Ο καιρός στο χωριό μας

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Έναρξη ψεκασμών στην Καρίτσα

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λακωνίας ενημερώνει ότι αρχίζει ο 2ος γενικός δολωματικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου στην Τ.Κ. Καρίτσας τη Δευτέρα 23-9-2013 με διάρκεια μέχρι τρεις (3) ημέρες.

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το δάκο της ελιάς
του Σήφη Μολυμπάκη
Ο δάκος αποτελεί το σημαντικότερο εχθρό της ελιάς τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλες τις παραμεσόγειες χώρες. Προσβάλλει μόνο τον καρπό της καλλιεργούμενης ή της άγριας ελιάς. Ήταν γνωστός από την αρχαιότητα. Η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη και το γεγονός αυτό έδωσε αφορμή για να γίνουν πολλές ερευνητικές εργασίες τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Το τέλειο έντομο είναι μία μύγα που το μήκος του σώματος της φτάνει τα 4-5 χιλιοστά, με κεφαλή κιτρινο-κόκκινη, με δύο κηλίδες μαύρες κάτω από τις κεραίες και με σύνθετους οφθαλμούς ιριδίζοντες κυανοπράσινους. Τα φτερά είναι υαλώδεις και στην κορυφή έχουν μία μικρή καστανή κηλίδα.

Ο δάκος διαχειμάζει συνήθως στο έδαφος. Κατά το Φεβρουάριο αρχίζει η έχοδος των ακμαίων. Αυτά διατρέφονται από διάφορα μελιτώδη εκκρίματα που βρίσκονται σε δίαφορα φυτά και μπορεί να προέρχονται και από έντομα. Τα ακμαία αυτά διατηρούνται μέχρι το καλοκαίρι οπότε και αρχίζουν τα θηλυκά να ωοτοκούν στον καρπό. Οι πρώτες προσβολές εμφανίζονται τον Ιούνιο – Ιούλιο όταν ο καρπός είναι επιδεκτικός για την ωοτοκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε καρπό ο δάκος εναποθέτει μέσα στη σάρκα ένα αυγό. Το φθινόπωρο όμως που ο καρπός έχει μεγαλώσει σε όγκο και ιδιαίτερα σε μεγαλόκαρπες ποικιλίες, μπορεί να βρεθούν καρποί με πρισσότερα από ένα νήγματα και αντίστοιχο αριθμό προνυμφών μέσα στη σάρκα.

Η εξέλιξη του δάκου και η δραστηριότητά του, εξαρτώνται πολύ από τις καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Ο δάκος δε δραστηριοποιήται με θερμό και ξηρό καιρό. Γι΄αυτό συνήθως τον Αύγουστο δεν τον παρατηρούμε στους ελαιώνες ενώ το Σεπτέμβριο που η σχετική υγρασία αυξάνεται στην ατμόσφαιρα τότε οι προσβολές αυξάνονται στον μεγάλο πλέον καρπό. Οι ευνοϊκές θερμοκρασίες για την δραστηριοποίηση του δάκου κυμαίνονται από 20 έως και 28 βαθμούς Κελσίου και σε θερμικρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου διακόπτεται η δραστηριότητα του εντόμου. Θερμοκρασίες πάνω από 31 βαθμούς Κελσίου κατά το καλοκαίρι προκαλούν μεγάλη θνησιμότητα στα αυγά και στις προνύμφες.

Ο καρπός από την προσβολή μπορεί να πέσει ή να παραμείνει πάνω στο δέντρο. Συνήθως οι καρποί πέφτουν. Ειδικά στις βρώσιμες ποικιλίες οι καρποί που έχουν προσβληθεί υποβαθμίζονται ποιοτικά και γίνονται ακατάλληλοι για εμπορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: