Ο καιρός στο χωριό μας

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Πρόσθετες λεπτομέρειες για τους πεσόντες χωριανούς

Από το 1912 μέχρι το 1922 πολλά παλικαριά από την Καρίτσα επιστρατεύτηκαν στους βαλκανικούς πολέμους, στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και στη μικρασιατική εκστρατεία. Ένας απ’ αυτούς, ο Μιχάλης Ι Μαλαβάζος, χάρη στη γενναιότητά του, παρασημοφορήθηκε με μετάλλια ανδρείας από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο σε ιδική τελετή στην Αθήνα ανήμερα της 25ης Μαρτίου 1914. Τραγικά, όμως, 15 άλλα παλικάρια χάσανε τη ζωή τους.

Το 1929 η Κοινότητα στη μνήμη αυτών αναστήλωσε το μοναδικό μνημείο του χωριού. Καγκελοφραγμένο μπροστά στην πολιούχο εκκλησία Ευαγγελίστρια, το έργο δαπανήθηκε από τον Ιωάννη Κωνσταντίνου Λάμπρου. Πάνω στην στήλη χαράχτηκαν τα ονόματα των πεσόντων.


Θεωρείται, ωστόσο, ότι η επιγραφή χρειάζεται κάποιο συνοδευτικό έγγραφο να φυλάσσεται στα αρχεία του χωριού με πρόσθετες λεπτομέρειες για τους πεσόντες. Έτσι δημοσιεύουμε τον κατάλογο όπως είναι χαραγμένος στο μάρμαρο και ζητάμε τη βοήθεια από αναγνώστες προκειμένου να επισημάνουμε κι άλλα στοιχεία που πρέπει να καταγραφούν ως φόρο τιμής στους χωριανούς που έκαναν την υπέρτατη θυσία.
Φωτο: Παναγιώτης Κ Κατσάμπης

1912 - 1922
ΕΠΕΣΟΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ


1. ΓΕΩΡΓΑΝΤΩΝΗΣ ΙΩΑΝ. ΜΙΧ.

2. ΚΑΤΣΑΜΠΗΣ ΔΗΜ. ΙΩΑΝ.

3. ΚΑΤΣΑΜΠΗΣ ΠΑΝ. ΧΡΙΣΤ.

4. ΚΑΤΣΑΜΠΗΣ ΧΡΙΣΤ. ΚΩΝ.

5. ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΝΑΓ. ΓΕΩΡ.

6. ΜΑΛΑΒΑΖΟΣ ΔΗΜ. ΑΝΑΣΤ.

7. ΜΑΛΑΒΑΖΟΣ ΚΩΝ. ΠΑΝΤ.

8. ΜΑΛΑΒΑΖΟΣ ΠΑΝ. ΓΕΩΡ.

9. ΤΟΥΝΤΑΣ ΑΝΤ. ΚΩΝΣΤ.

10. ΤΟΥΝΤΑΣ ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΣΤ.

11. ΤΟΥΝΤΑΣ ΛΑΜΠ. ΓΕΩΡ.

12. ΤΖΟΒΑΝΗΣ ΙΩΑΝ. ΔΗΜ.

13. ΤΖΟΒΑΝΗΣ ΠΑΝ. ΔΗΜ

14. ΧΑΓΙΑΣ ΓΕΩΡ. ΛΕΩΝ.

15. ΧΑΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛ. ΔΙΑΜ.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

τιs τελευταιεs ημερεs δεν βλεπουμε σχολια για τιs
καιρικεs συνθικεs στο χωριο