Ο καιρός στο χωριό μας

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Υπέροχη σχολική παράσταση μαθητών στο ενοποιημένο σχολείο στο Γεράκι

(Φώτο: Χρήστου Μπαλαμπάνου)
Μια πολύ όμορφη μουσικοθεατρική παράσταση επ΄ευκαιρίας της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 παρουσιάστηκε την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011 σε κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Γερακίου από τους μαθητές της Στ΄ τάξεως υπό την εποπτεία του δασκάλου τους κ. Παναγιώτη Μαρουδά. 

Δίνοντας οι μαθητές τον καλύτερό τους εαυτό, μας μετέφεραν στην εποχή εκείνη και ξαναζήσαμε μαζί το δράμα αλλά και τον ηρωισμό των σκλαβωμένων Ελλήνων.


Parelasi_mathiton_1950
25η Μαρτίου Καρίτσα 1950
(Φώτο: Τάσου Λ. Τούντα, τότε μαθητή της Α' τάξης
που έλαβε μέρος στην παρέλαση)
Θερμά συγχαρητήρια τόσο στους μαθητές όσο και στον δάσκαλο για την πολύ καλή παράσταση που παρουσίασαν.

Από την εποχή της δεκαετίας του 1990 στο Δημοτικό Σχολείο Γερακίου πηγαίνουν και τα παιδιά από τα γειτονικά χωριά Αλεποχώρι και Καρίτσα. Μέχρι τότε, αυτά τα σχολεία, όπως πολλά άλλα μονοθέσια σ' όλη τη χώρα, με όλο και λιγότερους μαθητές, παρουσίαζαν όλα τα μειονεκτήματα και ελλείψεις των μικρών απομονωμένων δημοτικών, ανεπαρκή διδαχτικό πρόγραμμα και φτωχά επίπεδα μάθησης, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς της ανάγνωσης, της γραφής, και των μαθηματικών.
 

Έτσι ο χαμηλός αριθμός μαθητών σε συνδυασμό με την επικείμενη ενοποίηση των Κοινοτήτων στον ευρύτερο Δήμο Γερονθρών και την ευκολότερη δημόσια συγκοινωνία έκαμε το κλείσιμο των σχολείων αναπόφευκτο.
  
Παρά την αποκαρδίωση και την πτώση γοήτρου από την απώλεια πραγματικών στυλοβατών των περήφανων αυτών χωριών, τα παιδιά έπρεπε να πάνε σε ένα αναβαθμισμένο, καλύτερα εξοπλισμένο σχολείο όπου υπήρχαν αντίστοιχοι για κάθε τάξη δάσκαλοι, όπως στο Γεράκι. 

Κατά συνέπεια, σήμερα όλα τα παιδιά στην περιοχή έχουν αυτό που δικαιούνται, ίσες ευκαιρίες με τους συμμαθητές τους από όλα τα χωριά, όπως αποδεικνύεται από αυτή την υπέροχη παράσταση.

1 σχόλιο:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ είπε...

Η εκδήλωση των 21 μαθητών της Στ΄Τάξης και του δασκάλου τους ήταν όντως πολύ ωραία και συκινητική! Ήταν μια παράσταση αξιώσεων, παρ΄όλο που οι ηθοποιοί και τραουδιστές ήταν 12χρονα παιδιά! Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά, αλλά κυρίως στον δάσκαλο, τον κο Μαρουδά για την άψογη οργάνωση, που απαιτούσε κόπο και πρόσθετο χρόνο εργασίας (μη αμειβόμενης φυσικά). Είναι αυτό που λέγεται "μεράκι"!
(Αλήθεια η λέξη αυτή μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες;)
Η άποψή σας σχετικά με την ενοποίηση αυτών των σχολείων, πηγάζει από μια υπεύθυνη, θαρραλέα και ειλικρινή στάση, που εστιάζει στο συμφέρον των παιδιών και δεν μπορεί, παρά να επικροτείται!
Στέλνουμε από το Γεράκι τους χαιρετισμούς μας σε όλους εσάς, τους πατριώτες μας στην Αυστραλία!
A.Σαράντη