Ο καιρός στο χωριό μας

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Όλες οι ομορφιές του κόσμου στον Ευρώτα

(Φώτο: Μ Λεϊμονίτη)
Ο δήμος Ευρώτα κάνει μια εκστρατεία ώστε να αποτελέσει κατεξοχήν εκπαιδευτικό προορισμό δημοσιοποιώντας επιστολή του αντιδημάρχου Δημήτρη Διαμαντάκου, προς το υπουργείο Παιδείας καταθέτοντας τις προτάσεις του με θέμα: «Σχολικός Τουρισμός – Μαθητικές Εκδρομές».

Με αυτό τον τρόπο ο αντιδήμαρχος θέτει δείγμα από τα πιο αξιοθέατα του δήμου, όχι μόνο για σχολικό τουρισμό αλλά για τον τουρισμό γενικότερα.

Μέσω προλόγου ο κ. Διαμαντάκος υπογραμμίζει, o Δήμος, τον οποίον, έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε, είναι ένας δήμος που διακρίνεται για τη νευραλγική -γεωγραφικά- θέση του, καθότι βρίσκεται στο κέντρο της Λακωνίας.

Αποτελείται από κατεξοχήν αγροτο-κτηνοτροφικό πληθυσμό, γεγονός που υποδηλώνει αγροτική ανάπτυξη και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, της λακωνικής γης.

Επισημαίνεται ότι, ο δήμος μας δύναται να χαρακτηρισθεί τουριστική περιοχή, καθώς το φάσμα δραστηριοτήτων που προσφέρει στον επισκέπτη, μπορεί να εξάρει τη φαντασία και να διεγείρει το οικολογικό, αρχαιολογικό, εκπαιδευτικό, ιστορικό, αλλά και ψυχαγωγικό ενδιαφέρον.

Ανταποκρινόμενοι θετικά στην πρόσκλησή σας, προτείνουμε τους κάτωθι εκπαιδευτικούς προορισμούς:

1). Επίσκεψη στο χωριό Κροκεές και την ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, τον τόπο που γεννήθηκε και βίωσε τα παιδικά του χρόνια, τον οικισμό Πλούμιτσας, καθώς επίσης, στο μουσείο και το μικρό αμφιθέατρο «Βρεττάκου», τα οποία βρίσκονται, επίσης, στην Πλούμιτσα.

2). Επίσκεψη στον ιστορικό χώρο του Παλαιομονάστηρου, στο Βρονταμά. Πρόκειται για σπηλαιώδη ναό του 11ου αιώνα, ακανόνιστα χτισμένο που η οχυρωματική του θέση το προστάτευε από εξωτερικές επιθέσεις. Το Παλαιομονάστηρο αποτελεί το πλέον ιστορικό – θρησκευτικό μνημείο του δήμου μας, καθώς έχει και επίσημα χαρακτηριστεί «ιστορικό - διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού» .

Το Παλαιομονάστηρο αποτέλεσε καταφύγιο για τους μαρτυρικούς εκείνους βρονταμίτες, οι οποίοι κρύβονταν εκεί για πολλές μέρες, όταν στις 15 Σεπτεμβρίου του 1825, σ΄ αυτήν την εκκλησία, ο Ιμπραήμ τους έκαψε ζωντανούς.

Επισημαίνεται, ότι το αξιοθέατο είναι προσβάσιμο με λεωφορείο, ενώ η ξενάγηση στο Παλαιομονάστηρο ολοκληρώνεται ιδανικά με επίσκεψη στο Μεσαιωνικό Κάστρο Γερακίου, αλλά και στα σοκάκια του γραφικού και πανέμορφου χωριού, του Γερακίου.


«Κάστρο μικρό είναι και στενούτσικο, το μάκρος του πάει από Βοριά σε Νότο, όπως είναι θεμελιωμένο και το βουνό. Η πόρτα βρίσκεται κατά το ηλιοβασίλεμα, μικρή και πλουμισμένη με κεραμίδια, που'ναι κι όλο-όλο το στολίδι του», είπε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κόντογλου.

Ο επισκέπτης μπορεί να σεργιανίσει στα στενά δρομάκια του με τα πέτρινα αρχοντικά και τις θολωτές αυλόπορτες, να ξεκουραστεί στην πλακόστρωτη πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες, να αγναντέψει ολόκληρη τη Λακωνία (θέαμα μοναδικό), να καμαρώσει το ψηλό ανάστημα του Ταϋγέτου και το Λακωνικό κόλπο. Μπορεί να επισκεφθεί την ακρόπολη, να ανηφορίσει στο μεσαιωνικό κάστρο και να αφουγκραστεί τους θρύλους και τις παραδόσεις μέσα από τα ευρήματα και τα χαλάσματα.

Υπογραμμίζεται ότι, εδώ και λίγους μήνες, τεχνικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, με σκοπό τη βελτίωση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου Γερακίου.

3). Επίσκεψη στο φαράγγι και την κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, με αρχή εκκίνησης, την πόλη της Σκάλας και κατάληξη στις εκβολές του Ευρώτα. Τέσσερα χιλιόμετρα πεζοπορίας παραλλήλως του ποταμού, ανάμεσα στο φυσικό κάλλος.

Ο ποταμός Ευρώτας αποτελεί σύμβολο, σημείο αναφοράς, ιστορικό μνημείο και πάνω απ΄όλα ένα ζωντανό οργανισμό που "τρέφει" το Νομό Λακωνίας. Πηγάζει από το αρκαδικό οροπέδιο, νότια της Μαντινείας, κοντά στη Μεγαλόπολη και διερχόμενος μεταξύ των οροσειρών Ταϋγέτου και Πάρνωνα, εισέρχεται στη Λακωνία.

Κατόπιν, περνά δίπλα από τη Σπάρτη διασχίζοντας το νομό Λακωνίας από Βορρά προς Νότο, χωρίζοντάς τον στα δύο. Οι εκβολές του βρίσκονται στο μυχό του Λακωνικού Κόλπου. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη ευρώς, που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει μούχλα. Στα αρχαία χρόνια, πάντως, ονομαζόταν Ίρις.

Ο Ευρώτας έχει μήκος που προσεγγίζει τα 82 χιλιόμετρα. Το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα και η περιοχή Διβάρι που το νερό είναι υφάλμυρο με εκτάσεις από παλιούς ρυζότοπους, την άνοιξη κατακλύζεται με νερά και γίνεται παράδεισος για χιλιάδες υδρόβια και παρυδάτια πουλιά που βρίσκουν εδώ, ένα φιλόξενο σταθμό για να τραφούν και να αναπαυθούν, κατά τη διάρκεια του μεγάλου μεταναστευτικού ταξιδιού που τα φέρνει από την αφιλόξενη Σαχάρα στη Μεσόγειο, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το βορρά. Στον ίδιο χώρο βρίσκουμε σημαντικά είδη αρπακτικών, άλλα μόνιμα και άλλα μεταναστευτικά που έχουν το Δέλτα για τόπο διατροφής αλλά και αναπαραγωγής τους.

Τέλος, αποτελεί έναν από τους τελευταίους σημαντικούς υγροβιότοπους στη Νότια Ελλάδα, ο οποίος περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA. Είναι το σημαντικότερο μέρος ξεκούρασης και διατροφής για έναν τεράστιο αριθμό μεταναστευτικών πτηνών στη Νότια Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί τόπο ωοτοκίας για σημαντικό αριθμό πτηνών και ψαριών και τόπο διαβίωσης ενδημικών οργανισμών και απειλούμενων ειδών πανίδας. Από τα νερά του, υδρεύονται οικισμοί, αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης του Νομού Λακωνίας και συντηρούνται αρκετές οικογένειες ψαράδων της περιοχής. Ο ποταμός Ευρώτας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Οι παρόχθιες περιοχές με τους οικισμούς, που αιώνες τώρα συνυπάρχουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον και το Δέλτα του, αποτελούν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων στα πλαίσια της ήπιας ανάπτυξης.

Η εν λόγω επίσκεψη μπορεί να ολοκληρωθεί με περιήγηση στο «Βοτανικό Κήπο του Ιπποκράτη», στην πόλη της Σκάλας.

Ένα έργο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που βελτίωσε αφενός την αισθητική και αφετέρου το προφίλ της εισόδου (της πόλης), κοσμεί τη Σκάλα εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια. Ο λόγος για το περίφημο πάρκο – Βοτανικό Κήπο του Ιπποκράτη, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτάσεως περίπου τεσσάρων στρεμμάτων, που περιλαμβάνει διάδρομο περιπάτου, χλοοτάπητα, δέντρα, θάμνους και κυρίως φυτά, τα οποία χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η δημιουργία του Κήπου του Ιπποκράτη στην περιοχή της Σκάλας, δε συνιστά μόνο αισθητική αναβάθμιση, αλλά επίσης αναβάθμιση του πρασίνου της πόλης σε συνδυασμό με τη δυνατότητα παροχής γνώσης για τα φυτά του Ιπποκράτη, με σκοπό να συγκεντρωθούν σταδιακά όσα από τα φυτά του μεγάλου επιστήμονα μπορούν να ευδοκιμήσουν στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

4). Επίσκεψη σε σύγχρονους πορτοκαλαιώνες και φυτώρια της περιοχής, με αξιόλογο ενδιαφέρον για τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι, η Σκάλα – έδρα του Δήμου Ευρώτα, διαθέτει επαρκή ξενοδοχειακή υποδομή, χώρους εστίασης και αναψυχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: