Ο καιρός στο χωριό μας

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

«Σπίτι μου σπιτάκι μου»: Το αγιάτρευτο μεράκι του Στέλιου Μαλαβάζου

Μπορεί το παιδί να το πάρεις και να το βγάλεις έξω από την Καρίτσα, αλλά ποτέ την Καρίτσα από το παιδί. Αυτό είναι πολύ αληθινό για το φίλο Στέλιο, ηλικίας 49, γιο του Μιχάλη Μαλαβάζου και της αείμνηστης Δημητρούλας Χαγιά.

Ο Στέλιος, κάτοικος της Αδελαΐδας, λατρεύει το χωριό και θέλει να έχει καθημερινή επαφή με τους συγχωριανούς. Έτσι δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο γι 'αυτόν οποιαδήποτε μέρα, ενώ διασχίζει περαδώθε την Αδελαΐδα στο ταξί του, να τηλεφωνάει με το κινητό πολλούς φίλους στο χωριό.

Σήμερα στο τηλέφωνο μας εκδηλώνει μια πολύ ιδιαίτερη επιθυμία, να μοιραστούμε μαζί του κάποια στιγμιότυπα από το οικογενειακό σπίτι στο χωριό.

Το σπίτι είναι χτισμένο πολύ πριν από το 1900 στο «Λεύκο», μια από τις παλαιότερες περιοχές στην Καρίτσα. Το είχε πολλά χρόνια η Παναγιώτα Αθανασίου Τσεμπελή ή «Κουφή» η οποία το πούλησε στον πατέρα του Στέλιου, το Μιχάλη, στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ο Μιχάλης αμέσως το ανακαίνισε όπως το ήθελε αλλά κατόπιν ξαναμετανάστευσε στην Αυστραλία. Έρχονταν όμως κατά τακτά διαστήματα να περάσουν λίγο καιρό στο χωριό με τη γυναίκα του τη Δημητρούλα.
 

Μετά τον ατυχή θάνατο της Δημητρούλας το 2004 ο Μιχάλης επιστρέφει σχεδόν κάθε χρόνο να περάσει την άνοιξη και το καλοκαίρι στο σπίτι στην Καρίτσα. Εδώ χτυπάει η καρδιά του, εδώ χαίρετε την πιο όμορφη θέα, το βουνό, τον κάμπο και τη θάλασσα, κι εδώ διατηρεί με ιδιαίτερο μεράκι ένα κήπο με επιλεγμένα οπωροφόρα δέντρα: ροδιά, μηλιά, βερικοκιά, κληματαριά, αχλαδιά, καθώς και μια συκιά πάνω στην οποία του αρέσει να κάνει πειράματα για να πετύχει κάποιο «μικρό θαύμα της φύσης».  Τη μπολιάζει και την ξαναμπολιάζει έτσι ώστε το κάθε κλωνάρι να βγάζει δική του διαφορετική ποικιλία!

Στέλιο, χαρά μας να μοιραστούμε αυτές τις φωτογραφίες με εσένα και τους αναγνώστες μας και να σου δώσουμε μια μικρή γεύση το τι ίσως σε αγγίξει το επόμενο καλοκαίρι όταν αναμένεται να είσαι εδώ με τη Βασιλική και τα χαριτωμένα σας παιδιά.

Στο μεταξύ απόλαυσέ τες! 



Δεν υπάρχουν σχόλια: