Follow by Email

Συνολικες προβολες

Ο καιρός στο χωριό μας

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

Μεγάλη επιτυχία είχε η συναυλία του Τάκη Χρόνη στην Αδελαΐδα

(Φωτο: Μαρθούλα Μουτζούρη)
Ένα θαυμάσιο ρεπερτόριο από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του τόπου μας όπως: Να ‘χα ένα μήλο να ‘ριχνα, Στ 'Αναπλιού το Παλαμήδι, Τα λερωμένα τ’ άπλυτα και πολλά άλλα επέλεξε να ερμηνεύσει στο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο της Αδελαΐδας ο Τάκης Χρόνης.

Με μεγάλη επιτυχία, πέρα και πάνω από κάθε πρόβλεψη και προσδοκία, το Σαββατόβραδο στις 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Καριτσιώτη τραγουδιστή που ήρθε στην πόλη, γνωστή και ως η Αθήνα του νότου, για μια και μοναδική εκδήλωση.

Η συναυλία από καιρό ήταν στα χείλη όλων των απογόνων της Καρίτσας στην Αδελαΐδα καθώς και των απόδημων Λακώνων γενικά που έσπευσαν να απολαύσουν τον συμπατριώτη τραγουδιστή. Το Οικογενειακό Κέντρο ήταν κατάμεστο από εκατοντάδες χωριανούς μαζί με τις οικογένειές τους και φίλους. Παρά την τεράστια ζήτηση, δεν χώραγε περισσότερους. Αλλά όλοι, τόσο εκείνοι που εξασφάλισαν θέση, όσο και εκείνοι που δυστυχώς δεν μπορούσαν να χωρέσουν, αισθάνθηκαν ιδιαίτερη υπερηφάνεια.

«Δυο φορές περήφανοι,» ήταν οι Καριτσιώτες διότι όπως δήλωσε ο Γιάννης Σταυριανός, πρόεδρος της Αδελφότητας Καριτσιωτών, «για πρώτη φορά δικός μας τραγουδιστής, καλλιτέχνης από τα μέρη μας, έκανε το μακρινό ταξίδι από την πατρίδα να έρθει εδώ μόνο και μόνο να μας διασκεδάσει».

Φωνητικά ο Τάκης έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, τους εντυπωσίασε όλους· τόσο την απαιτητική αυστραλογεννημένη νεολαία όσο και τους παλαιότερους μετανάστες. Είχε διάθεση και άμεση επαφή με το ακροατήριο το οποίο το ταξιδέψε νοητά στα πατρώα εδάφη με δημοτικά τραγούδια ιδιαιτέρως αγαπητά στα χωριά του Νότιου Πάρνωνα· απ’ αυτά που ακούγαμε στα πανηγύρια στην Καρίτσα τα οποία και χτύπησαν μνήμες στους συγχωριανούς. Ακούγοντας το αθάνατο άνοιγμα του τραγουδιού Αναστασιά «Βλέπεις εκείνο το βουνό, το πιο ψηλό από τ 'άλλα που έχει ανταρίτσα στην κορφή και καταχνιά στη ρίζα» αναμφίβολα στο μάτι του μυαλού τους οι Καριτσιώτες θαύμαζαν τον επιβλητικό Ελατιά να υψώνεται μπροστά τους. Τρυφερές μνήμες επίσης προκάλεσαν το Νάχα ένα μήλο νάριχνα, το Στ’ Αναπλιού το Παλαμίδι και κάθε άλλο τραγούδι του Τάκη. Στη συναυλία έλαβαν μέρος και ντόπιοι μουσικοί και καλλιτέχνες από την ελληνική παροικία της Νότιας Αυστραλίας που είχαν κι αυτοί μεγάλη απήχηση και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.


Ο Τάκης που εμφανίστηκε σαφώς συγκινημένος από την επιτυχία της συναυλίας και την υποδοχή του ακροατήριου δήλωσε, «Αυτή η ζεστασιά, η απίστευτη φιλοξενία του κόσμου με κάνει να αισθάνομαι πραγματικός καλλιτέχνης. Η μεγαλύτερη χαρά ενός καλλιτέχνη είναι να βλέπει τη χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπα του κόσμου. »

Κατά το Χρήστο Βλάχο, πρόεδρο του Παλλακωνικού Συλλόγου, η εκδήλωση ήταν η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ στο Σύλλογο: «Το λέμε εμείς καθώς και ο κόσμος που παρευρέθηκε. Ήταν ένα πανηγύρι που μας θύμισε πατρίδα όταν έβλεπες τον κόσμο να διασκεδάζει, να χορεύει, και να τραγουδάει με τον Τάκη. Ο Τάκης μας τίμησε, ποτέ δεν είχε έρθει άλλη φορά Λάκωνας καλλιτέχνης στην πόλη μας».


Η εκδήλωση ήταν κοινή επιχείρηση του Παλλακωνικού Συλλόγου και της τοπικής Αδελφότητας Καριτσιωτών αλλά η πρωτοβουλία να καλεστεί ο Τάκης στην Αυστραλία ανήκει στην Γεωργία Βλάχου η οποία κατενθουσιάστηκε όταν τον άκουσε στο βίντεο από το περσινό πανηγύρι του Αγιαννιού που έχει ανεβάσει ο Μιχάλης Λεϊμονίτης στο YouTube. «Όταν άκουσα τον χωριανό μας να τραγουδάει τα κλέφτικα, αμέσως πήρα τηλέφωνο το θείο μου, τον Αντώνη Κατσάμπη, στο χωριό να μου δώσει τον αριθμό του. Τον τηλεφώνησα, τον συγχάρηκα, μιλήσαμε για το χωριό όπου γείτονες ήμασταν, μοιραστήκαμε δάκρυα χαράς και τελικά μετά από πολλούς μήνες τον έπεισα να έρθει».


Κατά τη σύντομη διαμονή του στην Αδελαΐδα ο Τάκης πέρασε όσο χρόνο μπορούσε κοντά με τους συγχωριανούς και τις οικογένειές τους. «Η φιλοξενία που απολαμβάνω,» δήλωσε, «θα μείνει αξέχαστη όλη μου τη ζωή.»


Αλλά σε λίγο, μετά από επισκέψεις στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, ετοιμάζεται να ξαναγυρίσει στην πατρίδα. Πρόθεσή του είναι να είναι και πάλι τ’ Αγιαννιού, 28 - 29 Αυγούστου, στο πανηγύρι της χρονιάς στο χωριό στο οποίο κάθε απόγονος, όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο, λαχταρά μια μέρα να βιώσει. Εκεί σίγουρα θα ξανανταμωθεί και με μερικούς από τους θαυμαστές του από τη συναυλία στο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο. Τι μικρός που είναι ο κόσμος! 


Τέλος, όπως σχολίασε και ο Γιάννης Σταυριανός, «Θα είναι μεγάλη μας χαρά κι άλλοι Λάκωνες τραγουδιστές να κάνουν το ταξίδι και να μας χαρίσουν τέτοιες αξέχαστες βραδιές όπως μας χάρισε ο Τάκης».

Η συναυλία βιντεοσκοπήθηκε και φωτογραφήθηκε. Μόλις το βίντεο επεξεργαστεί, μια συντομευμένη έκδοση θα ανεβαστεί στο YouTube ενώ πληρέστερο αντίγραφο σε μορφή DVD θα είναι διαθέσιμο από τον Παλλακωνικό Σύλλογο. 

Δημήτρης Ευ. Κατσάμπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: