Ο καιρός στο χωριό μας

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Τα έργα της Χρυσούλας Σταματοπούλου ταξιδεύουν στο Ναύπλιο


Τα έργα 56 καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και χειροποίητα υφαντά της γνωστής κοντοχωριανής υφάντριας Χρυσούλας Σταματοπούλου από το Γεράκι θα εκτίθενται στον πολυχώρο «Φουγάρο» στο Ναύπλιο από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου 2012.

Κι όπως προτείνει η ίδια στην πιο πρόσφατη ανάρτηση στο ιστολόγιό της,
Υφαντική Τέχνη, για όσους φίλους βρεθούν στο Ναύπλιο από τις 28 Οκτωβρίου και ύστερα, θα είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθούν και να γνωρίσουν, πέρα από τα έργα μας, και τον ιστορικό βιομηχανικό χώρο του Φουγαριού που κάποτε στέγαζε τις εγκαταστάσεις της κονσερβοποιίας Ανθός και σήμερα έχει μετατραπεί σε τόπο δημιουργίας και έκφρασης και περιλαμβάνει βιβλιοθήκη τέχνης και ανθρωπιστικών σπουδών, εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους, εργαστήριο τεχνών για μικρούς και μεγάλους, café, καθώς και το κατάστημα Artshop.

Σχετικά με τη Χρυσούλα και το έργο της, ο Γρηγόρης Κόντος, στο Facebook των Οικογενειακών Δέντρων του Νότιου Πάρνωνα, επισημαίνει πρόκειται για μια σπουδαία προσωπικότητα των χωριών μας. Η κα Σταματοπούλου είναι μία από τις λίγες ακόμα εν ζωή υφάντριες του Γερακίου και μάλιστα η νεώτερη. Υφαίνει σε όρθιο αργαλειό εδώ και τριάντα τρία χρόνια.

Η υφαντική, και κυρίως αυτού του είδους δεν είναι μια απλή υπόθεση. Όπως ανέφερε και η ίδια στην εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό», που είχε επισκεφτεί το Γεράκι το 2011, «στον ορθό αργαλειό η δουλειά δεν βγαίνει γρήγορα, θα καθίσεις όλη την ημέρα και θα βγάλεις δέκα πόντους σ’ ένα χαλί, όχι περισσότερο, όσο γρήγορη και να είναι η υφάντρια. Οκτάωρο δεν το ξέρω ποτέ στη δουλειά. Η δουλειά μου θα είναι δώδεκα-δεκατέσσερις ώρες». Ίσως γι’ αυτό και η τέχνη αυτή εγκαταλείπεται από τους νεώτερους.

Το 1988 που ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός του Γερακίου, «Η Εργάνη», συμμετείχαν σε αυτόν δεκαέξι γυναίκες. Πλέον είναι πολύ λιγότερες…

Η κα Σταματοπούλου λοιπόν είναι από τις ελάχιστες πλέον Γερακίτισσες που διατηρούν αυτήν την πανάρχαια τέχνη (σε ανασκαφές στην Ακρόπολη του Γερακίου έχουν ανακαλυφθεί βαρίδια που χρησιμοποιούνταν στον αργαλειό).

Πρόσφατα δημιούργησε και το ιστολόγιό της το οποίο μπορεί ο καθένας μας να επισκεφτεί. Εκεί θα δείτε σχέδια κιλιμιών, όπως ονομάζονται τα υφαντά αυτά χαλιά, και θα πληροφορηθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από αυτά, για τις βαφές που χρησιμοποιούνταν στα παλιότερα χρόνια και τον τρόπο καθαρισμού των κιλιμιών.

Διεύθυνση ιστολογίου: 
http://ifantagerakiou.blogspot.com.au

The works of Chrysoula Stamatopoulos travel to Nafplion 

The works of 56 artists including handcrafted weavings of local weaver Chrysoula Stamatopoulos from Geraki will be on display at "Fougaro" in Nafplion from 28 October to 29 December 2012.

And as she urges in the latest post of her blog, Yfantiki Techni, for those who will be in Nafplion at that time it will be a good opportunity to visit and get to know not only her works but also the historical industrial site of Fougaro which once housed the cannery Anthos and later was converted into a place of creation and expression including an arts and humanitarian studies library, exhibition and concert halls, art workshop for people of all ages, a café as well as an art shop.

Δεν υπάρχουν σχόλια: