Ο καιρός στο χωριό μας

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

2013: Ένα συμβολικό έτος για τη Βαμβακού! Καλή χρονιά!

Βαμβακού: 1813 – 1913 – 2013 

...Δύο αιώνες Παιδαγωγικής Παραγωγής...
Ένας αιώνας Θρησκευτικού Πολιτισμού...

  • 200 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου της Βαμβακούς ...
  • 100 χρόνια από τη σύσταση του τρισυπόστατου ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Παντελεήμονος...
  • Δύο πυλώνες αλληλεγγύης, συναντίληψης και προσφοράς.

Επίκεντρο: Η Βαμβακού Λακωνίας!Το Ελληνικό Σχολείο της Βαμβακούς αποτέλεσε για δεκαετίες ένα εργαστήρι Παιδείας και Μόρφωσης.
Η τρισυπόστατη εκκλησία του χωριού θεωρείται ακόμα πυρήνας θρησκευτικής κατάνυξης.

Η γέννηση, η λειτουργία, η διάσωση και η διατήρηση των δομών αυτών βασίστηκε στο δούναι και στο λαβείν μεταξύ κατοίκων, δασκάλων, ιερέων και δωρητών. Νιάρχος, Γουλανδρής, Τσοχώνης, Κουμάνταρος, Διαμαντίδης, Βονιτόπουλος και πλήθος άλλων εξεχουσών προσωπικοτήτων λειτούργησαν ευεργετικά, έκαστος από τη δική του σκοπιά και στο μέτρο που του αναλογούσε.

Σε μία πρωτοφανή κρίση θεσμών που βιώνει η χώρα μας, εμείς αντιστεκόμαστε, τιμούμε τις θεμελιώδεις δομές του τόπου μας και σας περιμένουμε να γίνετε κοινωνοί των δράσεών μας. Το 2013 είναι έτος συμβολικό για τους απανταχού καταγόμενους -και μη- από τη Βαμβακού! Η παρουσία σας στην κορύφωση των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου 2013 θα ήταν ιδιαίτερη τιμή για όλους μας. .

Εμείς, ως Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή Βαμβακούς, ευελπιστούμε σε όλες τις δράσεις κι εκδηλώσεις μας να σας έχουμε δίπλα μας!

Το 2013 ας δώσουμε ραντεβού με την ιστορία και την παράδοσή μας!
Καλή χρονιά!

Σημείωση Σύνταξης: Η Βαμβακού βρίσκεται περίπου 60 χλμ. βορειοδυτικά από την Καρίτσα, σήμερα 80 ευχάριστα λεπτά με το αυτοκίνητο. Φυσικά στα παλιά χρόνια η διαδρομή πάνω στους μουλαρόδρομους του Πάρνωνα ήταν εξαιρετικά σκληρή, 13 ώρες, διασχίζοντας τις πανέμορφες αλλά εξαιρετικά δύσκολες βουνοπλαγιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: