Ο καιρός στο χωριό μας

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΓΑΚ Λακωνίας: Άλλη μια δυναμική ματιά στην τοπική μας ιστορία!

Η πρόσβαση σε ορισμένα πολύ παλιά αρχεία του Ειρηνοδικείου Γερονθρών, μεταξύ εκείνων μια σειράς άλλων ειρηνοδικείων της Λακωνίας, σύντομα θα είναι δυνατή ως αποτέλεσμα πρόσφατης πρωτοβουλίας του γραφείου των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Σπάρτη.
 
Η ακόλουθη δήλωση της 12ης Φεβρουαρίου είναι η πιο πρόσφατη καταχώρηση στο Facebook της υπηρεσίας. «Η Υπηρεσία μας προετοιμάζει την πρόσκτηση των Αρχείων των Ειρηνοδικείων Σπάρτης, Φάριδος, Γερονθρών, Οινούντος και Θεραπνών, αρχειακό υλικό από τον 19ο και 20ό αι. που σε λίγο καιρό θα βρίσκεται στη διάθεση της επιστημονικής έρευνας. Προς το παρόν, εμείς με γάντια, μάσκες , ψαλίδια, σύγχρονους φακέλους και άλλα σύνεργα, για τη σωστή επεξεργασία και αποθήκευσή του πριν τη μεταφορά του στα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Λακωνίας. Να ευχαριστήσουμε θερμά τους Υπαλλήλους του Ειρηνοδικείου Σπάρτης για την πολύτιμη συνεργασία τους!»

 Το ειρηνοδικείο στα μέρη μας, Ειρηνοδικείου Γερονθρών, έδρευε στο Γεράκι με σκοπό την διατήρηση της ειρήνης και της αρμονίας μεταξύ των χωρικών, να διευθετεί μικρές διαφορές γρήγορα και χωρίς περιπλοκές. Ο ρόλος του ειρηνοδίκη ήταν τόσο η συμφιλίωση όσο και η επίλυση διαφορών. Έτσι, αυτά τα έγγραφα ανοίγουν παράθυρο στο φάσμα των διαφορών που κάνανε τη ζωή δύσκολη στους προγόνους μας μέχρι το σημείο που επιδίωκαν προσφυγή ενώπιον του νόμου. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το άνοιγμα των αρχείων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: