Ο καιρός στο χωριό μας

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Αδελφότητα Καριτσιωτών

 Έντεκα μέλη της Αδελφότητας Καριτσιωτών που εδρεύει στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας δεχτήκαν να υπηρετήσουν τα επόμενα δύο χρόνια στο καινούργιο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου.

Το νέο συμβούλιο προέκυψε από τη γενική συνέλευση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο και αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
Αργύρης Ανδ . Αντωνίου
Γιάννης Γεω. Αντωνίου
Γιάννης Ευ. Αντωνίου
Γεωργία Χρ . Βλάχου
Γιάννης Ευ. Κατσάμπης
Κώστας Νικ . Κατσάμπης
Κώστας Στ. Μαλαβάζος
Μιχάλης Αδ. Μαλαβάζος
Άγγελος Κων. Ροζακλής
Γεώργιος Παν. Σταυριανός
Γιάννης Γεω. Σταυριανός

Επιπροσθέτως οιΔημήτρης Ευ. Κατσάμπης και ο Μιχάλης Ιωάν. Μαλαβάζος προτάθηκαν και δέχτηκαν να αναλάβουν τους δύο ρόλους της εφορευτικής και εξελεγκτικής επιτροπής. Κατά συνέπεια, υπό την ιδιότητά τους ως εφορευτική επιτροπή, καλούν συνεδρίαση του απερχομένου και του νέου συμβουλίου για τη διαδικασία των αρχαιρεσιών και της παράδοσης – παραλαβής την ερχόμενη Κυριακή 14 Οκτωβρίου και πάλι στο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο.

Σύντομο ιστορικό

Μετά Γενική Συνέλευση στο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990:
Από αριστερά Κώστας Δημ. Κατσάμπης, Γιάννης Δημ. Κατσάμπης, Γιάννης Ευ. Κατσάμπης, Κώστας Νικ. Κατσάμπης, Γιάννης Γεω. Σταυριανός, Χρήστος Δημ. Κατσάμπης, Βαγγέλης Ιωάν. Κατσάμπης, Κώστας Στυλ. Μαλαβάζος, Γιάννης Γεω. Αντωνίου, Διαμαντής Μιχ. Μαλαβάζος, Παναγιώτης Δη. Βλάχος, Διαμαντής Στυλ. Χαγιάς,  Τάσος Γεω. Αντωνίου, Δημήτρης Ευ. Κατσάμπης, Παναγιώτης Γεω. Σταυριανός
 Η Αδελφότητα Καριτσιωτών Νότιας Αυστραλίας «Καρίτσα» ιδρύθηκε το 1986. Πρωτεργάτες της αδελφότητας θεωρούνται ο αείμνηστος Κώστας Αν. Μαλαβάζος κι ο Διαμαντής Δημ. Ροζακλής. Οι λόγοι εκτός από συναισθηματικοί αρχικά ήταν φιλανθρωπικοί. «Να έχουμε λεφτά να βοηθάμε Καριτσιώτες αναξιοπαθούντες και το χωριό όταν χρειάζεται!» έλεγαν τα ιδρυτικά μέλη. 

Η πρώτη συγκέντρωση έγινε με 34 ιδρυτικά μέλη τον Αύγουστο του 1986 στο Γκούντγουντ, προάστιο της Αδελαΐδας όπου κατοικούν όχι και λίγοι χωριανοί. Πρόεδρος τα χρόνια 1986 – 1987 υπηρέτησε ο Διαμαντής Μ. Μαλαβάζος. Τα υπόλοιπα μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου ήταν οι: Διαμαντής Δημ. Ροζακλής (αντιπρόεδρος), Κώστας Νικ . Κατσάμπης (γραμματέας), Γιάννης Γεω. Σταυριανός (ταμίας), Παναγιώτης Αθ. Αντώνης, Ντίνος Γεω. Αντωνίου, Δημήτρης Ευ. Κατσάμπης και Βαγγέλης Ιωαν. Μαλαβάζος.

Η διατήρηση της καριτσιώτικης ταυτότητας και η προώθηση της αγάπης για το χωριό είναι πρωταρχικοί σκοποί της αδελφότητας. Μέσα στους στόχους της είναι οι επαφές με το χωριό και η παροχή κάθε βοήθειας προς αυτό και κάθε δεινοπαθούντα συμπατριώτη. Οι Καριτσιώτες της Αδελαΐδας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λακωνικής πατριάς. Η αδελφότητα διατηρεί στενή συνεργασία με τον Παλλακωνικό Σύλλογο της Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας», τον οποίο αναγνωρίζει πρωτοπόρο σύλλογο όλων των Λακώνων της Αδελαΐδας. 

Οι εκδηλώσεις της αδελφότητας που έχουν ξεχωριστή σπουδαιότητα για τους Καριτσιώτες είναι τρεις, δυο χοροί και μια εκδρομή. Ο πρώτος χορός γίνεται το Φλεβάρη. Ο δεύτερος τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη γίνεται με πανηγυρική λαμπρότητα και αναπαράγει «Του Αγιαννιού» το μεγαλύτερο, το χρονιάτικο πανηγύρι του χωριού. Προς το τέλος κάθε χρόνου η αδελφότητα οργανώνει δωρεάν εκδρομή για τα μελή και φίλους. 
Η δραστηριότητες της αδελφότητας είναι σπουδαίες μέχρι σήμερα: 
  • Πρωταρχική μέριμνα της αδελφότητας ήταν η οικονομική βοήθεια για την ύδρευση της Καρίτσας
  • Κατά καιρούς έχει στείλει σεβαστά χρηματικά ποσά σε άτυχους Καριτσιώτες στο χωριό και στην Αυστραλία 
  • Άλλη φροντίδα της αδελφότητας ήταν η οικονομική ενίσχυση για τη διάσωση της τώρα παραγραμμένης «Ελλάς Αδελαΐδας», ποδοσφαιρικό σύλλογο που αντιπροσώπευε την ελληνική παροικία της Αδελαΐδας στο εθνικό πρωτάθλημα Αυστραλίας
  • Η αδελφότητα έχει στείλει κατά καιρούς διάφορα χρηματικά ποσά για εθνικούς σκοπούς όπως στους σεισμόπληκτους του Αιγίου Αχαΐας και της Αθήνας, ανασκαφές στην μακεδονική Βεργίνα και συμπαράσταση του Ινστιτούτου Ελληνικών Μελετών 
  • Τέλος η αδελφότητα έχει κάνει πολλές δωρεές σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα 
Στο μέλλον η αδελφότητα είναι αποφασισμένη να προωθεί τη διατήρηση της μητρικής μας γλώσσας, της ελληνικής, στην Αυστραλία, την αγάπη και αλληλεγγύη μεταξύ των Καριτσιωτών και όλων γενικά των Λακώνων και πατριωτών στην Αδελαΐδα. Πάνω απ' όλα άσβεστη αγάπη για το χωριό και παροχή κάθε βοήθειας για κοινωφελή έργα και για δεινοπαθούντες Καριτσιώτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: