Ο καιρός στο χωριό μας

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Μαρουδαίικο Αντάμωμα 2012: Ισχυροί οι οικογενειακοί δεσμοί

(Φωτο: Παναγιώτα  Μπαλαμπάνου)
Για άλλη μία χρονιά, την Κυριακή 27 Μαΐου 2012, όλοι όσοι έχουν ρίζα από την οικογένεια Μαρουδά μαζεύτηκαν στο Μαρουδαίϊκο Πηγάδι στο Γεράκι.

Όπως γράφει ο Χρήστος Μπαλαμπάνος, έβδομης γενιάς απόγονος του κοινού προπάτορα όλων Μαρουδαίων και σημερινός πρόεδρος του τοπικού εμποροεπαγγελματικού συλλόγου, κάτω από την σκιά του πλατάνου γύρω στα 125 άτομα γιόρτασαν μαζί αυτήν την συνάντηση.

Στα πλαίσια αυτής της γιορτής διοργανώθηκαν και κάποιοι αγώνες. Έτσι οι μικροί αγωνίστηκαν στο δρόμο των 100μ. και στην τσουβαλοδρομία και οι μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη σομάδα και στην μακαρονοφαγία. Στο τέλος των αγωνισμάτων έγινε απονομή μεταλλείων στους 3 πρώτους από κάθε άθλημα.

Κατόπιν όλοι κάθισαν κάτω από τον πλάτανο και γεύτηκαν τα φαγητά που ο καθένας είχε φέρει από το σπίτι όπως επίσης και γίδα βραστή που βράστηκε επιτόπου. Στη συνέχεια το όμορφο μεσημεριανό έκλεισε με χορό και τραγούδι κάτω από τον πλάτανο.


Ιδιαίτερη τιμή ήταν η παρουσία του υποψήφιου γερουσιαστή με τον Π. Σαρμπάνη από την Βαλτιμόρη της Αμερικής του Παναγιώτη Μαρουδά του Νικολάου μαζί την σύζυγό του Ειρήνη και τα δύο τους παιδιά Νικόλαο και Κυριάκο. Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά να πραγματοποιήσουμε άλλη μία τέτοια συνάντηση!


Οι Μαρουδαίοι είναι παλιό και περήφανο σόι του Γερακίου των οποίων ο προπάτορας, o πρώτος κοινός πρόγονος, απέκτησε το όνομα Μαρουδάς γύρω στα 1760. Το οικογενειακό τους δέντρο ανιχνεύεται στα Οικογενειακά Δέντρα του Νότιου Πάρνωνα. (Βλέπετε http://karitsa.tribalpages.com

Σύμφωνα με το Θανάση Χρήστου Μαρουδά (Ψαρά), η οικογένεια Μαρουδά είναι παρακλάδι των Μαυρομιχαλαίων της Μάνης. Η εξής εξήγηση προέρχεται από Μαυρομιχαλαίους των Καψάλων. Το σόι των Μαρουδαίων κατάγεται από δύο αδερφούς με το επώνυμο Μαυρομιχάλη που είχαν εγκατασταθεί στα Κάψαλα κοντά στο Κυπαρίσσι. Οι αδερφοί αυτοί που ήταν αναμιγμένοι στο σκοτωμό ενός Τούρκου στη Μάνη γύρω στα 1779 δραπέτευσαν και πήγαν στα Κάψαλα όπου ένας απ' αυτούς, είτε ο Γκίκας είτε ο Μιχάλης, παρέμεινε εκεί ενώ ο άλλος, του οποίου το όνομα δεν γνωρίζεται, τράβηξε προς τον Πάρνωνα, δηλαδή το Γεράκι και την Καρίτσα.

Μαρουδαίικο κειμήλιο:
Φωτογραφία Παναγιώτη Διαμαντή Μαρουδά,
πρόεδρου της Κοινότητας Γερακίου 1912,
με επίδοξους απογόνους

Δεν υπάρχουν σχόλια: