Ο καιρός στο χωριό μας

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια προώθηση κεφαλοχωριού Νότιου Πάρνωνα

Φωτογραφία προσφορά Πολιτιστικού Συλλόγου Γερόνθρων

Σε όλο τον κόσμο, απόγονοι του Γερακίου και γύρω χωριών με αγωνία περιμένουν την ερχόμενη Κυριακή 3 Απριλίου όταν θα προβληθεί το δημοφιλές πρόγραμμα της ERT World Κυριακή στο Χωριό το οποίο θα προβάλει το κεφαλοχώρι του Νότιου Πάρνωνα, το πανέμορφο και ιστορικό Γεράκι. 

Σύμφωνα με το ιστολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερόνθρων, τα γυρίσματα γινήκανε χτες Σάββατο 26 Μαρτίου στην πανέμορφη, πλακόστρωτη κεντρική πλατεία του Γερακίου, κάτω από έναν λαμπερό ήλιο και με ένα δροσερό αεράκι που δυνάμωνε πότε πότε.

«Όμορφα στρωμένα τραπέζια, πλαισιωμένα με κλαδιά της πανταχού παρούσας ελιάς, με παραδοσιακά εδέσματα που είχαν πρόθυμα ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού, περίμεναν τους καλεσμένους: Μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών συλλόγων, αλλά κυρίως κόσμο κάθε ηλικίας. Αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί, νέα παιδιά, αλλά και ηλικιωμένοι παρουσίασαν τον τόπο τους. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, κυνηγοί, βιοτέχνες, αλλά και καλλιτέχνες μίλησαν για τη δουλειά τους και παρουσίασαν τα προϊόντα τους. Τον τόνο έδωσαν τα χορευτικά συγκροτήματα που ήρθαν από τη Σκάλα, τις Κροκεές και το Γύθειο, και με τις εντυπωσιακές στολές τους χόρεψαν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, υπό τους ήχους της ορχήστρας, για άλλη μια φορά με τους συμπατριώτες μας Σ. Κουτσοβασίλη και K. Παπαγεωργίου στο τραγούδι.

«Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση ανήκε στο δήμαρχο Ευρώτα, κο Γιάννη Γρυπιώτη, ενώ στην όλη οργάνωση συμμετείχαν η αντιδήμαρχος, το Τοπικό Συμβούλιο και οι τοπικοί σύλλογοι. Το παρών έδωσε και ο σύνδεσμος Γερακιτών Αττικής, και αρκετοί συμπατριώτες μας ήρθαν από την Αθήνα για το τριήμερο και για την εκδήλωση.

«Τα γυρίσματα θα συνεχιστούν και την Κυριακή (σήμερα) με τα εξωτερικά ρεπορτάζ, καθώς το συνεργείο θα «τρέχει», ώστε να μπορέσει να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές του ιστορικού αυτού τόπου: Αρχαιολογικοί χώροι, φράγκικο κάστρο και βυζαντινοί ναοί, αρχιτεκτονική, ελαιώνες κλπ.»

Αναμφίβολα λοιπόν όλοι οι Γερακίτες, κοντοχωριανοί, απόγονοι Ελλαδίτες και ομογενείς περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την προβολή του παραδοσιακού αυτού κέντρου του Νότιου Πάρνωνα την Κυριακή 3 Απριλίου (Στην Αδελαΐδα Αυστραλίας 12:00 μεσημέρι).

Στο μεταξύ απολαύστε μερικά απο
σπάσματα από την προεπισκόπηση που ακολουθεί, ευγενική προσφορά της EVROTAS PORTAL (http://evrotas.net/)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Looks like the Gerakites will have to wait a bit longer. Kyriaki sto Xorio are showing the village of Prosotsani, Dramas today.

Ανώνυμος είπε...

I have just had the good fortune of viewing this special edition. Well done to all concerned. It certainly puts Geraki on the map from here in Australia, but I guess even more importantly in the homeland itself. What an amazing place where one could retire!