 2013 o κ. Βασίλης Βλαχάκος, διακεκριμένος Λάκωνας λογοτέχνης, ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση για την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο «Αναμνήσεις πέριξ του Ευρώτα» που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Διαδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας.

Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτης Καραμούζης, πρόκειται για λεύκωμα ασπρόμαυρης φωτογραφίας, με φωτογραφίες προσώπων και τοπίων του Δήμου Ευρώτα.

Το λεύκωμα ήταν μια εργασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου που έγινε με μεράκι και αγάπη στα πλαίσια προγράμματος για την ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Εκτός από τον κ. Βλαχάκο, υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε για την αξία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας ως μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ο κ. Χρήστος Μασούρας, πρόεδρος της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης, καθώς και ο κ. Αναστάσιος Παπαγιαννάκος, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λακωνίας. Όλοι επαίνεσαν την προσπάθεια ως εξόχως επιτυχημένη και άρτια.


Στην εκδήλωση παρέστη και ο κ. Μιχάλης Λεϊμονίτης, 
διαχειριστής και συντάκτης του κορυφαίου τοπικού ιστολογίου «Δήμος Ευρώτα Σκάλα Λακωνίας», οποίος παραχώρησε ευγενικά αρκετές φωτογραφίες, λέγοντας πως αυτές είναι περιουσία όλων των κατοίκων της περιοχής και τόνισε ότι η προσπάθεια με τη συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών συνεχίζεται.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Σπύρος Χανδόλιας ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν, ενώ ο κ. Φώτης Πολίτης, διευθυντής εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λακωνίας, μέσω συγχαρητήριας επιστολής στο σχολείο παρατηρεί η μεγάλη συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από παλαιότερες εποχές που εμπεριέχει το λεύκωμα και η συναρμογή τους με ελληνική και ξένη ποίηση συγκροτεί ένα αξιομνημόνευτο παιδευτικό /πολιτισμικό εγχείρημα. Πόσο μάλλον, όταν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, που αποτελούν πραγματικά "εμβλήματα" κοινωνικής υπενθύμισης περασμένων χρόνων και εποχών - αλλά και συλλογισμού και εμβάθυνσης σε μια αίσθηση πραγματικότητας που πολλοί/πολλές από εμάς πιθανόν να μην βιώσαμε - γεφυρώνονται με ποίηση, με συνέπεια να συγκροτείται ένα πνευματικό πλαίσιο πολυσημίας μέσα στο οποίο οι αναγνωστικές διαδρομές της ενεργητικής διαπραγμάτευσης εικόνας και κειμένων να γίνονται πολλαπλές και συνεπώς ανοικτές και απεριόριστες.

Παρακάτω παρουσιάζουμε ολόκληρη την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εμπνευσμένη ομιλία του κ. Βλαχάκου, κείμενο και βίντεο (ευγενική προσφορά Μιχάλγ Λεϊμονίτη), ακολουθούμενη από ένα έμμετρο ειδικά γραμμένο από τον ίδιο και αφιερωμένο στους δασκάλους του σχολείου που συμβάλουν να ξαναζωντανέψει το χτες, να καταγράφετε το αύριο... να υπάρχει συνέχεια στην ιστορία της τοπικής κοινωνίας!



Κυρίες και κύριοι


Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας ευχαριστεί για την πρόσκληση το Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας και τον συγχαίρει που με την έκδοση αυτή, έφερε στη μνήμη με τις ¨ αναμνήσεις πέριξ του Ευρώτα ¨ μια ζωή που πέρασε, έναν κόσμο του χτες που έζησε μια διαφορετική ζωή από αυτή που ζει σήμερα, μια παράδοση που παραδόθηκε αμαχητί στο ξέφρενο και στο δήθεν μοντέρνο και αναπτυξιακό, σε μια νοοτροπία που δεν έχει μπούσουλα και δε βάζει σήμερα σήματα στο δρόμο της.. 

 Η πρόσκληση, ήταν πρόκληση για μένα! Ένα πόνημα από δασκάλους, με εικόνα και ποίηση, τι πιο οικείο και προσφιλές σε έναν παλιό δάσκαλο, ένα νέο αν θέλετε ασκούμενο λογοτέχνη και ένα νεότερο ερασιτέχνη καλλιτέχνη! 

 Η παρουσίαση όμως από την πλευρά μου αποτελεί τιμή στο δάσκαλο και δε μπορεί να πει κανείς ότι ευλογούμε τα γένια μας, καθότι εδώ και 13 χρόνια έχω πάψει να είμαι δάσκαλος και ως εκ τούτου, θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα και το καθήκον, να τον υπερασπιστώ και να πω δυο λόγια γι' αυτούς τους ψυχοπλάστες, που κάποιοι τους έχουν γίνει ψυχοβγάλτες! 

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Βασίλης Βλαχάκος: Ετοιμάζει πεζογράφημα για το Μπαρμπα-Μιχάλη το “Ρουμάνο” και το χωριό

Διορίστηκα δάσκαλος στο 1/θέσιο Δημ. Σχολείο της Καρίτσας το 1968 και υπηρέτησα τα σχολικά έτη: 1968-69, 1969-70 και 1973-74.

( Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, 1970-73, είχα αποσπαστεί σε Σχολείο του Wuppertal της Γερμανίας.)

Αν θυμάμαι καλά, φοιτούσαν τότε στο Σχολείο του χωριού περίπου σαράντα μαθητές.

Σήμερα χαίρομαι που με χαιρετούν όταν με συναντούν κι έχουν καλές αναμνήσεις, όπως κι εγώ.

Αν και πολλά από τα παιδιά δεν τα γνωρίζω, αφού έχουν γίνει τα πιτσιρίκια άντρες και τα κοριτσάκια γυναίκες, οι μνήμες δεν παύουν να είναι ζωντανές και αναλλοίωτες!


Δεν το κρύβω, όταν βρέθηκα στην Καρίτσα, ένιωσα, αν μη τι άλλο.. εξόριστος..! Γρήγορα όμως οι άνθρωποι του χωριού, καλοσυνάτοι, με αγκάλιασαν με ζεστασιά και τους ένιωσα δικούς μου ανθρώπους!

Η φιλοξενία τους με συγκίνησε και μου έχει μείνει αξέχαστη!

Γι’ αυτούς τους ανθρώπους και για το χωριό, όφειλα να γράψω κάτι. Τους το χρωστούσα!

Στο ποίημα ( Η Καρίτσα στη φαντασία και στο χρόνο ) έβαλα την ψυχή μου και πιστεύω να άγγιξα και τη δική τους!

Θα μπορούσα να το συνεχίσω και να γίνει ολόκληρο βιβλίο!

Όμως, επειδή ετοιμάζω να γράψω, σε πεζό λόγο αυτή τη φορά, για το χωριό, για τους ανθρώπους του και με κεντρικό πρόσωπο το Μπαρμπα-Μιχάλη το “Ρουμάνο”, που είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να μου πει πολλά από τα.. κατορθώματά του, θεωρώ ότι είναι αρκετές αυτές οι στροφές και ένα καλό εφαλτήριο για να αρχίσω το πεζογράφημα!

Β. Γ. Βλαχάκος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βασίλης Βλαχάκος γεννήθηκε το 1944 στο Βαφειό Λακωνίας.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και υπηρέτησε τη θητεία του ως έφεδρος ανθυποσμηναγός.

Δίδαξε στα Δημ. Σχολεία της Λακωνίας (Μυστρά, Βασαρά, Καρίτσας, Λευκοχώματος,
Απιδιάς, Βλαχιώτη, Καλογωνιάς, 3ο Σπάρτης) και στο Wuppertal της Γερμανίας.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές:
1.Ωδή Α′ Φωτεινά Κύματα (1969)
2.Σχολική Ποίηση (1979)
3.Ωδή Β′ Φωτεινά Κύματα (1980)
4. Ωδή στην ουράνια γη (2007).

Έχει ολοκληρώσει τη συλλογή Νέα Σχολική Ποίηση και αυτό το διάστημα ετοιμάζει μια νέα Ωδή.

Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί στο Λακωνικό τύπο, σε Σχολικά βοηθήματα και Σχολικές Ανθολογίες.

Το 2010, βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Έμμετρης Ποίησης της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων.
Έχει παρουσιάσει από το ραδιόφωνο σατιρικές εκπομπές με το ψευδώνυμο ¨Βύρων¨, αρθρογραφεί σε εφημερίδες της Λακωνίας και σατιρίζει έμμετρα τα γεγονότα ως ¨ΒΛΑ.ΒΑΣ¨ και ασχολείται με τη ζωγραφική.

Είναι μέλος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, του Συλλόγου ¨Φίλοι του Νικηφόρου Βρεττάκου, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου ¨Οι Φίλοι του Αμυκλαίου¨, εμπνευστής της ίδρυσης και πρόεδρος του Συλλόγου ¨Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας.¨ Χείλων ο Λακεδαιμόνιος.¨

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Το Γεράκι σε ποίηση Βασίλη Βλαχάκου

Ο Βασίλης Βλαχάκος, διακεκριμένος Λάκωνας λογοτέχνης, ήταν δάσκαλος στο μονοθέσιο σχολείο στην Καρίτσα στις αρχές της δεκαετίας του '70. Από τότε διατηρεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μέρη μας, τόσο που στην ποιητική του συλλογή “Ωδή στην ουράνια γη” έχει την έμπνευση να περιγράψει σε στίχους τον Πάρνωνα, το Ζάρακα, το Ολοκαύτωμα στο Παλομονάστηρο του Βρονταμά καθώς και το Γεράκι όπου μας ταξιδεύει τόσο στο χώρο όσο και το χρόνο του ιστορικού αυτού τόπου.

ΓΕΡΑΚΙ
Κάθε κορφή και φρούριο, κάθε βουνό και κάστρο
λείψανα μιας ένδοξης, μεγάλης εποχής
που έλαμψε στο διάβα της με το δικό της άστρο
απομεινάρια μιας λαμπρής πορείας ξακουστής
που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στο χρόνο
της Μάνης το αδέρφι και της Μονεμβασιάς
με το Μυστρά μοιράζουνε τη δόξα και το θρόνο
στου Πάρνωνα τα ρίζα αφέντης και αγάς
στα πόδια του ο κάμπος πλήρωνε το κρίμα
κρατούσε στα χέρια του την τύχη του ντουνιά
με τη ματιά του έφτανε στης θάλασσας το κύμα
νευριασμένος έριχνε στον ήλιο μια μπουνιά
με το φεγγάρι αγκαλιά στον κάμπο ξενυχτούσε
σεργιάνι έβγαινε με την αστροφεγγιά
με τις Γερόνθρες έτρωγε, έπινε και γλεντούσε
στον Άρη και Απόλλωνα θυσίαζε αρνιά
κυκλώπεια τα τείχη του, το χρόνο σαν νικούσε
σε λιτανείες έβγαζε τρουμπέτες και χωνιά
στον αϊ-Γιώργη πήγαινε στερνά και προσκυνούσε!
Στα διάσελα σαλάγαγε χιλιάδες ζωντανά
την άνοιξη σαν μέλισσα μάζευε τη γύρη
το καλοκαίρι έβγαινε για τσάι στα βουνά
και τη φλογέρα έπαιζε σε κάθε πανηγύρι
τα στάρια σαν τα θέριζε βουνά οι θημωνιές
στον τρύγο ξελημέριαζε μέσα στο πατητήρι
στο λιακωτό χινόπωρο ξέραινε τις σοδειές
και στο ασήμι έβγαινε ντυμένος το χειμώνα
με μαυρομάτες γέμιζε κοφίνια και σακιά
και με το λάδι αγόραζε μεταξωτό χιτώνα
ολοχρονίς ακόνιζε μαχαίρια και σπαθιά
κι από τις ντάπιες φύλαγε σκοπιά τον ελαιώνα!
Τα κάστρα οι σκλάβοι τα ’χτισαν απόρθητα, ψηλά
γιατ’ ήξεραν πως λεύτεροι μια μέρα πως θα γίνουν
και άρχοντες στον τόπο τους θα ζήσουνε ξανά
αιώνια κληρονομιά οι κόποι τους να μείνουν!

Βασίλης Γ. Βλαχάκος

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Έκθεση Ζωγραφικής: Δίπλωμα τιμής ένεκεν στο Βασίλη Βλαχάκο

Δίπλωμα τιμής ένεκεν απονεμήθηκε χτες, Κυριακή 14 Απριλίου, στον πρώην δάσκαλο της Καρίτσας κ. Βασίλη Βλαχάκο, υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, για τη συμμετοχή της Ένωσης στην 1η Ομαδική Έκθεση Μανιατών Καλλιτεχνών στον Πειραιά.

Όπως αναφέρει ο κ. Βλαχάκος, η Ένωση, στην οποία ηγείται, πήρε μέρος με το καλλιτεχνικό της τμήμα στην Έκθεση Εικαστικών Τεχνών-Μανιατών Καλλιτεχνών,  και στην ημερίδα «Θρύλοι και παραδόσεις της Μάνης», που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, από τις 9 μέχρι τις 14 Απριλίου 2013, με πρωτοβουλία της Εταιρίας Πολιτισμού Ενιαίας Μάνης, σε συνεργασία της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης και της Π.Ε.Φ.Ο. Εικαστικών Τεχνών, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά,  σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία!

Το κοινό εντυπωσιάστηκε και οι διοργανωτές κάλεσαν τον κ. Βλαχάκο, όπως η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας παίρνει μέρος σε κάθε εικαστική εκδήλωση στο μέλλον, την οποία πρόσκληση και αποδέχτηκε με ευχαρίστηση ο πρόεδρος. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, η Βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασ. Μιχαλολιάκος και άλλοι επίσημοι. 

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Νέοι εθελοντές στην 13η αιμοδοσία στο Γεράκι

(Φωτο: Χρήστος Μπαλαμπάνος)
«Είναι ζήτημα ζωής»

Η αιμοδοσία αποτελεί έμπρακτα απόδειξη κοινωνικής προσφοράς και ευαισθησίας. Δώρο ζωής για το συνάνθρωπο. Δείγμα αγάπης και φροντίδας για τον πάσχοντα! 

Μια διαδικασία που δεν ξεπερνά τα δέκα λεπτά κι όμως προσφέρει ανάσα ζωής για πολλά χρόνια.

Με το σύνθημα «Είναι ζήτημα ζωής» ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Γερακίου διοργανώσε την 13η Εθελοντική Αιμοδοσία την Πέμπτη, 11 Απριλίου στο Ενοριακό Κέντρο Γερακίου προκειμένου να ενισχύσει την τράπεζα αίματος του χωριού.

Ο Χρήστος Μπαλαμπάνος, πρόεδρος του συλλόγου καθώς και υπεύθυνος της τοπικής τράπεζας αίματος, αναφέρει αρκετοί Γερακίτες και Γερακίτισσες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα παρόλο που είναι μια δύσκολη εποχή με πολλές ιώσεις και αρκετοί δεν μπόρεσαν να έρθουν να δώσουν αίμα. Ενθαρρυντικό είναι ότι νέοι αιμοδότες προσήλθαν στην αιμοδοσία.

Η Τράπεζα Αίματος Γερακίου ξεκίνησε από το 2006 και έχει βοηθήσει μέχρι αυτή την στιγμή 80 συμπατριώτες όταν το είχαν άμεση ανάγκη.

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες που έχουν στηρίξει την προσπάθεια αυτή και το προσωπικό του τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης για την άψογη συνεργασία.

Οι Γερακίτες, καθώς επίσης με τη σειρά τους και οι κοντοχωριανοί, είναι ευγνώμων προς το σύλλογο για την πολύτιμη αυτή κοινωνική προσφορά του αφού το αίμα σώζει ζωές αλλά δεν αγοράζεται με χρήματα, ούτε είναι προϊόν εκμετάλλευσης.

Δωρεά 3.800 δολ. της Αδελφότητας Καριτσιωτών για το ιατρείο στο χωριό

Την έμπρακτη υποστήριξη των Αυστραλοκαριτσιωτών έχει ο αδελφός πολιτιστικός σύλλογος των απανταχού Καριτσιωτών για την οικοδόμιση του ιατρείου στο χωριό.

Αυτό έγινε γνωστό με την ακόλουθη επιστολή προς την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου, Κατερίνα Μαλαβάζου, από τον πρόεδρο της Αδελφότητας Καριτσιωτών Νότιας Αυστραλίας, Μιχάλη Μαλαβάζο:

Αγαπητοί Συμπατριώτες


Παρακαλούμε δεχθείτε τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να δημιουργήσετε ιατρείο και κέντρο νεότητας στο αγαπημένο μας χωριό την Καρίτσα.

Για το έργο αυτό είμαστε κι εμείς στην ευχάριστη θέση να συμβάλουμε.

Το ποσό των 3800 δολαρίων το οποίο θα μεταβιβαστεί στο λογαριασμό σας μέσω τραπεζικής μεταφοράς αποτελείται από 3500 δολ. συνεισφορά από την Αδελφότητά μας, καθώς και 300 δολ. από την πώληση των ημερολογίων σας.

Ευελπιστούμε στη συνέχιση στενών σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφικών οργανώσεών μας.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Μιχάλης Μαλαβάζος
Πρόεδρος, 

εκ μέρους της Αδελφότητας Καριτσιωτών Νότιας Αυστραλίας

Ανταποκρινόμενη στην παραπάνω προσφορά η πρόεδρος Κατερίνα Μαλαβάζου, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Καριτσιωτών, διαβίβασε την ακόλουθη ευχαριστήρια επιστολή.

Αγαπητοί μας συμπατριώτες, Καριτσιώτες της Νότιας Αυστραλίας


Το πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο της προσφιλέστατης επιστολής σας, μας έδωσε μεγάλη χαρά. Η απόφαση της Αδελφότητας να συνδράμει με το ποσό των 3.800 δολ. στη δημιουργία Ιατρείου και Κέντρο Νεότητας στο αγαπημένο μας χωριό, μας συγκίνησε ιδιαίτερα και μας έδωσε κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας, καθώς έχουμε συμπαραστάτες. Η ενέργεια σας αυτή δείχνει την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για το τόπο καταγωγής σας και σας τιμά ιδιαίτερα.

Όλοι οι χωριανοί θα ενημερωθούν για την προσφορά σας και θα καταγράψουμε το όνομα της Αδελφότητας στη στήλη των δωρητών και του βιβλίου ιστορίας του Πολιτιστικού Συλλόγου. Η δωρεά θα αξιοποιηθεί άμεσα και σύντομα θα δοθεί για χρήση ο χώρος.

Είμαστε πρόθυμοι για τη λήψη πρωτοβουλιών, που θα φέρουν ακόμα πιο κοντά τις δύο αδελφικές οργανώσεις.

Με εκτίμηση

Κατερίνα Μαλαβάζου
Πρόεδρος, 
εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Καριτσιωτών

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Φωτογραφία του Μήνα Απρίλη 2013: Λυπημένοι στην Έλωνα

Η φωτογραφία του Απρίλη 2013 είναι από την ημέρα της Παναγίας, 15 Αυγούστου 1946, στην Έλωνα και απεικονίζει γυναίκες μαυροντυμένες και άνδρες με περιβραχιόνια πένθους, όλοι να θρυνούν αλλά ίσως για διαφορετικούς συγγενείς από την Καρίτσα και τον Κοσμά.

Όρθιοι: από αριστερά Παναγιώτης Γεωργίου Τσολομίτης, Θεοδώρα Αναστασίου Μαλαβάζου, Κώστας Αθανασίου Μαλαβάζος, Ιωάννης Κωνσταντίνου Μαλαβάζος, Ελένη, συζ Γεωργίου Μαλαβάζου, Τάσος Παναγιώτη Πήλιουρας, Διαμαντής Στυλιανού Χαγιάς.
Μπροστα: Μαργαρίτα Κωνσταντίνου Μαλαβάζου, Στυλιανή Ανάργυρου Μπαμπαδήμα.

Οι Καριτσιώτες θρηνούσαν τον πρόσφατο χαμό του Χρήστου Αναστασίου Μαλαβάζου, 25 χρονών, ο οποίος πιστεύεται πέθανε από ελονοσία. Είχε μόλις τον τελευταίο καιρό φύγει από το χωριό να παρουσιαστεί στο στρατό στο Ναύπλιο, αλλά φθάνωντας άρρωστος πιθανόν τον στείλανε στην Αθήνα στο νοσοκομείο όπου και άφησε δυστυχώς την τελευταία του πνοή.

Τη φωτογραφία παραχώρησε ο Διαμαντής Χαγιάς.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Παλλακωνικοί Αγώνες Στίβου: Συμαντικές διακρίσεις Γυμνασίου και Λυκείου Γερακίου

(Φωτο: Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών)
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου Γερακίου είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι για τον εαυτό τους και το σχολείο τους σήμερα, διότι 7 από τους συμμαθητές τους αναγνωρίστηκαν για τις επιτυχίες τους στους πρόσφατους σχολικούς αγώνες στίβου.

Σημαντικές διακρίσεις για μια ακόμη φορά πέτυχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στους Παλλακωνικούς Αγώνες Στίβου, που διεξήχθησαν ανάμεσα σε συμμαθητές τους από όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού Λακωνίας.

Η απονομή των μεταλλίων στους μαθητές και στις μαθήτριες, έγινε σήμερα, 10 Απριλίου, στο χώρο του σχολείου από τους διευθυντές τους. Τους διακριθέντες μαθητές - αθλητές συνεχάρηκαν οι διευθυντές, οι καθηγητές τους και οι συμμαθητές τους.

Από το Γυμνάσιο:
  • Η Σαράντη Σταματούλα του Δημητρίου, της Γ΄τάξης, 1η θέση στο άλμα εις μήκος
  • Ο Κόντος Δημοσθένης του Ιωάννη, της Γ΄τάξης, 1η θέση στο άλμα εις ύψος 
  • Η Μανιταρά Δήμητρα του Ιωάννη, της Α΄ τάξης, 3η θέση στο δρόμο 1000 μέτρων 
Από το Γενικό Λύκειο: 
  • Ο Κουρτέσης Πέτρος του Νικολάου, της Γ΄τάξης, 1η θέση στο δρόμο των 3000 μέτρων 
  • Ο Χαλκιάς Χρήστος του Ιωάννη, της Β΄ τάξης, 3η θέση στο δρόμο των 200 μέτρων 
  • Ο Σαράντης Στυλιανός του Δημητρίου, της Α΄ τάξης, 1η θέση στη δισκοβολία 
  • Η Παπαγιάννη Γεωργία του Αντωνίου, της Α΄τάξης, 1η θέση στη σφαιροβολία

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Γρυπιώτης: Μέχρι το καλοκαίρι λύνεται το πρόβλημα νερού στο χωριό

«Πάγια αιτήματα των δημοτών βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησής τους» 
Γιάννης Γρυπιώτης
Δήμαρχος Ευρώτα

Λύνεται επιτέλους το χρόνιο πρόβλημα για την υδροδότηση του χωριού με τη σύνδεση του νέου αγωγού από το Παλιόκαστρο στο υπάρχον δίκτυο πόσιμου νερού.

Την Καρίτσα επισκέφθηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ.  Γιάννης Γρυπιώτης, με αφορμή την επισκόπηση των εργασιών στον τομέα της ύδρευσης. Ύστερα από την επίσκεψή του, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι το πάγιο αίτημα των πολιτών, αναφορικά με την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης, βρίσκεται πλέον στην τελική φάση υλοποίησής του.

«Οι εργασίες εξελίσσονται ομαλά και πιστεύουμε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι καθώς προχωρά με ταχείς ρυθμούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.  Γρυπιώτης.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι εργασίες στον τομέα της ύδρευσης πραγματοποιούνται και στη Δημοτική Κοινότητα Νιάτων. Ειδικότερα, υπό κατασκευή βρίσκεται αυτή τη στιγμή δεξαμενή ύδρευσης χωρητικότητας 300 κ.μ. στον Αγ. Δημήτριο. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο προσεχές διάστημα, ενώ παράλληλα κατασκευάζεται και η δεξαμενή των Νιάτων, ίδιας χωρητικότητας, η οποία θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Οι βάσεις έχουν ήδη τεθεί κι ως εκ τούτου το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.


Εν τω μεταξύ, αναφέρεται επίσης ότι το έργο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο Δημοτικό Κατάστημα Νιάτων ολοκληρώθηκε, ενώ ο σταθμός έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Οι τομείς των κτιρίων και των μεταφορών αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. Ο Δήμος Ευρώτα συγκαταλέγεται στους λιγοστούς δήμους ανά την επικράτεια, που εφαρμόζουν το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά στις στέγες των δημοτικών καταστημάτων και των σχολικών κτιρίων, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μεγάλης παραγόμενης ενέργειας.