Ο καιρός στο χωριό μας

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Έγινε το ετήσιο αντάμωμα των Καριτσιωτών της Αδελαΐδας

Φώτο: Κατίνα Ροζακλή

«Περιμένουμε αυτήν την ημέρα κάθε χρόνο. Να χαιρόμαστε το χωριό μας και να 'μάστε πάντα περήφανοι για τη καταγωγή μας»

Η φετινή ετήσια εκδρομή ή αντάμωμα των Καριτσιωτών της Αδελαΐδας, αν και αναβλημένη για δύο εβδομάδες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τελικά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στο πιο αγαπημένο σημείο των συμπατριωτών στην πόλη, το νοσταλγικό Souter Park, ο τόπος συνάντησης ή ρούγας των νεοφερμένων Καριτσιωτών μεταναστών στη δεκαετία του '50 και του '60.

Κατεφθάνανε με αυτοκίνητα, με ταξί, ακόμα και πεζοί, αλλά σχεδόν όλοι από τους 300 και βάλε απόγονους της Καρίτσας στην Αδελαΐδα ήταν εκεί. Ανάμεσά τους αρκετοί συμπέθεροι και κοντοχωριανοί: Γερακίτες, Κοσμίτες, Βρονταμίτες και Γουβιώτες.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αδελφότητας Καριτσιωτών της Νότιας Αυστραλίας, όπως και κάθε χρόνο, ήταν εκεί νωρίτερα, πολύ νωρίτερα, να ανάψουν τις ψησταριές και να κάνουν όλες τις προετοιμασίες για το πολύ αναμενόμενο αντάμωμα.

Δεν απογοητευτήκανε. Χαρούμενα πρόσωπα σιγά σιγά αρχίσανε να έρχονται από κάθε κατεύθυνση: νέοι, μεσήλικοι και πιο ηλικιωμένοι καθόντανε παρέες παρεές και κουβεντιάζανε. Τα πιο δημοφιλή, ιδιαίτερα αγαπητά και σεβαστά πρόσωπα, χωρίς αμφιβολία ήτανε οι δύο μεγαλύτεροι σε ηλικίας συγχωριανοί, ο μπάρμπα-Διαμαντής Μαλαβάζος και ο μπάρμπα-Νίκος Αντωνίου, 89 και 94 χρονών αντίστοιχα.

Και οι δυο ήταν από τους πρώτους να αγοράσουνε το ημερολόγιο τοίχου, που πούλαγε ο γράφων εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Καριτσιωτών, προκειμένου να ενισχυθεί η συγκέντρωση χρημάτων για το ιατρείο και το κέντρο νεότητας στο χωριό. Τα ημερολόγια γρήγορα εξαντλήθηκαν και για τον ίδιο σκοπό στο χώρο της εκδρομής η Αδελφότητα κυκλοφόρησε λαχείο και υποσχέθηκε να προσφέρει και ένα προσθετό χρηματικό ποσό.

Οι χωριανοί και οι αυστραλογεννημένοι απόγονοι της Καρίτσας με τη αθρόα συμμετοχή τους και τη συμπαράσταση αυτή επιβεβαιώνουνε ότι οι σχέσεις με το προγονικό χωριό είναι τόσο ισχυρές όσο ποτέ. Η Δήμητρα Ροζακλή, κόρη του Παναγιώτη και νεαρή καθηγήτρια των Νέων Ελληνικών στο Γυμνάσιο Αδελαΐδας, ίσως εξέφρασε την άποψη πολλών, όταν είπε, «Περιμένω αυτήν την ημέρα, το ετήσιο καριτσιώτικο μπάρμπεκιου, κάθε χρόνο. Να χαιρόμαστε το χωριό μας και να 'μάστε πάντα περήφανοι για τη καταγωγή μας».

Περήφανη επίσης είναι και η αδερφή της, η Κατίνα, που τράβηξε τις φωτογραφίες από το αντάμωμα, ώστε να τις μοιραστεί με συγχωριανούς και φίλους σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες παρουσιάζονται στο παρακάτω κολάζ.


Το σύνολο της συλλογής είναι διαθέσιμο στην εξής σελίδα του Facebook: http://www.facebook.com/groups/17799770770/#!/media/set/?set=oa.10151196152835771&type=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: