Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ο Εμποροεπεγγαλματικός Σύλλογος Γερακίου απαιτεί: «Να ανοίξουν άμεσα οι αρχαιολογικοί χώροι!»

Σε μια έντονα διατυπωμένη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, ο Εμπορο-επεγγαλματικός Σύλλογος Γερακίου απαιτεί άμεσο άνοιγμα των τοπικών αρχαιολογικών χώρων. Η πλήρης δήλωση του Συλλόγου έχει ως εξής:

«Κάνουμε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς να βοηθήσουν ώστε να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι του Γερακίου, το βυζαντινό κάστρο και οι βυζαντινές εκκλησίες.
Είναι λυπηρό να έρχονται επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, να βρίσκουν τις πόρτες κλειστές και να φεύγουν άπραγοι.


«Στη Λακωνία δεν υπάρχει μόνο ο Μυστράς και η Μονεμβάσια, υπάρχουν και άλλα μνημεία εφάμιλλης ιστορικής αξίας που πρέπει να αναδειχτούν και να μπορεί ο καθένας να τα επισκέπτεται.

«Σπουδαία έργα έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 4-5 χρόνια στο Βυζαντινό Κάστρο του Γερακίου και είναι άδικο να μην μπορεί κάποιος να τα επισκεφτεί και να τα δει. 

«Δεν πρέπει να βάζουμε λουκέτο στην ιστορία του τόπου μας. Να ανοίξουν άμεσα οι αρχαιολογικοί χώροι του Γερακίου!»

Στο μεταξύ, η έκκληση αυτή από το Σύλλογο εισακούεται από ολοένα και περισσότερους ντόπιους και φίλους κυρίως διά μέσου των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.  

Η Χρυσάφω Καρκάνη διαμαρτύρεται: «Είναι ντροπή! Πράγματι έχω πάει δυο φορές να δω το κάστρο και πάντα κλειστά. Έσοδα δεν θέλει η Αρχαιολογία; Έσοδα δεν θέλει το Κράτος; Έσοδα δεν θέλει ο Δήμος; Ας το ανοίξει κάποιος να έχει και έσοδα! Και εμείς να μπορούμε να δούμε την ζωντανή ιστορία μας! Και είναι πολλά τα μέρη που πρέπει να ανοίξουν !»  

Η νοσοκομειακή υπάλληλος στην Αθήνα, Κανέλλα Μαργιού-Μανώλη, σαν απεικονιστικό παράδειγμα, αφηγείται την εμπειρία που της ανάφερε μια από τις ασθενείς της: «Πήγαν με συγγενείς επίσκεψη στο Γεράκι. Πήγαν στο αρχαιολογικό χώρο, ήταν κλειστός. Πήγαν στο χωριό στο καφενείο. Τους είπαν ότι ο φύλακας είναι στα χωράφια, ραντίζει. Τον πήραν τηλέφωνο και έκλεισαν ραντεβού για την επόμενη. Ρωτάω, επιτρέπονται αυτά τα πράγματα;»

Ο Δημήτρης Διαμαντάκος παρατηρεί μια γενικότερη τάση, «Δυστυχώς τα λουκέτα μπαίνουν παντού, ακόμη και στον πολιτισμό ...»

Δεν υπάρχουν σχόλια: