Ο καιρός στο χωριό μας

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004

Αγκαλιάσματα, φιλιά και χειραψίες: Καλοκαιριάτικη εκδρομή των Καριτσιωτών της Αδελαΐδας

.
Εκατοντάδες Καριτσιώτες από τα προάστια της Αδελαΐδας και την ευρύτερη επαρχία της Νότιας Αυστραλίας, με τραπεζάκια, καρέκλες και κουβέρτες, συγκεντρωθήκανε κάτω από τον δροσερό ίσκιο των γιγαντιαίων ευκαλύπτων στο πάρκο του Γκούντγουντ της Αδελαΐδας μια όμορφη μέρα το καλοκαίρι για να περάσουνε ένα ευχάριστο απόγευμα παρέα με συγχωριανούς, δικούς και φίλους.

Τα αγκαλιάσματα, τα φιλιά, οι χειραψίες, το γέλιο και το κουβεντολόι μεταξύ της κοσμοσυρροής των απογόνων της Καρίτσας στην Αυστραλία στο θεαματικό αυτό πάρκο το απόγευμα της Κυριακής, 18 του Γενάρη, θύμιζε στους παλιούς τις πρωτομαγιάτικες εκδρομές στα Καριτσιώτικα Καναλάκια στις βουνοπλαγιές του Πάρνωνα  προτού σαράντα ή πενήντα χρόνια.

Στην Αδελαΐδα, πρωτεύουσα της Νότιας Αυστραλίας, κατοικεί μια δεύτερη Καρίτσα, αρκετά μεγαλύτερη από την πρώτη, με το δικό της συνδετικό σώμα, την Αδελφότητα Καριτσιωτών, που δένει μαζί όλους τους συγχωριανούς και τα παιδιά τους. Σύμφωνα με τον Γιάννη Σταυριανό, πρόεδρο της Αδελφότητας, ενώ οι κάτοικοι στο χωριό είναι περίπου 220 οι Καριτσιώτες της Αδελαΐδας ξεπερνάνε τους 300 και περιλαμβάνονται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αλά παρ' όλο τον αλληλοσεβασμό και την εκτίμηση αναμεταξύ τους το βρίσκουνε δύσκολο να σμίγουν συχνά όλοι μαζί.

Γιαυτό ένας από τους σκοπούς της Αδελφότητας, που ιδρύθηκε εδώ και 18 χρόνια, είναι να διοργανώνει δυο-τρις τέτοιες συναντήσεις όλων των Καριτσιωτών κάθε χρόνο. Μια βέβαια είναι, όπως στο χωριό, η γιορτή του Αϊ-Γιαννιού κάθε Αύγουστο. Κι άλλη είναι η εκδρομή το καλοκαίρι, το Δεκέμβρη ή το Γενάρη, που συμπίπτει με τον καιρό των διακοπών στην Αυστραλία.

Παρέες-παρέες κάθονται γύρω στα τραπεζάκια ή πάνω στις κουβέρτες και απολαμβάνουν τους νόστιμους μεζέδες από την Αδελφότητα ενώ πολλοί τριγυρίζουνε από μια παρέα στην άλλη να ξαναθυμίζουνε ο ένας τον άλλον εμπειρίες και ανέκδοτα από τις παλιές καλές μέρες στο χωριό.

Όλοι συμφωνάνε η Αδελφότητα είναι ο συνδετικός κρίκος των Καριτσιωτών της Αδελαΐδας.

(Από "Παλλακωνικό Δελτίο", έκδοση Φλεβάρη 2004)