Ο καιρός στο χωριό μας

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Παραδοσιακά βαφτίσια στην Ευαγγελίστρια: Απόγονοι από το Σικάγο αγκαλιάζουν τις ρίζες τους στην Καρίτσα

Μια συγκινητική στιγμή που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, 
γεμάτη νόημα και όμορφες παραδόσεις για το χωριό μας!


Ένα τόσο συνηθισμένο όσο και ασυνήθιστο, αλλά εξίσου όμορφο και γεμάτο νόημα για το χωριό μας μυστήριο πραγματοποιήθηκε τις προάλλες. Απόγονοι από το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών ταξίδεψαν στην όμορφη Καρίτσα και επέλεξαν να βαπτίσουν τη χαριτωμένη κορούλα τους στην Ευαγγελίστρια, την ίδια εκκλησία στην οποία ο παππούς της γιαγιάς λειτουργούσε τόσα χρόνια τον περασμένο αιώνα.

Ήταν μια συγκινητική και σημαντική στιγμή για όλους. Η Ελένη Τουμπλή και ο σύζυγός της, Κάιλ, οι γονείς της μικρής μπέμπας, μαζί με τη νονά Αγγελική Γκίκα και τους παππούδες Στέλλα και Γιάννη Τουμπλή, όλοι μόνιμοι κάτοικοι του Σικάγου, ήταν γεμάτοι χαρά κατά την είσοδό τους στη σχεδόν 100 ετών πολιούχο του χωριού για την τελετή.

Η νονά Αγγελική, της Ελένης φίλη με καταγωγή από τα Καλάβρυτα και την Τρίπολη, έδωσε στη μικρή το όνομα Στέλλα Μαρία (Stella Marie), προς τιμήν της γιαγιάς Στέλλας από το γένος Αντωνίου, η οποία πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Καρίτσα και μεγάλωσε ακριβώς απέναντι από την ίδια εκκλησία.

Ωστόσο, οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ. Η Ελένη και ο Κάιλ αποφάσισαν να τιμήσουν ακόμη περισσότερο τον πατροπαράδοτο τόπο. Έτσι, διοργάνωσαν δεξίωση και έστρωσαν πλούσιο τραπέζι στη μέση της κεντρικής πλατείας του χωριού, τον ίδιο χώρο που η γιαγιά Στέλλα θυμόταν ως «Το Αλώνι», εκεί όπου γενιές και γενιές από προγόνους της μικρής Στέλλας Μαρίας αλώνιζαν τις σοδειές τους στα χρόνια του παλιού καιρού. Ακριβώς εκεί πραγματοποιήθηκε η δεξίωση, ενώ παράλληλα προς τα πάνω απολάμβαναν τη μαγευτική θέα των βουνοπλαγιών και προς τα κάτω αγνάντευαν τα χωράφια, τις ελιές και πέρα πέρα τον κάμπο που φτάνει μέχρι την απέραντη γαλάζια θάλασσα.

Ας ευχηθούμε λοιπόν στους γονείς, τους παππούδες και τη νονά όλη την ευτυχία του κόσμου, και να δουν τη μικρή Στέλλα Μαρία να μεγαλώνει με υγεία, χαρά και επιτυχίες. Ας είναι πάντα γεμάτη αγάπη, ευγένεια και γενναιοδωρία, όπως οι παραδόσεις που τίμησαν σε αυτήν την υπέροχη τελετή. Να ζήσετε με την ισχυρή πίστη ότι οι ρίζες σας, η καλλιέργεια των προγόνων σας και η αγάπη σας θα σας κρατούν πάντα ενωμένους, σαν μια μεγάλη οικογένεια που ξέρει πώς να αγκαλιάζει τη ζωή με ελπίδα και χαρά.

Ένα είναι σίγουρο, η Στέλλα Μαρία, το κοριτσάκι από το Σικάγο, έχει τώρα χαράξει μια ανεξίτηλη και αιώνια πνευματική σύνδεση με την Καρίτσα, τον πατροπαράδοτο τόπο των προγόνων της. Συγχαρητήρια για την υπέροχη τελετή και ευτυχισμένη ζωή στη μικρή Στέλλα Μαρία και την οικογένειά της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: