Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ο Γρυπιώτης θέλει μόνιμα το Παγκράτιο στο Βλαχιώτη

Με τη φράση του αρχαίου συγγραφέα Φιλόστρατου ξεκίνησε το λόγο του στην τελετή εγκαινίων του Παγκρατίου Αθλήματος, ο δήμαρχος Γιάννης Γρυπιώτης: «Κάλλιστον των εν Ολυμπία (αθλημάτων), το Παγκράτιον» προσθέτοντας εμφατικά: «Και ο Ευρώτας το συνεχίζει».

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να φιλοξενεί σταθερά κάθε τέσσερα χρόνια τη διοργάνωση.


Το 5ο Παγκόσμιο Παγκράτιο Άθλημα διεξήχθη στο Κλειστό Γυμναστήριο Βλαχιώτη.
 

Η τελετή έναρξης σκηνοθετημένη από την Ειρήνη Κονιδάρη, προσέφερε ένα κράμα εικόνων από την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα. Μετά την παρέλαση συνολικά 500 αθλητών από 32 χώρες ακολούθησε η επίσημη κήρυξη των αγώνων.
 
Το καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης, περιελάμβανε μια επίδειξη του αθλήματος από παιδιά, καθώς και χορευτικά.


Παρακάτω παρατίθεται η πλήρης εναρκτήρια ομιλία του δημάρχου:

Εν Ολυμπία το ΚάλλιονκαιΕν τω Ευρώτα το συνεχίζειν

Σεβασμιότατε,Θεσμικοί εκπρόσωποι της Πολιτείας και της ΑυτοδιοίκησηςΑγαπητοί προσκεκλημένοι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων ΚρατώνΑγαπητοί ΠροσκεκλημένοιΑγαπητοί ΑθλητέςΚυρίες και Κύριοι.
Σε μια ιστορική και κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπου οι ανθρώπινες αξίες επιβάλλονται να γίνουν περιττό μέγεθος, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάταξης και αναδιάταξης της Ελλάδας.
Αυτό το Παγκόσμιο γεγονός, το ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΑΘΛΗΜΑ, που πραγματοποιείται εδώ στον φιλόξενο Δήμο μας , το Δήμο Ευρώτα, αποδεικνύουμε ότι όταν θέλουμε, μπορούμε να υλοποιούμε στόχους, ακόμα και στις δύσκολες περιόδους της κρίσης.
Αυτός ο Δήμος, όπου έχω την τιμή να είμαι Δήμαρχος φιλοξενεί αθλητές , προπονητές και συνοδούς από 34 χώρες της υφηλίου, για να αγωνισθούν σε ένα πανάρχαιο άθλημα που έχει τις ρίζες του, στην Ελληνική Μυθολογία και συνεχίζει τη διαχρονική του πορεία μέχρι σήμερα.
Ενδεικτικά αναφέρω κορυφαίες στιγμές του ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ με τον Θησέα να καταβάλει τον Μινώταυρο και τον Ηρακλή , το λιοντάρι της Νεμέας.
Ενώ, ο Μέγας Αλέξανδρος διαδίδει το ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΑΘΛΗΜΑ στις Ινδίες και την Άπω Ανατολή.
Το 648 π.Χ. γίνεται Ολυμπιακό Άθλημα στην Αρχαία Ελλάδα και επιδέχεται τροποποιήσεις, ώστε να γίνει πραγματικό άθλημα χωρίς βία και βιαιότητες.
Ελπίζουμε και ο σύγχρονος κόσμος να επαναφέρει το Παγκράτιο Άθλημα, ως Ολυμπιακό Άθλημα.
Κυρίες και Κύριοι,
Σε πείσμα των καιρών η Ελλάδα, ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία ήταν και παραμένουν βασικές ορίζουσες της Παγκόσμιας Ιστορίας.
Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία,Εδώ γεννήθηκε η Παγκόσμια σκέψη με γεννήτορες τον Αριστοτέλη και τον Σωκράτη,Εδώ ενδυναμώθηκε το ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝΕδώ καταξιώθηκε το ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙΕδώ απέκτησε νόημα και περιεχόμενο το ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ.
Σήμερα στο Δήμο Ευρώτα και με αφορμή το ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΑΘΛΗΜΑ το ιστορικό μας παρελθόν, συναντά το κρίσιμο παρόν και ευελπιστούμε με τον αγώνα μας , όπως αυτός των Αθλητών, να γίνουμε ΠΑΓΚΡΑΤΙΑΣΤΕΣ. Δηλαδή ως Έθνος και κοινωνία να αποκτήσουμε πάλι την κυρίαρχη δύναμη.
Έχουμε ανάγκη να εγγράψουμε υποθήκες ελπιδοφόρου μέλλοντος, γι΄αυτό και οι αγώνες πέρα από το θέαμα και τον αγώνα, έχουν και διδακτικό – εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
Αισιοδοξούμε, γιατί ως Έλληνες δεν μας ταιριάζει η μιζέρια.
Ελπίζουμε, γιατί αυτό μας έμαθαν διαχρονικά οι πρόγονοί μας.
Αγωνιζόμαστε, γιατί το καλύτερο και δικαιότερο μέλλον δεν θα έρθει μόνο του , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.
Όταν συναντήθηκα με την Ομοσπονδία του Παγκρατίου Αθλήματος ζωντάνεψε μέσα μου ξανά η Ιστορία. Πίστεψα σε αυτήν την προσπάθεια και αγωνίσθηκα, μαζί με το Σωματείο και την Ομοσπονδία να δώσουμε με μοναδικό τρόπο, ΦΩΣ, σε αυτό το Παγκόσμιο Αθλητικό γεγονός που φιλοξενούμε στο Δήμο Ευρώτα.
Κυρίες και Κύριοι,
Από εδώ, την καρδιά της Λακωνικής υπαίθρου, την φιλόξενη γη του Ευρώτα, έχουμε εδραιωμένη πεποίθηση ότι μπορούμε να διοργανώσουμε μεγάλα γεγονότα.
Γι΄αυτό προτείνω τη διεξαγωγή του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ κάθε 4 χρόνια στο Δήμο Ευρώτα, εδώ στο Κλειστό Στάδιο στο Βλαχιώτη.
Έχουμε την θέληση και θα το αποδείξουμε το τριήμερο, από σήμερα έως την Κυριακή.
Διαθέτουμε δύναμη, αλλά και τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε αυτό το φιλόδοξο όραμα.
Εδώ από την πατρώα γη των Διοσκούρων του Κάστορα και του Πολυδεύκη, του ελεγειακού ποιητή της Αρχαίας Σπάρτης Τυρταίου , της ιστορίας του αρχαίου Έλους με τον Ναύσταθμο των Σπαρτιατών, τη δρώσα Ιστορία των Βυζαντινών χρόνων, τις εθνικές, θρησκευτικές και μαρτυρικές μορφές των αγώνων του Έθνους, όπως του Νεομάρτυρα Ιωάννη του Γουβιώτη, την πολύτιμη παρακαταθήκη που μας άφησε η θυσία των Βρονταμιτών στο Παλαιομονάστηρο το 1825, την ιδαιίτερη φυσιογνωμία του Ακαδημαϊκού και ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, αλλά και των πρωταθλητών, πολυνικών και Ολυμπιονικών αδελφών Τσάκωνα και όλων των πολιτών του Ευρώτα, δεσμευόμαστε ότι θέλουμε και μπορούμε να υλοποιούμε μεγάλους στόχους , όπως αυτό του ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους ανεξαιρέτως, όσοι συνέβαλαν σε αυτή την αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση που ξεπερνά τα σύνορα του Δήμου μας, αλλά και της χώρας μας διακτινίζοντας το μήνυμα του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Σήμερα, ο Ευρώτας των πολιτών, γίνεται και ζωογόνος ποταμός των ελπίδων και των στόχων μας.
Σε αυτή την μεγάλη αθλητική γιορτή του 5ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Παγκρατίου Πάλης, της συνάντησης των λαών και της συνεύρεσης της νεολαίας, έχουμε μία μόνο δέσμευση: ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ
Σ’ αυτήν τη μεγάλη αθλητική γιορτή έχουμε μια μόνο υπόσχεση: Σε τέσσερα χρόνια που θα ξανασυναντηθούμε ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.
ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ ΤΟ 2016,
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: