Ο καιρός στο χωριό μας

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ευχάριστη συνάντηση με το Νίκο Κανάκη

Στην ιστορική Πλάκα, κοντά στο Λεωνίδιο, συναντήσαμε κατά τύχη το συγγραφέα του παιδικού βιβλίου «Το Καλογεράκι»

Ο κ. Νίκος Κανάκης, παλιός μαθητής στο σχολείο στην Καρίτσα ο οποίος στη συνέχεια χάραξε επιτυχημένη καριέρα στην εκπαίδευση είναι τώρα πλέον συνταξιούχος και μόνιμος κάτοικος Χαλανδρίου στην Αθήνα αλλά θυμάται με μεγάλη αγάπη τη σχέση του με το χωριό.

Γεννήθηκε στην Τσιτάλια, και νονός του ήταν ο Νίκος Τούντας, γεωργός από την Καρίτσα, αλλά φυσικά δεν τελειώνουν απλά εκεί οι συναισθηματικοί του δεσμοί.
Όταν η οικογένειά του περιήλθε σε δυσκολίες, θυμάται ότι τον φέρανε  στην Καρίτσα να φροντίζεται από τον νονό του και να πηγαίνει εκεί σχολείο. Μετά από αυτό ο ίδιος βρέθηκε απροσδόκητα καλογεράκι σε μοναστήρι καλογραιών. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες αυτές στα παιδικά του χρόνια, κατάφερε να τελειώσει το σχολείο στα Τσιτάλια Αρκαδίας.  Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και τελείωσε τη διετή μετεκπαίδευση στη Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εργάστηκε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος, επιθεωρητής και σχολικός σύμβουλος.

Υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας των αναγνωστικών «Η Γλώσσα μου» στα πλαίσια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και σήμερα είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το μυθιστόρημα «Το Καλογεράκι» είναι ένα ζωντανό αυτογραφικό που εξιστορεί, χωρίς αναστολές, με γοητευτική αφέλεια και αμεσότητα, όλα εκείνα τα τραγελαφικά που έζησε και σημάδεψαν τη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: