Ο καιρός στο χωριό μας

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

71 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Αγίου Δημητρίου



«Εκδήλωση μνήμης το Σάββατο»

71 χρόνια συμπληρώνονται την Κυριακή 7 Ιουνίου από το ολοκαύτωμα του χωριού Άγιος Δημήτριος - Ζάρακα Λακωνίας και μπορεί σχεδόν τίποτα να μην έχει μείνει για να θυμίζει την τραγικότητα του συμβάντος, οι 850 κάτοικοί του όμως, αποτελούν τη ζωντανή μνήμη της θηριωδίας που στιγμάτισε ένα ολόκληρο χωριό.


«Εκείνη την ημέρα εκτελέστηκαν 21 άνθρωποι -ανάμεσά τους και ένα μωρό-» αναφέρει εμφανώς συγκινημένος από τη θύμηση των γεγονότων στην «Αυγή"#» ο Παναγιώτης Χρήστου, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό λίγους μήνες μετά το ολοκαύτωμα και παραμένει κάτοικός του. «Οι Γερμανοί κατάκαψαν το χωριό. Συνολικά κάηκε το 98% των σπιτιών ή για να είμαστε πιο ακριβείς, 295 σπίτια». Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το δικό του σπίτι. Ο πατέρας του εκτελέστηκε δύο χρόνια αργότερα, στον εμφύλιο, για συμμετοχή στο ΕΑΜ, «όπως και άλλοι 130 κάτοικοι από τους συνολικά 720 που είχε τότε το χωριό, κι έτσι η μάνα μου έμεινε μόνη της να φροντίζει πέντε ορφανά».


«Το ολοκαύτωμα του Αγίου Δημητρίου -ένα από τα ανταρτοχώρια της περιοχής- ήταν αντίποινα των Γερμανών για τη δολοφονία του Φράντς Κρεχ και της συνοδείας του στους Μολάους Λακωνίας". Πολλοί από τους κατοίκους του χωριού ήταν μέλη του ΕΑΜ, "γι' αυτό και οι Γερμανοί επέλεξαν να κάψουν το χωριό μας, όπως και τους Αγίους Αναργύρους που βρίσκονται περίπου είκοσι πέντε χιλιόμετρα μακριά».


«Το πιθανότερο είναι ότι τα θύματα από το ολοκαύτωμα θα ήταν πολλά παραπάνω» συνεχίζει ο Π. Χρήστου, αν δεν υπήρχε ο γυμνασιάρχης του Χωριού, Σωτήρης Καμαρινός, «ο οποίος μίλαγε τη γερμανική και ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες προς τους Ναζί τους έπεισε να σταματήσουν τις εκτελέσεις».


Το Σάββατο, που συμπληρώνεται η επέτειος 71 χρόνων από το ολοκαύτωμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο του ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Ευρώτα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, όπου, εκτός της επιμνημόσυνης δέησης της κατάθεσης στεφάνων και των ομιλιών τοπικών παραγόντων, θα εκφωνηθεί και το προσκλητήριο πεσόντων.


Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους θα βρίσκεται και η Χριστίνα Χρήστου, κόρη του Π. Χρήστου, η οποία, όπως ο πατέρας της αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού, ασχολείται κάθε χρόνο με την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, αφού, όπως τονίζει η ίδια, «τα ιστορικά γεγονότα δεν κρύβονται κάτω από το χαλί. Πρέπει να προσπαθούμε να τα αναδεικνύουμε για να διατηρείται ζωντανή η μνήμη».


ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Αυγή» 

Τετάρτη, 06/03/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: