Ο καιρός στο χωριό μας

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Υπόθεση Θ. Ζαχαρόπουλου: Επιστολές ντόπιων προς Υπουργείο Πολέμου το 1825

Μόλις ανακαλύφθηκαν από το Γρηγόρη Κόντο, διαχειριστή της σελίδας Facebook των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα, δύο πολύ σπουδαία έγγραφα που αφορούν τον αμφιλεγόμενο στρατηγό Θεόδωρο Ζαχαρόπουλο και τα προβλήματα που αυτός δημιουργούσε στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Πρόκειται για δύο επιστολές που εστάλησαν στο Υπουργείο Πολέμου στις 22 Δεκεμβρίου του 1825 και που είναι υπογεγραμμένες από ντόπιους κοντοχωριανούς, συγκεκριμένα Γερακίτες, Κοσμίτες, Παλαιοχωρίτες και Αϊ-Βασιλιώτες οι οποίοι διαμαρτύρονται για το Ζαχαρόπουλο.


Προκειμένου να γίνει κατανοητό το πλαίσιο των καταγγελιών τους ωστόσο είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι κατά την εκστρατεία του Ιμπραήμ στη Λακωνία το 1825, στρατηγός στα «Ολυμποχώρια» όπως γνωριζότανε τότε το συγκρότημα των χωριών Γεράκι, Κοσμά, Παλαιοχώρι, Αϊ-Βασίλη και Πλατανάκι, ήταν ο Θεόδωρος Ζαχαρόπουλος. Η Καρίτσα άνηκε σε άλλο συγκρότημα, στα λεγόμενα «Κουνουποχώρια». Μαζί με την Καρίτσα Κουνουποχώρια ονομάζονταν τα γειτονικά χωριά Κουνουπιά, Νιοχώρι, Γκιότσαλη, Μαρί, και Αλεποχώρι. Και τα δύο συγκροτήματα διοικούνταν από το Άργος. Την περίοδο εκείνη υπήρχε και εμφύλιος πόλεμος, οι Έλληνες βρίσκονταν σε διενέξεις μεταξύ τους. Παράδειγμα διενέξεων είναι και η περίπτωσή στα Ολυμποχώρια. Οι ντόπιοι δεν ήθελαν στρατηγό τους το Ζαχαρόπουλο, και αυτό γιατί όπως ισχυρίζονταν, έκανε ανυπόφορες καταχρήσεις. Πιο συγκεκριμένα έλεγαν πως ο στρατηγός είχε πάει στη Διοίκηση και είχε ζητήσει να του καταβληθούν τα χρήματα που υποτίθεται αυτός είχε δαπανήσει για τους μισθούς των στρατιωτών από τα χωριά. Όμως, σύμφωνα με τους κατοίκους, οι ίδιοι είχαν ήδη πληρώσει τα χρήματα αυτά. Ο Ζαχαρόπουλος δηλαδή ζητούσε χρήματα από τη Διοίκηση που ποτέ δεν είχε δώσει. Έτσι, οι κάτοικοι ζητούν να αλλάξει στρατηγός και να έρθει ο Δημήτριος Τσώκρης από το Άργος.

Αν και μετά από τόσα χρόνια το πρωτότυπο είναι σε εύθραυστη κατάσταση, το κείμενο κακογραμμένο με πολλά ορθογραφικά λάθη και συγκεχυμένα τα ονόματα, διακρίνονται οι ακόλουθοι διαμαρτυρόμενοι Ολυμποχωρίτες από το Γεράκι, τον Κοσμά το Παλαιοχώρι και τον Άγιο Βασίλειο.


Υπογράφοντες κάτοικοι Γερακίου

1) Αναγνώστης Νικολού, 2) Γιαννάκης Καπετάνιος, 3) Νικολάκης του πρωτοπαπά, 4) Νικόλας Μουρτζίκος, 5) Γιάννος Γιάννες, 6) Πάνος Μανώκας, 7) Κωνσταντής του πρωτοπαπά 8) Μήχας Μπουλουγούρο/ας, 9) Αναγνώστης Καραμάνος, 10) Αναγνώστης Μπουλουγούρο/ας, 11) Πάνος Μουρτζίκος, 12) Μήτρος Μανώκας, 13) Γιαννάκης του Γερακού, 14) Νικόλας Καλομοίρης, 15) Νικολάκης ή Γιαννάκης Αλιφέρης, 16) Διαμαντής Μανώκας, 17) Πάνος Κανέλλης, 18) Γιωργάκης Παΐσιος, 19) Νικολάκης Κάρας, 20) Γιωργάκης Καρβούνης (μπορεί να εννοεί Σκαρβούνης), 21) Πάνος Μήτρης, 22) Γιαννάκης Κωνστιάντος

Υπογράφοντες κάτοικοι Κοσμά

1) Αναγνώστης Σακελάρης, 2) Νικόλας Κ….. , 3) Παναγιώτης Χρ…., 4) Γιάννης Ζαβρός 5) δυσανάγνωστο όνομα, 6) Γιωργάκης Π…λ…ς, 7) Γιωργάκης Μαδοκ…. , 8) Κωνσταντής Σακελάρης, 9) Παναγιώτης Σε...φακης, 10) Πάνος Πηλιούρας, 11) Δημήτρης ……. , 12) Χρήστος Θανασάκης, 13) Γιάννης Τζολομήτης, 14) Γιωργάκης Τραϊφόρος, 15) Γιωργάκης Τζιρίδης, 16)Γιωργάκης Νικολούρας

Υπογράφοντες κάτοικοι Παλαιοχωρίου

1) Δημήτρης Τζάκωνας, 2) Γιωργάκης Πρεβεδόρος, 3) Κωνσταντής Ιντρη…., 4) Αντρέας Ματζώρος, 5) Γιάννης του Νικολού, 6) Αντώνης του Τριαντάφυλλου, 7) Γιάννης Κρητικάκης, 8) Παναγιώτης Μπα….μάτης, 9) Δημητράκης Σαβόγιας, 10) Γιωργάκης Ταμπούρλος, 11) Δημήτρης της …τζο..ν/κους, 12) Παναγιώτης Νίκος/Νίκας, 13) Θοδωρής Νίκος/Νίκας

Υπογράφοντες κάτοικοι Αγίου Βασιλείου

1) Γιωργάκης του Γιαννάκη, 2) Θόδωρος Ζηγιανάκης, 3) Δημήτρς Μπέμπης, 4) Παναγιώτης Μαρ/μορ…ζίκο, 5) Κωνσταντής Μουρτζάκου/ήκου, 6) Γιώργης Κυριάκος.


Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ο Θεόδωρος Ζαχαρόπουλος ήταν γιος του πρωτοκλέφτη Καπετάν Ζαχαριά από τη Φλωρού, δεύτερη γυναίκα του, κουνιάδος του Νικηταρά και γαμπρός του κλεφταρματολού Νικοτσάρα, του οποίου είχε παντρευτεί την κόρη. Πέθανε στο Άργος το 1836.

Επιπλέον σημείο ενδιαφέροντος, από την άποψη των Καριτσιωτών, είναι ο υπογράφοντας αριθ. 21 από το Γεράκι, και συγκεκριμένα ο Πάνος Μήτρης, ο οποίος θεωρείται ο παλαιότερος κοινός πρόγονος όλων των Χαγαίων της Καρίτσας. Ο Πάνoς γεν. 1795 στο Γεράκι, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κατά τα χρόνια της εθνοαπελευθερωτικής επανάστασης  παντρεύτηκε Καριτσιωτοπούλα, εγκαταστάθηκε στην Καρίτσα, για κάποιο λόγο άλλαξε ταυτότητα υιοθετώντας το επώνυμο Χαγιάς και συνεπώς αναγνωρίζεται ως ο προπάτορας σ΄αυτό το καριτσιώτικο σόι.

Ο Γρηγόρης Κόντος είναι πρόθυμος να κάνει τα δύο έγγραφα διαθέσιμα όσο το δυνατόν πιο ευρύτερα. Για να τα λάβετε κι εσείς απλά συνδεθείτε με τη σελίδα Facebook Οικογενειακά Δέντρα Νότιου Πάρνωνα, γράψτε κάποιο σχετικό σχόλιο που περιλαμβάνει και το e-mail σας και σε εύθετο χρόνο θα τα έχετε στα χέρια σας. Στο μεταξύ μπορείτε να δείτε τα αρχικά αντίγραφα διαβάζοντας τη συνέχεια παρακάτω.


Υπόθεση Θ. Ζαχαρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: