Ο καιρός στο χωριό μας

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Εγκαίνια ιατρείου και κέντρου νεότητας στη Καρίτσα


Η πιο σημαντική ημέρα, το πιο σπουδαίο γεγονός στη σύντομη ιστορία του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Καριτσιωτών, τα επίσημα εγκαίνια του ιατρείου και κέντρου νεότητας, έλαβε χώρα την Κυριακή 28 Ιουλίου στην Καρίτσα. Πολλοί χωριανοί, φίλοι και επισκέπτες συγκεντρώθηκαν γύρω από τον περίβολο του πρόσφατα ανακαινισμένου κέντρου καθώς ο εφημέριος του χωριού π. Χρήστος Καρυδόγιαννης το ευλόγησε και ο δήμαρχος Ευρώτα, κ. Γιάννης Γρυπιώτης, το άνοιξε επίσημα.
Το κέντρο είναι αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας από πολλούς εθελοντές και την επιτροπή του Συλλόγου. Όλοι αξίζει να είναι περήφανοι για ό, τι είχε επιτευχθεί: Η πρόεδρος, κ. Κατερίνα Μαλαβάζου, η αντιπρόεδρος κ. ΑλεξάνδραΚατσάμπη, ο γραμματέαςκ.  Γιάννης Στεφανής και ο ταμίας κ. Σπύρος Ροζακλής είχαν την συμπαράσταση της υπόλοιπης επιτροπής, τον πρόεδρο του χωριού κ. Δημήτρη Λεων. Κατσάμπη, καθώς και από τους συμβούλους κ. Κώστα Αντωνίου και κ. Νίκο Τούντα. 


Στην εναρκτήρια ομιλία της, η κ. Μαλαβάζου σημείωσε: «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε για χρήση ένα χώρο που για πολλά χρόνια ήταν αναξιοποίητος. Ένα χώρο που θα εξυπηρετήσει το βασικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να του παρέχεται αξιοπρεπώς πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και ένα χώρο που θα δώσει πολύ χαρά στα παιδιά μας.
 

«Οι συντελεστές και συμπαραστάτες για την ολοκλήρωση του έργου ήταν πολλοί. Όλοι εσείς και πολλοί άλλοι που δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας απόψε, μας δώσατε κάτι, αυτό που μπορούσε ο καθένας. Το εκτιμήσαμε, το σεβαστήκαμε και το αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο. Σας καλέσαμε εδώ απόψε να δείτε τα αποτελέσματα μιας συλλογικής προσπάθειας και να μοιραστούμε την χαρά της παράδοσης του έργου. »
 

Η κ. Μαλαβάζου απέδωσε την έμπνευση για την δημιουργία του κέντρου στο κ. Νίκο Μαγκανιώτη, διακεκριμένο χειρούργο, εγγονό του Κωνσταντιρουμάνου, μέλος του συλλόγου από την πρώτη στιγμή, συμπατριώτη μας, άνθρωπος με φιλανθρωπικό έργο και έντονη κοινωνική δράση.
Μετά την ομιλία του δημάρχου ο κ. Μαγκανιώτης μίλησε για την ανάγκη για τον πολιτιστικό σύλλογο να διατηρεί την πορεία του οραματιστή.
 

Ο κ. Δημήτρης Κατσαμπής, απόδημος Καριτσιώτης από την Αυστραλία, κατόπιν μίλησε για την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρισκόταν κι αυτός τη στιγμή εκείνη στο χωριό διότι «η καρδιά του κάθε Καριτσιώτη από το χωριό, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, από κάθε γωνιά του κόσμου χτυπάει στην Καρίτσα.» Σύμφωνα με τον ίδιο « το ιατρείο και το κέντρο νεότητας αποτελεί ορόσημο στα ιστορικά του χωριού. Πρόκειται για κοινωνικό έργο που ταυτίζεται με τις ανάγκες και τις προσδοκίες του 21ου αιώνα». Τόνισε «οι Καριτσιώτες όλοι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά. Είναι υποχρέωση όλων μας, φόρος τιμής προς τους προγονούς μας και τα πατρώα εδάφη να συνεισφέρουμε όλοι.» 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας και πρώην δάσκαλος στο χωριό κ. Βασίλης Βλαχάκος, ευχήθηκε κάθε επιτυχία και έκλεισε αφιερώνοντας ένα ποίημα στην αιωνόβια ελιά 3.300 ετών και με περίμετρο κορμού 13 μ. που βρίσκεται στην περιοχή Ζάβραινα. 

Η κ. Μαλαβάζου αναγνώρισε ένα μακρύ κατάλογο συντελεστών για την επιτυχία του έργου. Αρχικά ανέφερε ότι επί προεδρίας του κ. Παναγιώτη Αντωνίου είχε γίνει η στέγη και η αποχέτευση του σημερινού κέντρου.
 

Κατόπιν «είχαμε να αντιμετωπίσουμε την γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης, καθώς το κτήριο ήταν χαρακτηρισμένο ως σχολειό και θα ήταν σε αυτή την κατάσταση για πολλά αλλά χρόνια. Αν η Δημοτική αρχή δεν φρόντιζε. Ήταν ευέλικτη και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα υγείας και στα παιδιά. Το κυριότερο βέβαια είναι ότι μας εμπιστεύτηκε και μας παραχώρησε το χώρο. Από δω και μπρος και μεις πρέπει να φανούμε αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης. »
 

Για χρηματοδότηση ανέφερε «απευθυνθήκαμε παντού, μας πίστεψαν μας εμπιστεύτηκαν όλοι για αυτό έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».
 

«Θέλω να αναφερθώ στην πρώτη δωρεά προς το σύλλογο, ήταν αυτή του αείμνηστου συμπατριώτη μας κ. Χρήστου Κατσάμπη την οποία μου την έδωσε εν ζωή και στη συνέχεια η σύζυγος του κ. Κανέλλα και η αδελφή του κ. Αναστασία Τούντα διέθεσαν εις μνήμη του για το ιατρείο ποσό € 1000.
 

«Δίπλα μας όπως πάντα η Αδελφότητα Καριτσιωτών Νότιας Αυστραλίας που διέθεσε το ποσό των 3.800 δολ. Αυστραλίας. Ενώ δεν παραλείπουν να μας ενισχύουν κάθε χρόνο μέσω του ημερολογίου.
 

«Επίσης δωρεά λάβαμε από την οικογένεια κ. Παναγιώτη Πορφύρη
 

«Στη υλοποίηση του έργου σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εθελοντές:
  • Μάντω Σαμίου-Τσεμπελή - αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου
  • Δημήτρης Λεων. Κατσάμπης - ξυλουργικές εργασίες
  • Νίκος Παν. Τούντας και Κωνσταντίνος Νικ. Αντωνίου - υδραυλικές εργασίες
  • Θεόδωρος Γεω. Σταυριανός - ηλεκτρολογική εγκατάσταση
  • Σπύρος Ροζακλής - πετρόκτιστη βρύση
  • Νικόλαος Δημ. Αντωνίου - τοποθέτηση μαρμάρων
  • Σπύρος Αντ. Κατσάμπης - εργασίες ελαιοχρωματισμού
  • Ντίνος και Παναγιώτης Ιωάν. Τσολομίτη - διάφορες εργασίες
  • Αλεξάνδρα Κατσάμπη - σημαντικές υπηρεσίες στον συντονισμό του έργου, την αγορά του εξοπλισμού και άλλες διεκπεραιωτικες εργασίες
Τα παιγνίδια για τα παιδιά, αξίας € το 2000, ήταν ευγενική χορηγία της Κοινωφελούς Επιχειρήσεις του Δήμου Ευρώτα "Ευρώτειος Πολιτεία. Ευχαριστούμε την επιχείρηση αυτή για την συμπαράσταση στο κοινωνικό μας έργο. Η πράξη τους είναι ενδεικτική του έργου που επιτελεί.
 

Στις καταληκτικές της παρατηρήσεις, η πρόεδρος σημείωσε «Αυτός ο χώρος ας γίνει πηγή έμπνευσης για παρόμοιες ιδέες. Να είναι ο χώρος παιδικών αναμνήσεων για τα παιδιά μας. Να είναι το σπίτι που ενώνει όλους τους Καριτσιωτες. »
 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνθηκαν προς τα Καριτσιώτικα Νέα που κάνουν το χωριό μας διάσημο και μας περήφανους. Η φωνή της Καρίτσας στο διαδίκτυο δίνει στο χωριό αίγλη και ένα χρήσιμο εργαλείο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε και να το τροφοδοτούμε με πληροφορίες.
Επίσης η δουλιά που γίνεται από την ομάδα των συμπατριωτών μας στην Αυστραλία για τα γενεαλογικά δέντρα, η έρευνα και η ιστορία που καταγράφεται μέσα από αυτό είναι πολύ σημαντική. Πρέπει όμως και μείς από εδώ, να συμμετέχουμε ενεργά με πληροφορίες και άρθρα. Χρειάζεται να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και να έρθουμε πιο κοντά, ιδιαίτερα η νέα γενιά, τώρα που οι αποστάσεις έχουν μηδενιστεί.
 

Η πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνει αδελφοποίηση των δυο συλλόγων, δηλαδή του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Καριτσιωτών που εδρεύει στο χωρίο και της Αδελφότητας Καριτσιωτών που εδρεύει στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.
 

Μετά την επίσημη έναρξη δημόσιο γλέντι έγινε στην πλατεία του χωριού για να γιορταστεί το βαρυσήμαντο γεγονός. Το γλέντι συνέχισε μέχρι το πρωί. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Μιχάλη Λεϊμονίτη ο οποίος κατέγραψε το γεγονός σε βίντεο και φωτογραφίες προκειμένου να το χαρούν συμπατριώτες Καριτσιώτες σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: