Βαρύτατες ευθύνες καταλογίζει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου του Γερακίου, ο Βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Ο κ. Δαβάκης με παρέμβαση του στη Βουλή, τονίζει στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο, ότι το Κάστρο του Γερακίου, όπως άλλωστε δηλώνουν και τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Σπάρτης, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους χώρους Βυζαντινών αρχαιοτήτων στη Λακωνία, αντάξιο με αυτούς του Μυστρά και της Μονεμβασίας. Για τον λόγο αυτό η 5η Ε.Β.Α. με αλλεπάλληλα έγραφα της και συνεχή διαβήματα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ ζητά τη επαρκή στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου με μόνιμο προσωπικό φύλαξης, ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο αρχαιολογικός χώρος για να είναι προσβάσιμος στους πολίτες που θέλουν να τον επισκεφθούν.
Συνεχίζοντας ο κ. Δαβάκης αναφέρει ότι έχει εκπονηθεί από την 5η Ε.Β.Α σχετική μελέτη για την οργάνωση και τη βελτίωση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου καθώς και τη συντήρηση των μνημείων. Πρόκειται για μελέτη που περιλαμβάνει τη συντήρηση και ανάδειξη αυθεντικών στοιχείων των μνημείων του χώρου, τη διαμόρφωση διαδρόμων περιήγησης, κατασκευή κτηρίου υποδοχής των επισκεπτών καθώς και την έκδοση σχετικού πληροφοριακού εντύπου προς ενημέρωση των επισκεπτών του χώρου.
Ωστόσο το Υπουργείο Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει οκτώ μήνες μετά την προηγούμενη παρέμβαση του κ. Δαβάκη στη Βουλή για το ίδιο θέμα (Ερώτηση 13057/14-7-2010), δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για τις αρχαιότητες του Γερακίου, αγνοώντας επιδεικτικά τις συνεχείς εκκλήσεις της 5ης Ε.Β.Α. αλλά και των κατοίκων, των φορέων και των συλλόγων της πόλης του Γερακίου.
Αναφέρουμε ενδεικτικά τις ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου του Γερακίου, στα οποία δικαίως εγκαλούν το ΥΠ.ΠΟ.Τ. ότι βάζει «ταφόπλακα» στις αρχαιότητες του Γερακίου, τις οποίες καθιστά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, έρημες, εγκαταλελειμμένες και απρόσιτες στους επισκέπτες. Και όλα αυτά συμβαίνουν στο Γεράκι, μια από τις ιστορικότερες κωμοπόλεις της Λακωνίας, που παρουσιάζει σήμερα ακμάζουσα αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία.
Αποτελεί χρέος της πολιτείας, ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου του Γερακίου να αναβαθμιστεί και να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες για να ανοίξει τις πύλες του στους πολίτες που θέλουν να το επισκεφθούν. Το Κάστρο του Γερακίου θα μπορούσε και πρέπει να αποτελέσει σε συνδυασμό με τα εξαιρετικής σπουδαιότητας και ιστορικής αξίας βυζαντινά εκκλησάκια της πόλης, πόλο έλξης τουριστών που θα ενισχύσουν σημαντικά την τοπική οικονομία.
Κλείνοντας την παρέμβαση του ο κ. Δαβάκης, καλεί τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο να προβεί άμεσα στις ενέργειες που απαιτούνται για τη στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου με εξειδικευμένο μόνιμο ή εποχιακό προσωπικό ζητώντας παράλληλα το ΥΠ.ΠΟ.Τ. να χρηματοδοτήσει την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών που πρέπει να γίνουν για την αποτελεσματική ανάδειξη και συντήρηση του Κάστρου του Γερακίου.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Δαβάκη έχει ως εξής:
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας
16/2/2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: Ευθύνες του ΥΠΠΟΤ για την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου, στο Γεράκι Λακωνίας.
Σε άσχημη κατάσταση βρίσκεται ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Λακωνίας, το κάστρο του Γερακίου που χτίστηκε το 1209 από τον Φράγκο Γκι Ντε Νιβελέ.
Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Σπάρτης (5η Ε.Β.Α.), κατατάσσει τον αρχαιολογικό χώρο του Γερακίου, ως έναν από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους χώρους Βυζαντινών αρχαιοτήτων στη Λακωνία και με αλλεπάλληλα έγραφα της και συνεχή διαβήματα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ ζητά τη επαρκή στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου με μόνιμο προσωπικό φύλαξης, ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο αρχαιολογικός χώρος για να είναι προσβάσιμος στους πολίτες που θέλουν να τον επισκεφθούν. Για το λόγο αυτό έχει εκπονήσει σχετική μελέτη για την οργάνωση και τη βελτίωση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου καθώς και τη συντήρηση των μνημείων. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει τη συντήρηση και ανάδειξη αυθεντικών στοιχείων των μνημείων του χώρου, διαμόρφωση διαδρόμων περιήγησης, κατασκευή κτηρίου υποδοχής των επισκεπτών καθώς και την έκδοση σχετικού πληροφοριακού εντύπου.
Ωστόσο το Υπουργείο Πολιτισμού οκτώ μήνες μετά την προηγούμενη παρέμβαση μου στη Βουλή για το ίδιο θέμα (Ερώτηση 13057/14-7-2010), δεν έχει πράξει το παραμικρό για τις αρχαιότητες του Γερακίου, αγνοώντας τις συνεχείς εκκλήσεις της 5ης Ε.Β.Α. αλλά και των κατοίκων, των φορέων και των συλλόγων της πόλης του Γερακίου.
Αναφέρουμε ενδεικτικά τις ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου του Γερακίου, στα οποία δικαίως εγκαλούν το ΥΠ.ΠΟ.Τ. ότι βάζει «ταφόπλακα» στις αρχαιότητες του Γερακίου, τις οποίες καθιστά κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, έρημες, εγκαταλελειμμένες και απρόσιτες στους επισκέπτες. Και όλα αυτά συμβαίνουν στο Γεράκι, μια από τις ιστορικότερες κωμοπόλεις της Λακωνίας, που παρουσιάζει σήμερα ακμάζουσα αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία .
Αποτελεί χρέος της πολιτείας, ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου του Γερακίου να αναβαθμιστεί και να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες για να ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος τις πύλες του στους πολίτες.
Το Κάστρο του Γερακίου θα μπορούσε να αποτελέσει σε συνδυασμό με τα εξαιρετικής σπουδαιότητας και ιστορικής αξίας βυζαντινά εκκλησάκια της πόλης, πόλο έλξης τουριστών που θα ενισχύσουν σημαντικά την τοπική οικονομία .
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός :
α) Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για τη στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου με εξειδικευμένο μόνιμο ή εποχιακό προσωπικό ;
β) Ποιος προγραμματισμός υπάρχει εκ μέρους του ΥΠ.ΠΟ.Τ., για την πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών που πρέπει να γίνουν στο χώρο του Κάστρου του Γερακίου από την 5η Ε.Β.Α., για την συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων ;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος Π. Δαβάκης