Ο καιρός στο χωριό μας

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Σηκώνει μανίκια και ανακοινώνει συνεργασίες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή Βαμβακούς

Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια οικονομικής κρίσης, για να αντιληφθούμε το προφανές: ότι δηλαδή η καταναλωτική διάθεση του Έλληνα είναι εδώ και χρόνια μη συμβατή με την παραγωγική του απόδοση και βούληση. Χρειάστηκε να διανυθεί αρκετός δρόμος αυτοαπαξίωσης, για να φτάσουμε να συνειδητοποιήσουμε τη σχέση που επιβάλλεται να αναπτύσσεται ανάμεσα στα όντα και τα ... προϊόντα!

Ηλίου φαεινότερον και στατιστικά αποδεδειγμένο ότι η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται δραματικά και απογοητευτικά την τελευταία 15ετία. Μάλιστα, φτάσαμε στο σημείο να επιδοτούμαστε από την Ε.Ε. για να καταναλώνουμε τα προϊόντα των εταίρων μας, αποκηρύσσοντας στην πράξη τις παραγωγικές μας δυνάμεις, τα ίδια μας τα χέρια, μιας και η χώρα μας θεωρείται μαζικός εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Η ελληνική νοοτροπία, η οποία εδώ και χρόνια παρήγαγε μόνο χρέος, είχε στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της τις εισαγωγές, με προφανές κίνητρο το εύκολο κέρδος, το οποίο με τη σειρά του αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την εκπόνηση ενός συνολικού πλάνου παραγωγής.

Στην παρούσα φάση, οφείλουμε να στοχεύουμε όχι στην ευημερία, αλλά στην παραγωγή. Επιβάλλεται να μεριμνήσουμε για τη βελτίωση των παραγωγικών μας δυνάμεων, στη λογική της μακροπρόθεσμης λύσης και όχι του ... μπαλώματος. Στόχος, πλέον, είναι η κάλυψη των βιοτικών αναγκών και όχι η κερδοφορία.

Στη σύγχρονη εποχή, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας έχουν τις δυνατότητες να αποτελέσουν -υπό προϋποθέσεις- εργαλεία ανάκαμψης, οι βάσεις της οποίας μπορούν να τεθούν μόνο μέσα από συλλογικές προσπάθειες, μακριά από ένα κράτος με χαρακτηριστικά τέρατος ... Η κινητοποίηση των δημιουργικών μας δυνάμεων είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Σίγουρα, όμως, τίποτα δεν είναι αρκετό εάν δεν υπάρχει η τεχνογνωσία, εάν απουσιάζει το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Στο πλαίσιο λοιπόν της παραπάνω λογικής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή Βαμβακούς βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη της συνεργασίας του με τον κύριο Νίκο Μιχόπουλο, γεωπονικό μηχανικό, εξειδικευμένο στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη. Στόχος της συνεργασίας είναι η σύνταξη μελετών, που θα αποτελέσουν φωτεινό καθοδηγητή για τις επενδύσεις που δρομολογούνται για τη Βαμβακού τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Και οι δύο πλευρές ήδη εργάζονται πυρετωδώς και από κοινού για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων εκείνων που θα μπορούσαν στο μέλλον, με προγραμματισμό, συνέπεια και ήθος, να αποτελέσουν εφαλτήριο παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: